„THE NEW YORK TIMES“: CIA štitila 1.000 nacista posle Drugog svetskog rata

„THE NEW YORK TIMES“: CIA štitila 1.000 nacista posle Drugog svetskog rata

27 oktobra 2014

CIA 84643CIA i druge agencije su koristile usluge više od 1.000 bivših nacista tokom Hladnog rata, a potom činile sve da prikriju njihovu prošlost, piše „Njujork tajms“.

Kako za ugledni list navodi Erik Lihtblau, autor knjige „Nacisti u komšiluku: Kako je Amerika postala sigurno utočište za Hitlerove ljude“, američke obaveštajne agencije su videle bivše naciste i njihova obaveštajna saznanja kao „značajan anti-sovjetski kapital“ i zato su ih pedesetih godina prošlog veka „agresivno regrutovali“.

„Verovali su da su vrednost obaveštajnih saznanja bivših nacista o Rusima nadjačavaju sve ‘moralne dileme’ vezane za njihovo služenje Trećem rajhu“, navodi autor.

Lihtblau je tokom rada na knjizi razgovarao sa više stotina svedoka, a tokom istraživanja otkrio je i dosad nepoznatu dokumentaciju.

Direktor centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof rekao je za „Tajms of Izrael“ da je odavno poznata „spremnost zvaničnika SAD da sarađuju sa bivšim nacistima“.

Istoričar i istraživač Holokausta Ričard Brajtman, koji je otvarao tajna dosijea o zločinima nacista iz Drugog svetskog rata, ocenio je da su američke agencije u tom periodu koristile više od 1.000 „naci-špijuna“, a među njima su i oni za koje se sumnja da su direktno umešani u ratne zločine.

Jedan od bivših nacista, kasnije američkih špijuna, bio je oficir SS-a, za koga se u dosijeu CIA navodi da je „verovatno kriv za manje ratne zločine“, dok se drugi vezuje sa masakrom više hiljada Jevreja u Litvaniji tokom rata.

„CIA je čak pomogla i visokorangiranom oficiru nacističke Nemačke i jednom od implementatora zloglasnog Konačnog rešenja Adolfu Ajhmanu da sa porodicom emigrira u SAD, što je bila svojevrsna nagrada za njegovo ‘lojalno posleratno službovanje’ za SAD“, navodi „Njujork tajms“.

Kako ističe liberalno veb-glasilo „Talking points memo“, ova otkrića stižu samo nedelju dana nakon što je agencija Asošiejted pres otkrila da su milioni dolara socijalne pomoći isplaćeni desetinama osumnjičenih za saradnju sa nacistima čak i nakon što su proterani iz SAD.

Jedan od njih je i Jakob Denziger, koji je kao uspešan privrednik iz SAD pobegao u Nemačku 1989. godine nakon što su se pojavili lovci na naciste. On je kasnije otišao u Hrvatsku, gde i dan danas dobija 1.500 dolara mesečno od poreznih obveznika SAD.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *