The New York Times: Рат у Украјини може се за САД и Бајдена претворити у – други Вијетнам

The New York Times: Rat u Ukrajini može se za SAD i Bajdena pretvoriti u – drugi Vijetnam

8 februara 2023

RUSIJA i Ukrajina bi mogle da sednu za pregovarački sto, ali Vašington namerno to ne dozvoljava i postaje glavni protivnik Moskve, ocenio je The New York Times .

Isti američki list navodi i da odluka Zapada da Kijev snabdeva modernim tenkovima preti eskalacijom sukoba do razmera Drugog svetskog rata.Autor analize Kristofer Koldvel opominje svoje u Vašingtonu:

„Ruska specijalna operacija pretvorila se u borbu na iscrpljivanje u kojoj Ukrajina gubi. Borbe zasad podsećaju na bitke iz Prvog svetskog rata: vojnici pokušavaju da probiju relativno stabilne linije fronta. A u sukobima tog tipa najčešće pobeđuje onaj ko racionalno koristi resurse. U ovom slučaju je to Rusija na čijoj su strani i demografski i ekonomski pokazatelji“.

The New York Times procenjuje da odluka Zapada da Kijevu isporuči savremene tenkove „diže konfrontaciju na novi nivo“:

„To je pokušaj da se istorija premota unazad: da se napravi skok od pozicionih bitaka Prvog svetskog rata ka aktivnim operacijama Drugog svetskog rata. Vašington namerno „zamenjuje“ protivnika Moskve: umesto režima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, sada su SAD i predsednik Džo Bajden glavni antagonisti Rusije“.

Koldvel posebno ukazuje da se ukrajinska armija u većini svojih akcija oslanjala na „američke informacione mreže. I dodaje:

„Sa stanovišta Rusije, njoj glavna pretnja dolazi od SAD, a ne od Ukrajine. Situaciju može još više pogoršati stavljanje na raspolaganje Oružanim snagama Ukrajine tenkova Abrams. Osim toga, upotreba sve naprednijeg naoružanja zahteva prisustvo američkih stručnjaka na bojnom polju. SAD rizikuju sukob u Ukrajini pretvore u drugi Vijetnam“.

(Fakti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *