The New York Times: Рат у Украјини може се за САД и Бајдена претворити у – други Вијетнам

The New York Times: Рат у Украјини може се за САД и Бајдена претворити у – други Вијетнам

8 фебруара 2023

РУСИЈА и Украјина би могле да седну за преговарачки сто, али Вашингтон намерно то не дозвољава и постаје главни противник Москве, оценио је The New York Times .

Исти амерички лист наводи и да одлука Запада да Кијев снабдева модерним тенковима прети ескалацијом сукоба до размера Другог светског рата.Аутор анализе Кристофер Колдвел опомиње своје у Вашингтону:

„Руска специјална операција претворила се у борбу на исцрпљивање у којој Украјина губи. Борбе засад подсећају на битке из Првог светског рата: војници покушавају да пробију релативно стабилне линије фронта. А у сукобима тог типа најчешће побеђује онај ко рационално користи ресурсе. У овом случају је то Русија на чијој су страни и демографски и економски показатељи“.

The New York Times процењује да одлука Запада да Кијеву испоручи савремене тенкове „диже конфронтацију на нови ниво“:

„То је покушај да се историја премота уназад: да се направи скок од позиционих битака Првог светског рата ка активним операцијама Другог светског рата. Вашингтон намерно „замењује“ противника Москве: уместо режима украјинског председника Владимира Зеленског, сада су САД и председник Џо Бајден главни антагонисти Русије“.

Колдвел посебно указује да се украјинска армија у већини својих акција ослањала на „америчке информационе мреже. И додаје:

„Са становишта Русије, њој главна претња долази од САД, а не од Украјине. Ситуацију може још више погоршати стављање на располагање Оружаним снагама Украјине тенкова Абрамс. Осим тога, употреба све напреднијег наоружања захтева присуство америчких стручњака на бојном пољу. САД ризикују сукоб у Украјини претворе у други Вијетнам“.

(Fakti)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u