The New York Times: САД више нису што су биле!

The New York Times: SAD više nisu što su bile!

14 juna 2024

SJEDINJENE Države se više ne izdižu nad svetom kao nekada i zato što se nakon Drugog svetskog rata njihov udeo u globalnoj ekonomiji prepolovio usled snažnog rasta u Aziji, posebno u Kini, objavio je The New York Times.

Naveo je da Vašingtonu zasad ide bolje sa očuvanjem vojnom nadmoći. I precizirao:„Peking već ima veću ratnu flotu. Ima i vodeću ulogu u hipersoničnom oružju i mogućnost da poveća vojnu proizvodnju ako bude potrebno“.

Njujorški list posebno ukazuje da uloga Amerike u azijsko-pacifičkom regionu prolazi kroz značajne promene:

„Amerika se više ne pozicionira kao samouvereni garant bezbednosti i kao supersila, već pokušava da postane partner regionalnih država u njihovoj konfrontaciji sa Kinom. Zemlje regiona su poslednjih decenija uspešno razvijale svoje ekonomije i industrije i postale su manje orijentisane na američko tržište. Mnoge od njih sebe smatraju igračima u nastajućem multipolarnom poretku, pa stoga na Sjedinjene Države ne gledaju kao na zaštitnika, već kao na snabdevača robom (oružjem), uslugama (obukom) i investicijama (u nove tehnologije i održavanje opreme)“.

Mnogi bivši i sadašnji zvaničnici Sjedinjenih Država i zemalja Indo-Pacifičkog regiona, koje je The New York Times kontaktirao, složili su se da će dominacija Vašingtona u budućnosti biti dodatno smanjena.

Ocenili su da je moć SAD potkopana ratovima u Iraku i Avganistanu, usponom Kine i unutrašnjim podelama:

„Sjedinjene Države nisu ono što su bile pre 20 i 30 godina. `To je činjenica`, rekao je visoki zvaničnik japanske obaveštajne službe, zahtevajući da ostane anoniman.

I naglasio: „Bez obzira na to ko će postati njihov sledeći predsednik, uloga SAD će biti relativno smanjena“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *