The New York Times Трампу: Обустави борбу против ИД, окрени је против Русије и Ирана

The New York Times Trampu: Obustavi borbu protiv ID, okreni je protiv Rusije i Irana

15 aprila 2017

Izgleda da je bilo potrebno da Donald Tramp postane pretendent na Belu kuću i da u nju uđe – da bi mračne strane amerikanizma postale vidljivije „ostatku sveta“.

Na stranicama The New York Times pojavio se predlog novom američkom lideru da prestane da vodi borbu protiv Islamske države – da bi ona prerasla u istinsku glavobolju za Rusiju, Asadovu Siriju i Iran.

Autor teksta je poznati kolumnista njujorškog lista – trostruki dobitnik Pulicerove nagrade Tomas Fridman.

U članku objavljenom pod naslovom „Zbog čega se Tramp bori protiv Islamske države u Siriji“ šefu države se otvoreno sugeriše: obustavi borbu protiv terorista i imaćeš veliki uspeh u svrgavanju Vašingtonu neugodnog sirijskog režima.

Fridman se uopšte ne ustručava tvrdnji tipa: borba protiv Islamske države uopšte nije u interesu Sjedinjenih Država jer teroristi svojom borbom protiv Asada i njegovih saveznika – Rusija, Irana i Hezbolaha – približavaju poraz režima u Damasku.

I ukazivanja: Islamska država se bori i protiv proiranskog šiitskog režima u Iraku.

Fridman retorički priznaje da je Islamska država odvratna i da je treba uništiti, ali joj ne proriče „upotrebnu vrednost“.

Istovremeno tvrdi da je za SAD najveća opasnost „virtuelna Islamska država koja koristi internet za širenje svoje sunitske džihadističke ideologije i vrbovanje pristalica“.

Fridman sugeriše: „Tramp u Siriji treba da omogući Islamskoj državi da postane glavobolja za Asada, Iran, Hezbolah i Rusiju. Tačno onako kako smo podsticali mudžahedine da u Avganistanu prolivaju rusku krv“.

Ovaj militarista predlaže Beloj kući i da pojača podršku „formacijama sirijske naoružane opozicije“ kako bi Asadova armija bila prisiljena da ratuje na dva fronta. Čak precizira da im treba isporučiti veliku količinu protivtenkovskih i protivavionskih raketa.

Fridman poručuje Trampu: „Dejstvujte krajnje cinično i nepredvidljivo. Islamska država je najveća pretnja Asadu, Rusiji, Iranu i Hezbolahu. Delujte jednako prljavo kao i Rusija“.

Fridmanu se već suprotstavio poznati izraelski novinar Set Francman, napisavši:

„To što on predlaže već smo videli u Avganistanu koji je postao raj za Al Kaidu. Fridmanova kolumna je nenormalna“.

Fridman radi za The New York Times već 35 godina.

Svog prvog Pulicera dobio je 1982. za pisanje o pokolju u logoru Sabra i Šatila.

Drugog je dobio tekstove o palestinskoj intifadi. A trećeg 2002-ge za ukazivanje na opasnost koju terorizam predstavlja za ceo svet.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *