The Spectator: Француско колонијално царство распада се пред Макроновим очима

The Spectator: Francusko kolonijalno carstvo raspada se pred Makronovim očima

29 maja 2024

TEŠKO stanje i nemiri u francuskim prekomorskim teritorijama sugerišu da se kolonijalno carstvo francuskog lidera Emanuela Makrona raspada pred njegovim očima, ocenio je Džonatan Miler, kolumnista britanskog magazina The Spectator.

Povodom Makronovog vatrogasnog putovanja na arhipelag Majot u Indijskom okeanu i Novu Kaledoniju u Tihom okeanu, Miler je naglasio:„Francuski predsednik se vratio na ostrva da izigrava cara. Međutim, njegova imperija se urušava pred našim očima. Čak ni večiti optimista Makron ne može da ne vidi katastrofalnu situaciju, pošto je Majot zahvaćen nemirima i rasprostranjenim kriminalom, a Nova Kaledonija na ivici građanskog rata“.

Slična situacija je i u drugim prekomorskim posedima Pariza: Francuskoj Gvajani, Francuskoj Polineziji i mnogim drugim.

„Svi osim Francuza savršeno dobro razumeju da konačno dolazi kraj carstva koje ostaje Francuskoj. Nedeljiva republika se raspada“, zaključio je The Spectator.

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova pozvala je Makrona da se odrekne nasilja protiv učesniks protesta u Novoj Kaledoniji.

Dodala je da Moskva trenutno krizu u Novoj Kaledoniji posmatra kao rezultat nezavršenog procesa njene dekolonizacije.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Protokoli hrvackih ludaka says:

    ostaće gologuzani, bez nikla i ostalih resursa koje su pljačkali ovim indijancima; svi su videli u Africi da je francuska vojska slaba, videli su kako Kinžali ubijaju stotine fr.vojnika u Ukr. Niko ih se više ne boji zato. Bez sirovina i energenata Fr.će osiromašiti naglo a knda će crnci i muslimani krenuti na naplatu...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *