„THE SPECTATOR“: Ratovi i etnički sukobi na Balkanu još nisu završeni

„THE SPECTATOR“: Ratovi i etnički sukobi na Balkanu još nisu završeni

29 avgusta 2013

1759 - CopyPrema pisanju najstarijeg britanskog magazina „The Spectator“, ratovi i etnički sukobi na Balkanu još nisu završeni jer, navodno, društva u ovom delu Evrope su zbog ratova ’90-tih godina duboko podeljena po etničkim linijama.

U autorskom tekstu, britanski putopisac Metju Peris navodi da “na Balkanu još ništa nije gotovo”.

Prošle sedmice sam se vratio s putovanja po Balkanu, gde sam proputovao celu Srbiju, čak posetio i mnoga sela u Albaniji, prošao kroz Crnu Goru prema Jadranu, bio u Hrvatskoj, itd. I video sam dobro kako tamo stvari stoje i u kojem smeru ide region. Moje ocena je da na Balkanu još nije sve gotovo. Tamo još nisu rešeni svi problemi”, smatra Peris.

Objašnjava da je u razgovoru sa Srbima u Srbiji shvatio da oni baš i ne vole Engleze zbog bliskosti s Amerikom i zbog NATO napada iz ‘90-tih. “Sve to je nekada bila teritorija Jugoslavije. Dok sam jedne prilikom sedeo u kafani počeo sam ćaskati sa tamošnjim ljudima.

„Grupa mladih Srba mi je odmah rekla da mrze Engleze, Tonija Blera, ali i kraljicu Elizabetu. S njima sam se donekle i složio u vezi ove dve stvari, pa smo onda prešli na normalniji razgovor”, piše ovaj Britanac i dodaje da većina u Srbiji tvrdi da Srbija i Crna Gora nikada nisu trebale biti razdvojene u vidu dve države, napominjući da su oni “jedan narod”.

Mnogi Srbi misle da se Srbija i Crna Gora nisu trebale razdvajati. Smatraju da su 2006. godine Amerika i NATO podmitili Crnu Goru da održi referendum o otcepljenju i da se zauvek odvoji od Srbije. Smatraju da su svi izdali Srbiju. Čak su mi rekli da ne idem u Albaniju, jer bih tamo mogao biti pokraden ili čak i ubijen. Nisam im smeo spominjati pitanje Kosova”, piše Peris u tekstu „The Spectator“.

Putopisac napominje da je tokom posete Albaniji shvatio da Albanci misle da njihova država nije potpuna bez Kosova. “Nisam pokraden niti ubijen u Albaniji. Albanci žele da uključe Kosovo i njihov nacionalni i državni identitet. Kazali su mi da će Srbi s Kosova na kraju sami otići.

Britanac kaže da se iznenadio kada je video da Crnom Gorom vladaju stranci. “Crna Gora mi uopšte ne liči na državu, iako oni imaju istorijski stav o vlastitom identitetu. To je šega od države, koja više liči na jednu uličnu gužvu na malom putu prema Jadranskom moru. Infrastruktura im je izgrađena uz pomoć Evrope, a Rusi im pokupovaše svu imovinu. Neke reklame na ulicama su samo na ruskom jeziku”, navodi se u tekstu.

Napominje da je u razgovoru sa mladim Crnogorcima shvatio da njima i nije baš drago što su postali nezavisna zemlja jer, navodno, mnogi bi voleli da su u zajednici sa Srbijom, jer su im zbog dolaska evra mnoge stvari postale mnogo skuplje.

Tvrdi da na osnovu svoga posmatranja Balkana misli da nijedna ovdašnja zemlja nikada neće biti u pravom smislu reči slobodna i nezavisna i da će uvek biti pod nekim stranim silama.

Ako pričamo o budućnosti Balkana, to je zasigurno samo jedna od regija u Evropi. Recimo, Crna Gora je uvek bila pod kontrolom Rima, pa onda Venecije, Osmanlija, Austrije, Italijana i Srba i nikada neće biti nezavisni, pa tako ni Balkan. A sada su svi pod hegemonijom Evrope”, navodi putopisac.

Na kraju prognozira da će opet biti problema na Balkanu, jer velike imperije nisu završile svoj posao u ovom delu sveta.

Možda su evro-federalisti u pravu kada kažu da je Evropska unija ili ‘imperija’ ili ‘ništa’. Imperije će i dalje vladati i upravljati svetom i zato mislim da će opet biti problema na Balkanu”, smatra Peris.

(Bigportal.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *