THE TELEGRAPH: Јужна Европа се уједињује против Немачке

THE TELEGRAPH: Južna Evropa se ujedinjuje protiv Nemačke

31 januara 2015

merkel_2214280bNemačka nastavlja da uporno nameće Evropi projekat koji je već razorio ekonomije mnogih zemalja – ocenio je londonski The Telegraph.

Ovaj list ne krije da pod „projektom” podrazumeva nametanje politike stezanja kajiša (koju sa zadovoljstvom u Srbiji primnjuje vlada Aleksandra Vučića).

The Telegraph je podsetio da se protiv te politike najviše bune neke od zemalja-žrtava, ali i guverner Banke Engleske Mark Karni. I objavio ovu procenu:

Za Berlin nastupa najstrašniji košmar: južna Evropa se objedinjuje protiv Nemačke, čak je mrzi, a to znači da ona gubitku za budućnost evra. Zato je Nemačka – tvrdi londonski list – „već u smutnji i negodovanju”.

The Telegraph procenjuje da se u Evropi tokom dve poslednje nedelje dogodilo tektonsko pomeranje. Ne samo zbog Grčke, nego i zbog odluke Evropske centralne banke da krene – uprkos protivljenju Nemačke – na realizaciju programa „kvantitativnog omekšavanja”. Drugim rečima: upumpavanja novca u ekonomije EU.

Isti list pobedu partije Aleksisa Ciprasa naziva – pobedom protiv politike Angele Merkel.

The Telegraph – u istom tekstu – podseća da je evro uveden mimo volje većine Nemaca i da je njegovo uvođenje bilo cena koju je Nemačka morala da plati za sopstveno ujedinjenje.

Međutim, ovo je samo jedan od mnoštva kritičkih zapadnoevropskih osvrta na situaciju posle grčkih vanrednih izbora.

Šef Centra za istraživanje industrijalizacije Žak Sapir upozorio je: „Ako Nemačka preterano oštro odreaguje na situaciju u Grčkoj – može indirektno isprovocirati raspad evrozone. S druge, strane, pobeda Ciprasove Sirize – Nemačku sateruje u ugao”.

Sapir tvrdi da Merkelova već sada ima ograničen manevarski prostor i da, između ostalog i zato, svojim potezima može isprovocirati raspad evrozone.

Po njegovom mišljenju, Berlin ima samo ovaj izbor: ili će pristati na novo restruktuiranje grčkog duga – pa se suočiti sa identičnim zahtevima Portugala, Irske, Španije i Italije, ili će se postaviti tvrdo i ući u konflikt sa novom vlašću u Atini. A u tom slučaju će rizik da Grčka napusti evrozonu biti veliki, a potom bi krenuo „proces inficiranja”.

Francuski ekonomski ekspert smatra da Merkelova može samo da izabere „zlo koje smatra manjim”.

Sapir je uveren da se Nemačka našla u svojevrsnoj zamci i da njena budućnost „izgleda mračno”.

„Za šta god se Merkelova i zvanični Berlin odlučili, Evropa će iz svega izaći oslabljena, a ona je trenutno neka vrsta nemačke svojine”.

KOMENTARI6 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  Veštica je gotova , samo joj još nisu rekli.

 2. Vladimir says:

  Merkelova bi i jare i pare, e pa nisu Grci veverice!!!!

 3. Pravdaa says:

  Baba Hitler mora Balkan ostaviti na miru da nam se vrate srećna vremena Njemačku treba uništiti.

 4. Gojko says:

  Srbija treba da trazi odstetu od Nemacke za prvii i drugi svetski rat i za raspad Jugoslavije,Nemacka se osilila isto kao za vreme Adolfa Hitlera treba jena vreme obustaviti.

 5. LADU GAGA / oduševljena što Dejvid Linč nakon 25 godina snima nastavak Tvin Piksa says:

  Angela Merkel mi liči na tvora. ..........a verovatno tako i vonja......... :D

 6. vitez says:

  berlin kaput

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *