The Telegraph: Стање Европске уније је једна од најжалоснијих прича нашег времена

The Telegraph: Stanje Evropske unije je jedna od najžalosnijih priča našeg vremena

15 decembra 2015

724722 56Teroristički napadi u Parizu privremeno su skrenuli pažnju s jedne od najžalosnijih priča našeg vremena – stanja Evropske unije, piše komentator britanskog lista The TelegraphSajmon Hefer.

On smatra da lokalni uspeh Nacionalnog fronta Marin le Pen u Francuskoj može da uzdrma francuski politički sistem. Pobeda nacionalista u prvom krugu francuskih regionalnih izbora može se objasniti ne samo nezadovoljstvom birača zbog politike vlade socijalista prema islamskom ekstremizmu, već i opštom razočaranošću u „stari francuski esteblišment“, koji je dosledno sprovodio nepopularne mere štednje briselskog porekla.

„Francuze je u ekonomsku močvaru pre zaglibila bezumna politika socijalista na čelu s Olandom negoli Brisel, iako bi Parizu veoma odgovaralo da napusti evrozonu, ponovo uvede u opticaj nacionalnu valutu i devalvira je. <…> Kako bilo da bilo, potvrdilo se da je obećanje Marin Le Pen da će vratiti suverenitet Francuskoj – snažan argument“ – piše Hefer.

Vlasti EU takođe snose odgovornost za politiku otvorenih granica, zbog koje su radikalni islamisti dobili odličnu mogućnost da slobodno ulaze i izlaze iz Belgije i da relativno lako prevoze oružje po Evropi, dodaje komentator lista. Iako se ni Francuska istorijski ne može pohvaliti uspehom u integrisanju svog muslimanskog stanovništva u društvo i kulturu zemlje, politika EU je dovela do toga da je sve postalo mnogo gore.

Drugi razlog za zabrinutost je situacija u Nemačkoj. Uprkos dobijenoj nagradi „Ličnost godine“ časopisa Time (umnogome zahvaljujući politici otvorenih vrata za izbeglice iz Sirije), nemačka kancelarka Angela Merkel, „imperatorka Evrope“, nema podršku za taj kurs ni među svojim pristalicama unutar zemlje.
„Njene reči da Evropa može da svari milione izbeglica izazvale su gnev kod mnogo pristalica kancelarke i podstakle su Mađarsku, koja je podigla zid da bi se zaštitila od imigranata, da optuži Merkel za moralni imperijalizam“ – ističe novinar.

Mnoge zemlje EU su bile uznemirene kada je Evropska komisija pod pritiskom Berlina predložila da se uvedu kvote za migrante po uzoru na Nemačku – Slovačka je izjavila da je spremna da prihvati samo hrišćane, Rumunija je izjavila da će teško integrisati muslimane, kad ne može vekovima da integriše svoju romsku populaciju.

„Tako se, uprkos nastojanju Merkelove da prikaže Evropu kao ujedinjenu i naprednu, pokazalo da je ona duboko podeljena i neprijateljska prema strancima“ – dodaje Hefer.

Osim toga, ti slučajevi pokazuju da su „ludačka košulja evra“ i politika Evropske centralne banke koju diktira Nemačka dovele do ekonomske krize. I da nedostatak demokratije u Evropi, čiji lideri donose odluke bez oslanjanja na mišljenje demokratski izabranih predstavnika naroda, ujedinjuje obične građane od Brisela do Vašingtona protiv vladajućih elita.

„Međutim, birokratija i oligarhija, koje su na kormilu Evropske unije, nastavljaju da pokazuju da apsolutno nemaju nameru da se staraju o interesima onih kojima vladaju“ – zaključuje analitičar.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *