„THE WALL STREET JOURNAL“ NAJAVLJUJE RAT: Mogu li Obama i Evropa zaustaviti Napoleona iz Kremlja?

„THE WALL STREET JOURNAL“ NAJAVLJUJE RAT: Mogu li Obama i Evropa zaustaviti Napoleona iz Kremlja?

21 novembra 2014

Barack Obama, Angela Merkel and David CameronPiše: Patrik Bjukenen

Sa ovakvim hvalisavim naslovom pojavio se 1898. godine (kada su SAD objavile rat Španiji) list The New York Journal čiji je vlasnik bio medijski magnat Vilijam Herst. Iako je ovaj list bio otvoreno militaristički – a bio je konkurent The New York World koji je uređivao Džozef Pulicer – ipak on nije započeo taj rat.

Sličan naslov se sada može naći The Wall Street Journal koji je došao do zaključka da su SAD 4. novembra (na međuizborima za Kongres) glasale za nove ratove na Bliskom istoku i izvan njega.

Mark Dubovic i Ruel Mark Gereht iz Fonda za zaštitu demokratije čak tvrde da će pregovori o atomskom programu Irana možda biti neuspešni i da SAD u tom slučaju imaju četiri varijante delovanja.

Dva od ta četiri scenarija pretpostavljaju pooštravanje sankcija prema Iranu, a druga dva – preventivne mere: raketne ili vazdušne udare po atomskim objektima Islamske Republike Iran ili udare po Siriji koji bi doveli do svrgavanja Bašara Asada.

„Svrgavanje Asada bilo bi opomena Teheranu da se Amerika neće povući sa Bliskog Istoka i da ništa neće biti od snova Baraka Obame o stvaranju bloka sa Iranom”.

Pad sirijskog režima može dovesti do klanja između hrišćana i alavita i do toga da Al Kaida i Islamska država zauzmu Damask. A takođe do rata SAD sa Iranom i napada na američke vojnike u Iraku i širom Bliskog Istoka.

Prethodno je upravo The Wall Street Journal – 15. novembra – napisao da su Obama i cela Evropa suočeni sa pitanjem: kako zaustaviti Napoleona iz Kremlja?

Putin – Napoleon? Da nisu novinari tog lista nešto pobrkali?

Vladimiru Putinu su 62 godine. Kada je Napoleon napunio 40 – njegova imperija je obuhvatala praktično celu Evropu. Francuska je već bila progutala Belgiju, Holandiju, deo Nemačke i italijanske obale.

Francuski imperator je bio zaključio saveze sa Austrijom, Rusijom, Danskom, Švedskom i Pruskom. U službi Francuza su faktički bili svi resursi, industrija i stanovništvo kontinentalne Evrope.

Putin je vratio Krim koji je pripadao Rusiji još pre nego što su Amerikanci postali nacija.

Napoleon je stigao do Moskve. Zar The Wall Street Journal smatra da Putin ima nameru da zauzme Pariz, kao što je to učinio Aleksandar I, ili Berlin – kao što je to učinio Staljin?

Odbor Senata SAD za međunarodne odnose većinom glasova se založio za to da SAD naoružaju Ukrajinu i pozvao je Predstavnički dom da učini isto.

Šta će se dogoditi ako američko oružje stigne u Kijev? Da li će Putin doživeti šok i povući se sa Krima?

Naravno da neće, što i sam list priznaje, naglašavajući da Putin tokom svih svojih 15 godina vladavine nikada nije padao duhom niti se predavao.

A šta će biti ako ruski predsednik – videvši da Amerikanci šalju Kijevu oružje – pošalje armiju da anektira Lugansk i Donjeck, pa zauzme Mariupolj, a potom predloži Kijevu da se dogovore. Šta će preduzeti Kijev?

Ukrajina ne može pobediti Rusiju čak ni sa američkim oružjem.

A šta ćemo mi uraditi? Hoćemo li priznati poraz? Hoćemo li u Ukrajinu uputiti trupe i savetnike? Hoćemo li udariti po ruskim trupama? Ili ćemo blokirati Krim?

Zar smo mi stvarno spremni za realni rat sa Rusijom zbog Donjecka? Novinari The Wall Street Journal i neokonzervativci ukucavali su saveznicima u glavu da se treba boriti sa Islamskom državom u Siriji, nanositi vazdušne udare, izbombardovati Iran, naoružati Ukrajinu za rat sa Rusijima u kojem će Kijev, nema sumnje, mnogo izgubiti.

A jeste li uvereni da je upravo to ono za šta je Amerika glasala 4. novembra? Jer, nije li to rat bez kraja i konca na koji poziva velika stara partija?

(Fakti.org)

KOMENTARI2 komentara

  1. djenka says:

    III Svetski rat, antihrist ujedinjuje planetu, proglasava se predsednikom UN i citave planete na kojoj ce preziveti 2/3populacije koju ce da cipira i kontrolise ko stoku. Na zalost sve se polako obistinjuje kako su prorokovali sveti oci i jovanovo otkrovenje.

  2. ratko says:

    OVAJ KAMERUN IMA VISE SISE OD ANGELE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *