The Wall Street Journal: Велике европске компаније почеле да селе фабрике у Америку

The Wall Street Journal: Velike evropske kompanije počele da sele fabrike u Ameriku

25 septembra 2022

Autor: Sergej SAVČUK

AMERIČKI list The Wall Street Journal objavio je da predstavnici velikih evropskih kompanija, uključujući auto-industriju, kao i hemijsku, počinju postepeno da prenose svoju proizvodnju u Sjedinjene Države. Zbog previsokih cena energenata koje ih još ne dovode do bankrota, ali im prete drastičnim smanjenjem proizvodnje.

Među takvim industrijskim teškašima je, na primer, holandski proizvođač poljoprivrednih đubriva OCI N.V. čiji glavni proizvodi su amonijak, urea i druge materije koje su izuzetno korisne za povećanje prinosa.Njegov generalni direktor je otkrio da će kapacitete za proizvodnju amonijaka preneti u Teksas.

Na sličan način „kofere za put“ pakuju i danska kuća za nakit Pandora, Folksvagen i kompanija Ilona Maska za električne automobile Tesla koju je on pre nekoliko godina sa pompom osnovao u Nemačkoj.

Ovo je povezano i sa Zakonom o smanjenju inflacije koji je nedavno potpisao Džo Bajden a nudi razne pogodnosti stranim firmama odluče da svoju proizvodnu i poresku sudbinu povežu sa Amerikom.

Pre šest meseci, uprkos krajnje ratobornoj retorici funkcionera EU, ogromna politička većina, zastupajući interese, između ostalog, krupnog biznisa svojih zemalja, krajnje nerado je pošla na uvođenje restriktivnih mera protiv uvoza ruskih energenata.

Svima koji su se kolebali, Amerikanci su obećali more američke nafte i tečnog gasa, što bi, kako se tvrdilo, moglo u potpunosti da ugasi zavisnost EU od sličnih isporuka iz Rusije.

Udeo ruske nafte sada je pao na 20 odsto, a obim uvoza prirodnog gasa opao je za čitavu trećinu.

O premeštanju proizvodnje u SAD – zbog nižih cena energije – već razmišljaju i takvi mastodonti kao što je Arcelor Mittal koji može poći na smanjenje proizvodnje u Nemačkoj za polovinu, a `vaditi` se – povećanjem proizvodnje u Teksasu.

I RHI Magnesita – najveći svetski proizvođač vatrostalnih materijala – takođe najavljuje preseljenje na američki kontinent. Ta kompanija je, inače, registrovana u Londonu.

(Fakti)

KOMENTARI5 komentara

 1. milorad5 says:

  Baš čudno,kakva koincidencija da USA prebacuje svoju RECESIJU,INFLACIJU i NEZAPOSLENOST na EU.Samo neće se bš ni tamo usrećiti,tamo će biti DRUGIH PROBLEMA,biće struje i nafte ali nisma sigran da će smeti da otvore fabrike od art.bombardovanja,USA ulaze u uvodnu fazu gradjanskog sukoba i tu više nema nazad ,sd je krenula spiral raspadaa tamo i to će se ubrzati nevidjeno,zreli su za sukob nestabilnost je veća nego pred gradjanski rat,a podela dublja nego ikada.Krupni kapital je rešio da naplati dividende u KRVI to mora da se radi u njihovom modelu ekonomije svakih 50-70 god.Oni koji su PAMETNI će odbiti da ratuju i biti solidno opremljeni za odbranu ostali će da ginu za poravnanje "krive" a amerikanci su definitivno stado na meti.Opušteni,nesvesni opasnosti koja im preti potpuno nepripremljeni,što znači tone budala sa puškama koji će rado da se bace u rernu bez ikakve ideje ZA KOGA I ZBOG ČEGA.Nadam se da će rusija uspet da ih osujeti u pokušajima izazivanja svetskog rata paralelno sa haosom na zapadu inače će rat biti posvuda,neće se znati ko na koga puca i zašto.Najveća stvar koja sad može da se učini jeMUDRO IZBEĆI TAJ SCENARIO.Ko na samom početku ne ispadne GLUPAN i ne dozvoli da ga UVUKU u sukobe taj neće biti posle ni taknut.Jer ISCRPLJENI OVNOVI neće imati snage da šire sukob na nove žrtve moraće prvo da završe međusobom započeti haos.To ne važi za rat sa rusima koji je u toku,to je priča koja je čak iznad GLOBALNE AGENDE I GLOBALNOG NIVOA,to je rat koji NIKADA nije prestao i danas se samo nastavlja drugim sredstvima.Sreća rusi su KONAČNO SHVATILI O ČEMU SE TU RADI ZADNjIH 250 god.i sada će drugačije da oprže tu koaliciju,mnogo dublje i jače nego ikada,zato šize na zapadu u toj koalicij,sad znaj uda su META bez sumnje i ako se zapuca oni to NEĆE PREŽIVETI,možda i unište rusiju ali neć imati ko da s e raduje od njih tome,putin im j vrlo jasno to rekao,i zato mislim da će krenuti na lakše mete,i zato će bit neobično bitno d budemo naoružani do zuba i neobično važno da ostanemo u odličnim odnosima a čitavom istočnom koalicijom.Jer mi smo jedna od retkih država na svetu koja bi u 1.sekundi NATO napada bila odmah pod nuk.kišobranom rusije,rusi pamte i neće nas ostaviti hijenama na tacni i hijene to znaju:)Ali zato ostatak naših "bratskih" republika može račununati na prijateljsko dranje od strane NATO koalicije oni su sad LOVINA.Sad će da vide ZAŠTO je stvarana jugoslavija i more krvi proliveno za to,sad će morati stvarno da se bore za opstanak i slobodu,ali mislim da će oni nestati i kao nacije i kao države pogotovo.Ako se ovaj političko ekonomski proces koji je sad pokrenut ratom u ukrajini ne prekine iznenadnim globalnim nuk.udarom biše opšti klasičan pljačkaški rat u zapadnoj zoni uticaja i samo oni koji su van toga i u okviru ruskog-kineskog pakta mogu da se nadaju miru i prosperitetu,ostalo je od februara ove godine postalo DIVLJI ZAPAD.

 2. persida says:

  Vec sam to objasnila. Ovo je rat protiv Evrope iz kojeg ce najvece koristi imati americki banditi. Nisu ni metak ispalili, a dobili rat, obnovili dolar, kao da nista nije bilo. Rusi su ovde samo sluge jednog mnogo sireg poduhvata. NA ZALOST.

 3. Milutin says:

  Najbolji način ponovne industrijalizacije Amerike. Preneti iz Evrope najkvalitetnijih proizvođača. A Evropu ostaviti na cedilu. Predati je u zagrljaj Evroazije. Ovo bi mogao biti i najbolji scenario. Amerika više nebi zavisila od svoje vojne industrije već bi se vratila u svoje zlatno doba kvalitetne industrijske proizvodnje. I takva bi bila prihvatljiva celom svetu. Sa jedne strane bi bila Evropa, Azija i Afrika a sa druge strane Amerika i verovatno veći deo američkog kontinenta. Ali vraćanjem industrije u Ameriku postoje i realni izgledi za obuzdavanje finansijskog kapitala, što bi donelo željeni mir čovečanstvu.

 4. Gagi says:

  TKZV. Amerika nije nikakav problem, tu zivi narod koji pojma nema ni kako se zove. Problem su Evropski kolonizatori koji su u toj drzavi napravili novo Rimsko carstvo. Ta drzava je postala poligon svakakvog izivljavanja, onda su to pod raznim politickim floskulama uoblicili u odlican izvozni brend. Demokratija je novo ime za pljacku i ubijanje neduznog naroda po celom svetu. Ako dobro mislim, a pokusavam da ozbiljno mislim, ta njihova zajebancija kod nas Slovena vise nece proci. Previse muka smo u istoriji imali od tih njihovih "mudraca" koji spaljuju vestice i ubijaju decu u Jasenovcu. Zaista je dosta tog njihovog "lepog" zivota sa stamparijama i podmicivanjima "narodno izabranih" politicara po svetu. Putin nije u pravu, jok, zapadni istorijski olosi su u pravu koji su nam pekli decu u furunama. Mars smrdljivi olosi koji podrzavate zapadne "vrednosti" zbog svog neradnickog i lagodnog zivota.

 5. Pingback: Evropski profit na interkontinentalnom putovanju - Energija Balkana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *