THE WASHINGTON POST: Трамп одлучио да `опљачка` све земље у којима постоје војне базе САД

THE WASHINGTON POST: Tramp odlučio da `opljačka` sve zemlje u kojima postoje vojne baze SAD

10 marta 2019

VIŠE se ne zna šta će biti skuplje i gore: imati Ameriku protiv sebe ili biti njen saveznik i vazal.

Kako je objavio The Washington Post koji se pozvao na svoje izvore u Beloj kući, Donald Tramp je već odlučio da sve troškove američkih baza na tuđim teritorijama i plata njihovog personala prebaci na zemlje-domaćine.I to: ne u smislu plaćanja `punog ceha` već po formuli – „troškovi plus 50 odsto“.

Vašingtonski list precizira `Trampova formula` podrazumeva: plaćanje svih troškova funkcionisanja i održavanja u  normalnom stanju samih baza i kompletne vojne tehnike, kao i plata američkim vojnicima dislociranim u zemljama koje su SAD usrećile svojim vojnim prisustvom i zaštitom. Pa uvećanjanje sume  ukupnih troškova za još 50 odsto.

Ovo – ako bude dosledno primenjeno – znači da same Sjedinjene Države više neće finansirati svoje garnizone i baze po svetu. A najveći ceh moraće da plate Nemačka, Japan i Južna Koreja koje su već decenijama usrećene američkom zaštitom i bazama.

The Washington Post navodi da će takve zemlje Sjedinjenim Državama ubuduće plaćati za njihovo vojno prisustvo na svojoj teritoriji plaćati pet puta više nego dosad.

Tvrdi da su tajni pregovori o formuli „troškovi plus 50 odsto“ već obavljeni sa najmanje jednom „savezničkom zemljom“, a da su neke druge već poručile Vašingtonu da se protive jer je to – iznuda.

Tramp od ulaska u Belu kuću ne prestaje da kritikuje američke saveznike da premalo izdvajaju za kolektivnu bezbednost i izdržavanje NATO.

Prvo je zatražio da u najkraćem roku podignu svoje vojne rashode do 2 odsto nacionalnog BDP (trenutno samo osdam zemalja alijanse izdvaja toliko).

Potom je istupio sa inicijativom da sve države članice NATO te rashode postepeno podignu do 4 odsto svog BDP (same SAD izdvajaju 3,58 odsto).

KOMENTARI2 komentara

  1. A akoM says:

    Daklen,jednostavno!Tko ne želi USA vojne baze na svom teritoriju,taj ih neće financirati!Financirat će svoje vojne baze i vojnike koji će ginuti za svoju domovinu,umjesto američkih!

  2. vanja says:

    Amerika primenjuje staru praksu mafije : placas za protekciju. A od koga te stitimo? pa od nas samih!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *