THOMPSONOV KONCERT U MOSTARU: Novo veličanje ustaštva

THOMPSONOV KONCERT U MOSTARU: Novo veličanje ustaštva

16 septembra 2013

ThompsonNa stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru održan je koncert kontraverznog hrvatskog pevača Marka Perkovića Thompsona, koji je pratilo više od 10 hiljada njegovih fanova iz Hercegovine, srednje i zapadne Bosne, te Hrvatske, prenosi „Dnevni avaz“.

– Primetio sam da je u Mostaru noćas više mladih. Drago mi je da su upravo mladi prepoznali moje pesme – kazao je Thompson na početku koncerta dok su njegovi fanovi gromoglasno skandirali “Vukovar”, na što im je Thompson uzvratio: „Da, Vukovar i Mostar, to su naša mesta!“

Thompson je koncert započeo pesmom “Dobrodošli” čiji je uvod preuzet iz govora prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, čija je slika, dok je pesma izvođena, celo vreme bila prikazivana na velikom ekranu u pozadini bine.

Koncert ovog kontroverznog pjevača ponovo je obeležilo veličanje ustaštva jer je veliki broj okupljenih, pogotovo mladih, nosio ustaške kape i majice sa slovom “U” i natpisom “Herceg-Bosna”.

Celo vreme su skandirali “Za dom spremni”, “U boj u boj, za narod svoj”, “Zvonko Bušić”,”Mate Boban”, “Dario Kordić” i pevalo se “Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana”, “Zovi, samo zovi”…

Podsetimo, 13 nevladinih organizacija iz Mostara i cele BiH pokrenuli su početkom prošle sedmice peticiju pod nazivom “Protiv govora mržnje i fašističke ikonografije u Mostaru”, kojom su pozvali građane na bojkot koncerta.

U tekstu se peticije navodi se da je cinično da Thompson nastupa na stadionu pod Bijelim Brijegom, na kome je na hiljade uhapšenih civila bošnjačke nacionalnosti bilo zarobljeno 1993. i držano do prebacivanja u koncentracione logore.

S druge strane Zdravko Barišić, menadžer kontraverznog pevača, kaže da organizacije koje stoje iza peticije ne govore istinu te da ustaške ikonografije na Thompsonovim koncertima nikada nije bilo, a pogotovo u novije vreme.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Danko B. Marin says:

    Da li je bilo klicanja Slobodanu Praljku - on je Mostaru srušio : MOST!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *