TIJANIĆ PRETI: Tužićemo sve koji ne plate TV pretplatu

TIJANIĆ PRETI: Tužićemo sve koji ne plate TV pretplatu

12 oktobra 2013

aleksandar-tijanic-1362263368-276103Zakon nas obavezuje da tužimo sve koji nisu plaćali TV pretplatu, a od suda zavisi da li će doneti presudu, kaže za Blic direktor RTS-a Aleksandar Tijanić.

Pretplata će se plaćati sve dok važi trenutni zakon, dok se ne donese novi, što bi trebalo da bude uskoro jer je na ovakav način nemoguće opstati, naveo je Tijanić.

Od svakog prvog u mesecu do sledećeg prvog RTS treba da obezbedi 2,6 miliona evra za plate zaposlenih.

„S druge strane država svake godine od Javnog servisa uzima 30 miliona evra poreza. To ne može niko da izdrži, ali kao i obično naša država je pametna jer je ovde dala pet nacionalnih frekvencija“, kaže Tijanić, i dodaje kako ovo tržište jedva može da izdrži tri televizije.

Tijanić se osvrnuo na rekordne godine kada se pretplata kretala oko 65 odsto, kada je Beograd plaćao rekorde od oko 70 procenata što je bio izvanredan rezultat, Novi Sad oko 66 procenata, a problematični su uvek bili jug i zapad Srbije kod kojih je procenat bio četiri, šest ili 12 odsto.

„Zbog priče o ukidanju TV pretplate, kao i ekonomske krize, u poslednjih pet godina je opala pretplata i sada je oko 30 odsto. Koliki god da je procenat plaćanja pretplate, ona skupi za Javne servise Srbije i Vojvodine oko 20 miliona evra, a kada se ukine, neko treba da izvadi novac i kaže da je to upravo tih 20 miliona koji nedostaju“, kaže Tijanić.

On tvrdi da je u normalnim vremenima ta suma iznosila od 60 do 80 miliona evra, i dodaje da Hrvatska koja je dvaput manja zemlja od Srbije od pretplate skupi 220 miliona evra.

„Najgora nesreća koja bi mogla da zadesi građane i RTS je ukidanje RTS-a. Prema tome, ako smo mi već u opasnosti i finansijskoj krizi, bolje je da počnemo da se finansiramo iz budžeta, jer nas čeka mnogo reformi“, kaže Tijanić, i napominje kako RTS sa četiri hiljade treba da siđe ispod tri hiljade zaposlenih u Javnom servisu građana.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *