TIJANIĆ: U koju svrhu će Vučić upotrebiti moć?

TIJANIĆ: U koju svrhu će Vučić upotrebiti moć?

23 avgusta 2013

Aleksandar TijanicSvaki put kad sam digao pero na nekog, dizao sam ruku na sebe, konstatovao je figurativno Aleksandar Tijanić za Nedeljnik, sumirajući tri decenije svoje novinarske karijere. Tijanić u intervjuu govori o budućnosti Javnog servisa, s njim ili bez njega, analizira srpsku političku scenu, stanje u kojem se nalazi nacija…

Aleksandar Tijanić namerno je za intervju za Nedeljnik obukao crnu majicu. Generalni direktor RTS-a kaže da je to deo „autoožaljivanja“. Kad već tvrde da sam „teško“ bolestan, naglašava, neka vide da sam na samrti zdraviji nego za života. Retko daje intervjue, posebno političke prirode, pošto celu deceniju vodi Javni servis, što, tvrdi Tijanić, vezuje i ruke i jezik.

Tijanić se dotakao i teme ukidanja Javnog servisa.

Bez dobrog javnog servisa Srbija je umobolna država. Sve što sam do sada video u predlozima novog zakona predstavlja čistu eutanaziju za RTS. Problem je nečiji plan, ne sumnjam da postoji u nečijim glavama, da srpsko javno mnjenje pošalje u zagrljaj vlasnika komercijalnih medija. Problem je što padajući u njihov zagrljaj zapadate u njihove šape. Ali, ako smo osam godina najgledanija srpska televizija, valjda je to vidljivi dokaz žilavosti ostataka pismenosti i normalnosti. Ovde svi mudruju šta država ili društvo treba da urade za RTS. Pravo pitanje je šta Javni servis treba da uradi za Srbiju i da pomogne Srbiji. A to što treba da uradi ne može bez novca i kreativnih ljudi. A gde je novac? A gde su kreativci?

Na pitanje kako on vidi poređenja Đinđića i Vučića, Aleksandar Tijanić je rekao da je to teško upoređivati zato što su i jedan i drugi prolazili kroz razne faze u politici.

„U politici su neumesna istorijska poređenja ličnosti i netačne su analogije. S kojim Đinđićem upoređujete Vučića? Sa mrtvim ili živim Zoranom? Za života, Đinđić je bio tačno deseti deo onoga što je postao posle streljanja. A tokom života, u samom Zoranu je bilo bar tri Đinđića. Ne skriva sebe ni Vučić kad priznaje da njega samog ima „dva komada“: „rani“ i „zreli“ Vučić. Pa šta onda, od svega rečenog, upoređujete?“

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *