Tijanino nasleđe

Tijanino nasleđe

13 maja 2014

Dejana-Ivanovic-Piše: Dejana Ivanović

Prošla su dva meseca od kako je potpisivanjem protokola između porodice Ognjanović i Instituta za majku i dete javnosti uskraćeno pravo da zna šta se dešava sa novcem koji je prošlog proleća za malu Tijanu Ognjanović prikupljala cela Srbija.

Odluka potpisnika ovog protokola može se tumačiti na sledeći način: dogovor o iznosu novca koji je porodica preminule devojčice planirala da pokloni institutu, kao i za šta će se on utrošiti, treba da ostane daleko od očiju građana. Zbog čega? Na to pitanje nadležni ni na konferenciji za štampu sazvanoj polovinom marta, kada su obavestili predstavnike medija da neće pričati o donaciji do realizacije projekta, nisu imali odgovor. Od tada na svako pitanje novinara u vezi sa donacijom odgovaraju da ih protokol obavezuje na – ćutanje.

Da li je moguće da građani Srbije nemaju pravo da znaju šta se dešava sa 1,6 miliona evra, koliko je preostalo od 2,6 miliona evra prikupljenih u akcijama organizovanim širom naše zemlje u martu i aprilu prošle godine? Podsećamo, tada je Srbija skupljala novac za odlazak teško obolele devojčice u Ameriku gde je trebalo da se obavi transplantacija srca. Nažalost, devojčica je nije dočekala, umrla je 15. jula prošle godine, a deo novca, u iznosu od milion evra, utrošen je za njeno tromesečno lečenje i operacije obavljene na klinici u Hjustonu.

Posle ostavinske rasprave, početkom decembra 2013, novac u iznosu od 1,6 miliona evra pripao je Tijaninim roditeljima, a tada je za naš list otac devojčice Nebojša Ognjanović izjavio da ga porodica neće zadržati, već da će ga nameniti u humanitarne svrhe. I to deo za obnovu odeljenja kardiologije pomenutog instituta, deo za usavršavanje lekara da brinu o deci kojoj je presađeno srce i deo za lečenje mališana kojima u srpskim bolnicama ne može da se pomogne. Ali, već pola godine cela Srbija čeka da se to i desi – da novac koji su davali građani naše zemlje, a koji po zakonu pripada Ognjanovićima, bude uložen za pomoć nekoj drugoj teško oboleloj deci.

Umesto da konačno dobiju odgovor na pitanje gde će i kada novac biti uložen, građani su sklapanjem „zaveta ćutanja” davaoca i jednog od mogućih primalaca donacije još pre dva meseca isključeni iz cele priče.

Da li je ovo bio pravi put da se zaustave priče o mogućim zloupotrebama novca prikupljenog u humanitarnim akcijama, kako su nezvanično navodili u Institutu za majku i dete pre potpisivanja protokola? Sigurno da nije. Sumnje da li će pare namenjene za lečenje bolesnog deteta zaista i stići do druge bolesne dece ovakvom odlukom o ćutanju samo su pojačane. A teško obolelih mališana kojima se ne može pomoći u Srbiji ima mnogo i što duže čekaju na odlazak na lečenje šansa za njihovo ozdravljenje je manja.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *