Тилерсон говори о „руској опасности” и обећава подршку САД и НАТО Украјини

Tilerson govori o „ruskoj opasnosti” i obećava podršku SAD i NATO Ukrajini

1 aprila 2017

0_e5971_19f27d2c_orig

Sjedinjene Države će zadržati sankcije protiv Rusije sve dok Moskva ne vrati Krim Ukrjini – izjavio je Reks Tilerson.

Novi američki državni sekretar pritom je naglasio:

„Podrška Ukrajini sa strane SAD i NATO ostaje nepromenjena. Zemlje NATO ostaju odlučne u svojoj podršci suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine”.

Tilerson je dodao da će Vašington insistirati da Rusija „realizuje minske sporazume”:

„Naše sankcije ostaće na snazi sve dok Moskva ne opozoce svoja dejstva koja su dovela do uvođenja sankcija”.

Na ovaj nastup šefa američke diplomatije na zasedanju Saveta NATO, koji je iskoristio da govori o „ruskoj opasnosti”, odreagovalo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije:

„Održavanje jedinstva u strukturi kakva je NATO  nije lako, pa zajednički motiv za države članice nađen u mitu o ruskoj opasnosti, u kleveti o ruskoj agresiji i beskonačnim zaklinjanjima u neophodnost kolektivnog (natovskog) suprotstavljanja Moskvi”.

Posle ovakvog `uvoda`, pod reflektorom se našao sam Tilerson:

„Nedoumice posebno izazivaju takve izjave državnog sekretara SAD Tilersona. Sa žaljenjem ukazujemo da su se takve ocene pojavile samo dan nakon zasedanja Saveta Rusija-NATO, za koje je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, rekao da je proteklo u „otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi”. Izgleda da ta ocena nema nikakve veze sa ritualnim plesom koji su natovci izveli u svom krugu”.

MIP RF posebno ukazuje da NATO nastavlja da pojačava svoje vojno prisustvo uz granice Rusije:

„Nama faktički nameću konfrontacionu paradigmu odnosa, zasnovanu na logici vojnog suprotstavljanja. Zaključak može biti samo jedan: potrebna je korenita promena prirode te vojne alijanse koja se beznadežno zaglibila u sopstvenoj prošlosti jer samo ona može dati šansu promenama nabolje na planu evropske bezbednosti”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *