Тилерсон: Спремни смо да са Северном Корејом преговарамо без претходних услова

Tilerson: Spremni smo da sa Severnom Korejom pregovaramo bez prethodnih uslova

13 decembra 2017

SJEDINJENE Države su spremne da sa Severnom Korejom pregovaraju o njenom atomskom programu bez prethodnih uslova – izjavio je Reks Tilerson.

Državni sekretar SAD naveo je da bi tako moglo da se pregovara pogotovo o načinu pregovaranja i o „voznom redu” pregovora.

U nastupu u Atlantskom savetu SAD u Vašingtonu na istu temu je još rekao:

„Kada mogu početi pregovori? Mi sa svoje strane diplomatski objavljujemo da smo spremni kada god Severna Koreja bude spremna da razgovara. Prvi susret je važan i kao susret. Ako treba: a njemu možemo i o vremenskim prilikama razgovarati. Možemo li sesti zajedno i pogledati se u oči? Mislim da možemo, a potom se možemo baviti voznim redom i onim na čemu bismo hteli da zajedno radimo”.

Tilerson je posebno naglasio da SAD ne teže da unište Severnu Koreju.

Kako se i moglo očekivati, pozabavio se i američko-ruskim odnosima.

Naglasio je da će američke sankcije protiv Rusije biti na snazi „sve do uspostavljanja teritorijalne celovitosti Ukrajine”:

„Sankcije ostaju na snazi dok ruska invazija na Ukrajinu ne bude prekinuta i Ukrajini vraćena kontrola nad njenim granicama. Sada u kontaktima sa Rusijomnastojimo da shvatimo možemo li se složiti oko mandata mirovnih snaga UN za Donbas “.

Tilerson je u nastavku dodao: „Mi samo Rusijom želimo radne odnose, ali ih zasad nema. Imamo sa ruskim kolegama veoma aktivan dijalog, jak dijalog imaju i naše oružane snage, moćan je i naš diplomatski dijalog. Nastavljamo, ali smo predočili našim ruskim kolegama da su nam potrebne dobre novosti. Zasad ih nema, a mi čekamo, čekamo”.

U isto vreme je portparolka Stejt departmana – Hezer Nauert – povodom naredbe Vladimira Putina da se iz Sirije povuče „značajan deo” ruskog vojnog kontigenta rekla:

„Rusija može smatrati da je svoj posao u Siriji završila. Naš posao u Siriji, međutim, nije završen. Kad kažem „naš” – mislim na celu međunarodnu antiterorističku koaliciju. U Siriji još ima pripadnika Islamske države, a u toj zemlji je još potrebno i situaciju stabilizovati. Naš posao nije još završen ni u Iraku koji je proglasio pobedu nad Islamskom državom”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *