Тилерсон: Спремни смо да са Северном Корејом преговарамо без претходних услова

Тилерсон: Спремни смо да са Северном Корејом преговарамо без претходних услова

13 децембра 2017

СЈЕДИЊЕНЕ Државе су спремне да са Северном Корејом преговарају о њеном атомском програму без претходних услова – изјавио је Рекс Тилерсон.

Државни секретар САД навео је да би тако могло да се преговара поготово о начину преговарања и о „возном реду” преговора.

У наступу у Атлантском савету САД у Вашингтону на исту тему је још рекао:

„Када могу почети преговори? Ми са своје стране дипломатски објављујемо да смо спремни када год Северна Кореја буде спремна да разговара. Први сусрет је важан и као сусрет. Ако треба: а њему можемо и о временским приликама разговарати. Можемо ли сести заједно и погледати се у очи? Мислим да можемо, а потом се можемо бавити возним редом и оним на чему бисмо хтели да заједно радимо”.

Тилерсон је посебно нагласио да САД не теже да униште Северну Кореју.

Како се и могло очекивати, позабавио се и америчко-руским односима.

Нагласио је да ће америчке санкције против Русије бити на снази „све до успостављања територијалне целовитости Украјине”:

„Санкције остају на снази док руска инвазија на Украјину не буде прекинута и Украјини враћена контрола над њеним границама. Сада у контактима са Русијомнастојимо да схватимо можемо ли се сложити око мандата мировних снага УН за Донбас “.

Тилерсон је у наставку додао: „Ми само Русијом желимо радне односе, али их засад нема. Имамо са руским колегама веома активан дијалог, јак дијалог имају и наше оружане снаге, моћан је и наш дипломатски дијалог. Настављамо, али смо предочили нашим руским колегама да су нам потребне добре новости. Засад их нема, а ми чекамо, чекамо”.

У исто време је портпаролка Стејт департмана – Хезер Науерт – поводом наредбе Владимира Путина да се из Сирије повуче „значајан део” руског војног контигента рекла:

„Русија може сматрати да је свој посао у Сирији завршила. Наш посао у Сирији, међутим, није завршен. Кад кажем „наш” – мислим на целу међународну антитерористичку коалицију. У Сирији још има припадника Исламске државе, а у тој земљи је још потребно и ситуацију стабилизовати. Наш посао није још завршен ни у Ираку који је прогласио победу над Исламском државом”.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u