TITO – ČOVEK SA STILOM: Bio je umetnik življenja, probirljiv i uvek je imao svest da predstavlja zemlju iz koje dolazi

TITO – ČOVEK SA STILOM: Bio je umetnik življenja, probirljiv i uvek je imao svest da predstavlja zemlju iz koje dolazi

26 jula 2014

tito Josip Broz 93Ako je hedonizam umeće življenja i uživanja, ili skup hobija kojima se čovek rado predaje, onda ljubav Josipa Broza prema lepim stvarima, putovanjima i luksuzu potvrđuje tezu da je bio jedan od najvećih hedonista među političarima dvadesetog veka. Upravo o tome govori nova stalna postavka, otvorena juče u Kući cveća.

Kao i ostalih dana, Kuća cveća podsećala je na košnicu. Turisti iz raznih zemalja došli su da vide mesto koje čuva uspomenu na doživotnog predsednika SFRJ i dugi period njegove vladavine. Ipak, bili su privilegovani. Prvi su iz nove postavke saznali više od drugih o Titovom privatnom životu, o tome kako je živeo, u čemu je uživao, kako je izgledao jedan njegov dan, šta je oblačio… To su im omogućili autori izložbe „Tito lično“ – Veselinka Kastratović Ristić i Momo Cvijović i Muzej istorije Jugoslavije, u čijim su se depoima čuvali izloženi eksponati.

– Želeli smo da pokažemo kakav je Josip Broz Tito bio privatno i kako su državničke aktivnosti uticale na njegovo slobodno vreme i stvaranje kulta ličnosti – kaže Veselinka Kastratović Ristić.

– Jedno je sigurno, a to je da je Tito voleo da se lepo obuče, dobro izgleda, da bude uočen i primećen. Lični predmeti to pokazuju.

Među eksponatima su cilindri koje je Broz nosio, odela, cipele, ali i detalji po kojima je bio specifičan, kao što su naočare, zatim upaljači, pošto je bio pušač, igle za kravate…

– Tito je bio čovek sa stilom. Umetnik življenja. Uvek elegantan, savršenih manira i šarmantan – objašnjava Veselinka Kastratović.

– Besprekorno odeven, sa obaveznim rubinom ili dijamantom u čvoru kravate, naočarima sa zlatnim okvirom, muštiklom od slonovače, nakitom i nezaobilaznom cigarom. Izložili smo samo ono što je Tito nosio, koristio i voleo. U zbirci ličnih predmeta imamo 700 kravata koje je redovno menjao.

Josip Broz se često sretao sa drugim državnicima i tada je morao da poštuje protokol o odevanju.

– Čak i u onome što je morao da nosi, Tito je bio vrlo probirljiv – objašnjava Cvijović.

– Uvek je imao svest da predstavlja zemlju iz koje dolazi. To se najbolje vidi na fotografijama. Kada se susretao sa carevima ili kraljevima, nosio je uniformu ili frak. Interesantno je da je imao samo jedan frak i dva žaketa. Bio je štedljiv po tom pitanju – ističe Momo Cvijović.

– Mnogo odeće, koju čuvamo u našoj zbirci, Tito nikad nije obukao. Uglavnom su to bili pokloni koje je dobio i nikad nije nosio.

U želji da na političkoj mapi za Jugoslaviju pronađe bezbedno mesto, Tito je posetio 70 zemalja i susreo se sa 250 šefova država. U istom periodu u Jugoslaviji je ugostio 175 šefova država i 110 premijera. O tome svedoče neke od izloženih fotografija.

– Bio je neumoran putnik i gostoljubiv domaćin – kaže Cvijović. – Njegova istrajna spoljnopolitička aktivnost doprinela je da ugled Jugoslavije bude veći nego što su bile realne mogućnosti države.

Da za Tita putovanja nisu bila samo protokolarne obaveze, pokazuju fotografije na kojima se vidi sa koliko interesovanja upoznaje nove ljude i prostore.

– Njegova putovanja planirana su pažljivo i dugo. Slobodno vreme je koristio da upozna gradove ili zemlju domaćina. Za njega su pripremane plemenske ratne igre, organizovane priredbe narodnih igara i običaja i posete udaljenim prirodnim rezervatima i nacionalnim parkovima. I sam se uključivao u događaj – probao tradicionalna jela, igrao tamošnje igre… Uživao je u susretima sa običnim narodom, koji ga je sa oduševljenjm pozdravljao. Naročito u nesvrstanim zemljama.

Njegove najveće strasti bile su fotografija i film. Uvek je sa sobom nosio fotoaparat, kojim je zabeležio na desetine hiljada fotografija. Bez obzira na aktivnosti, svakog dana odgledao je bar jedan film.

– Zanimljivo je da su u Uputstvu o načinu rada predsednika spomenute samo tri situacije u kojima se nije smeo ometati, a to su dok gleda film, kada se nalazi u foto-laboratoriji i dok se sunča, odnosno kada je na plaži – kaže Cvijović.

– To govori koliko je on uživao u privatnom životu. U tom uputstvu se već na trećoj strani nalazi stavka da lični sekretar napušta radno mesto kad počinje filmska projekcija.

U postavci su i odlikovanja i druga priznanja, kao i neki od poklona koje je Tito dobijao, kako od drugih državnika, tako i od građana SFRJ. Čini je i 128 štafeta koje su doživotnom predsedniku Jugoslavije poklanjane 25. maja, kao i fotografije i predmeti koji prikazuju Tita u lovu, na krstarenjima, sa poznatim glumcima…

NAJVAŽNIJI DATUMI

Autori izložbe kažu da su namerno, u sklopu postavke, dali samo šture podatke iz Titove biografije.

– Zadržali smo se na najvažnijim datumima iz njegovog privatnog života: kad se oženio, dobio dete, služio vojni rok… dugo je živeo i prosto je bilo nemoguće da ubacimo sve važne datume – objašnjava Veselinka Kastratović Ristić i ponosno pokazuje kartu sveta na kojoj se vidi da su na Titovu sahranu došle državne delegacije iz skoro celog sveta:

– Nije bilo predstavnika iz samo pet zemalja. Ovo najbolje govori šta je generacija sa kojom je živeo i sretao se mislila o Titu.

UVEK U UNIFORMI

– Dugo godina posle rata Tito se na zvaničnim mestima pojavljivao isključivo u uniformi. Čak je nosio i usred leta prilikom jednog susreta sa Vinstonom Čerčilom. Kada mu je Dedijer to jednom zamerio, Tito se naljutio i rekao da bi bio presrećan kada bi Jugoslavija imala 16 miliona intelektualaca, jer ne bi morao da se pojavljuje u uniformi. Ali, ovo je zemlja u kojoj je uglavnom seosko stanovništvo, koje obožava uniformu – ispričao nam je Cvijović.

(Novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. USForce says:

  Komunjare vole komunjare

 2. Srbi, osvestite se! says:

  Ostavite se Tita i titoizma najveceg zla koje je zadesio srpski narod u istoriji postojanja. Covjek koji je od 1945 god. dozvolio da se useli 300 hiljada Albanaca iz Albanije na Kosovo i podijelio im besplatno srpska imanja. Danas imamo rezultat tog djela. Covjek koji je prikrivao stravicne zlocine Hrvata nad Srbima,umjesto kazne za ta strasna djela nagradio je Hrvatsku granicama duz cjelog Jadrana danas i tu imamo rezultat tod djela. Covjek koji je 1974 godine ustavom proglasio muslimanske vjernike u BiH nacijom, i ovde imamo rezultate tog djela. Covjek koji je u Srbiji napravio dvije autonomne pokrajine Vojvodinu i Kosovo, i ovde imamo danas rezultate tog djela.Covjek koji je na desetine hiljhada Srba koji su bili protiv komunizma nakon rata jednostavno smakao i mnoge poslao na robiju kao npr. Goli otok. da ne nabrajam vise jer mi se vec smucilo!

 3. mitovi mitovi says:

  Bio je i ostao zločinačko smeće !

 4. Pavle says:

  Za @ Srbi, osvestite se! Bravo bravo, hvala bogu da ima jos pametnih Srba.

 5. Nebojsa says:

  Znaci kakav um moze da napise ovakvo smece! Umesto da kritikuje Srbe izdajnike koju su sluzili Tita, ova fukara ga velica ! Ovakvi tekstovi su najvece smece iz Komunjarske kuhinje, tj komunjarske kuhinje ubuka komunizma. Istih onih komunista koji su ognjem i macem uterivali socijalnu jednakost i ogranicavali slobode svom narodu u ime neke ideologije, a u isto vreme svoju decu su slali u Ameriku ili |Englesku na skolovanje!

 6. Istina says:

  Znaci Tito je sam vukao granice, samovoljno naseljavao/raseljavao ljude, zataskivao dogadjaje, slao na Goli otok, likvidirao. I sve ovo bez Srba koji su bili uz njega, smijesno je optuzivati ga kao jedinku.

 7. Za Srbiju says:

  Sramotno. Čudim se Intermagazinu da prenosi ovakve tekstove.

 8. Goran says:

  Svaka cast na tekstu. Tito je bio gorostas kakvog dugo necemo imati na ovim prostorima. Oslobodio je svoju zemlju od fasizma, oslobadjao je druge zemlje kolonijalnog jarma, izgradio je i idustrijalizovao Srbiju, koja je pre 2.sv rata bila totalno zaostala zemlja sa gladnim seljacima. Izgradio je zemlju ciji se glas u UN slusao i na Istoku i na Zapadu. Mnogi ne znaju da je Tito 1945 godine ujedinio Srbiju i prikljucio joj Kosovo i Metohiju. Za vreme kralja, ne samo da Kosovo nije bilo u sastavu Srbije nego je sama Srbija bila rasparcana na 3 administrativne jedinice, banovine. Na celu svake Banovine je bio Ban, kao u Hrvatskoj. Eto sta je kralj radio Srbiji. Trebalo bi da smo Titu zahvalni na ovome.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *