ТИТО и УСТAШЕ: Ово је спорaзум комуниста и Павелића којим су желели да униште Србе

TITO i USTAŠE: Ovo je sporazum komunista i Pavelića kojim su želeli da unište Srbe

18 marta 2017

Josip-Broz-Tito-ustase-720

U Srbiji se decenijama vodi polemika o navodnoj saradnji komunista i ustaša i dok jedni istoričari tvrde da nje nije bilo i da su te dve strane bili ljuti i zakleti neprijatelji, mnogi ljudi tvrde da su Titovi partijski saborci blisko sarađivali s Pavelićevim bojovnicima i glavešinama.

Ovo je Ugovor o saradnji ove dve strane koji su potpisali Moša Pijade i Mile Budak, jedan od najbližih Pavelićevih saradnika.

Sporazum je potpisan u Kaznenom zavodu Sremska Mitrovica 1935. godine, a njega je potpisao u ime komunista Moša Pijade, dok je garant saradnje ustaša bio Mile Budak.

Sporazum u celosti glasi:

* Član 1 – Vođstvo hrvatskog narodnog oslobodilačkog ustaškog pokreta s jedne strane i vođstvo komunističke stranke s druge strane svesni su težine svoga položaja koji dolazi od zajedničkog neprijatelja, svake jugoslovenske vlade i srpskog naroda kao nosioca srpske hegemonije (nadmoćnost) i podržavaoca svakog režima koji sputava, smeta i tupi nade:

a) kod hrvatskog naroda da će ikada doći čas oslobođenja ispod srpskog jarma,

b) kod komunističkih masa da traže saveznike u rušenju postojećeg stanja, ma kakve poglede taj saveznik imao na poredak i formu države po postignutom uspehu.

* Član 2 –  Vođstvo jugoslovenske komunističke stranke svijesne svoje uloge, priznaje da do komuniziranja Balkanskog poluostrva ne može doći dok se ne slomi kičma srpstvu i pravoslavlju, jer je poznato da su to dva faktora koja su omela prodiranju Osmanlija na Zapad i komunizma i Austrije na Istok. Sporazumni su da uništavanjem svega što je srpsko i pravoslavno utire se teren za komuniziranje Jugoslavije i Balkanskog poluostrava.

Vođstvo hrvatskog oslobodilačkog ustaškog pokreta predoseća da bi bez promene postojećeg stanja hrvatski narod podlegao jugoslovenskoj lukavosti i srpskoj hegemoniji i nudi saradnju svima porobljenima Jugoslavije i komunističkoj stranci posebno, da ubrzaju tok događaja sredstvima i načinima prema uputima svoga vođstva.

* Član 3 – Vođstvo hrvatskog ustaškog pokreta obavezuje se da će sve štrajkaške demonstracije, manifestacije i sve razne izgrede koje izvode komunističke formacije potpomagati i u njima učestvovati. Vođstvo komunističke partije smatrajući hrvatski ustaški pokret jakim činiocem i pomagačem urušenju postojećeg stanja, obećanje svaki podržak i potporu u ostvarivanju ustaških ideala.

Vođstvo i jedne i druge strane obavezuje se da će izbegavati, sve svađe i zadevice između jednih i drugih; u napisima, ličnom razgovoru i itd…, a u slučajevima demonstracija, revolucija i ratova, jedne druge bez prigovora pomagati, naročito uništavanjem svega što je srpsko i pravoslavno, kao što je istaknuto u tačci dva ovog sporazuma.

* Član 4 – U slučaju lokalnih nesporazuma dužnost je lokalnog vođstva ustaškog pokreta i komunističke stranke da sve sukobe odnah likvidiraju, a svaka formacija o tome svoje starije jedinice obavjestiti. Neskladnost načelne naravi rešava vođstvo hrvatskog ustaškog pokreta i vođstvo jugoslovenske komunističke partije.

CILJ:

Jugoslovenska komunistička stranka kojoj je Zakon o zaštiti države od 1922. god., onemogućena akcija slobodnog kretanja i rada sa jedne, i vođstvo Hrvatskog oslobodilačkog pokreta s druge strane, primaju na sebe zajednički i sporazumo DUŽNOST zajedničke borbe i međusobnog pomaganja u svakom slučaju potrebe do postignutog cilja: raspadanja jugoslovenske države i uništavanje svega što je srpsko i pravoslavno.

Sremska Mitrovica, juni-lipanj 1935. godine

Za komunistnčku stranku
Moša Pijade, s.r.

Za ustaški oslobod. hrv. pokret
Dr. Mile Budak, s.r. advokat

KOMENTARI6 komentara

 1. padre says:

  Odakle samo izvlačite ove "dokumente"!

 2. konj says:

  Neka kaze neko da tako nije bilo !?!? I pored tog zajednickog dila te dve pacovske organizacije Srbi opstadose! ali neznam hocemo li opstati pod ovim nasim izdajnickim rezimom?

 3. Robert wronsky says:

  Besramni i naivni facifikat u koji može povjerovati i malo budala sa srpske strane.

 4. Milenko says:

  Ovo su neviđeni falsifikati

 5. spira says:

  Naravnoda je za vas falsifikat jer vama komunjarama i ustašama ne prija istina. Kako je moguće da partizanska delegacija u Martu 1943.g usred Zagreba ima pregovore sa Nemačkom komandom a da o tome navodno ustaše pojma nemaju. O direktnoj sprezi hrvatskih ustaša i Brozove KPJ i NOVJ iz ratnog perioda u cilju rešavanja srpskog pitanja u NDH indirektno govori i slučaj od 31. jula 1966. g. upravo na otvaranju Mauzoleja i spomen obeležja žrtvama jasenovačkog logora (fabrike) smrti. Tada je, predsednik Sabora SR Hrvatske – Stevo Krajačić, inače jedan od Brozovih najpoverljivijih saradnika. Kada se ceremonija otvaranja završila, a misleći da su mikrofoni isključeni, Krajačić se okrenuo srpskim borcima rekavši im doslovce: “Ovdje smo vas premalo pobili”. Međutim, mikrofoni nisu bili isključeni tako da je nakon nastalog skandala Krajačić bio prisiljen da podnese ostavku. Na kraju, „najveći sin naših naroda i narodnosti“ Josip Broz Tito za vreme od čitavih 35 godina svoje vladavine u Jugoslaviji nije našao za shodno da ni jedanput poseti niti Jasenovac niti bilo koje drugo masovno stratište Srba u NDH. Verovatno zato jer to nije bilo predviđeno pisanim i usmenim sporazumima između ustaša, KPJ i Brozovih partizana kako pre tako i za vreme rata.

 6. Svetislav Surina says:

  Moša Pijade je bio genije.Vrbovao je u komunistički pokret zadrte hrvatske nacionaliste koji su postali veliki boljševici.Poznati ustaše koje je vrbovao Moša su Balen,Sudar,Nikola Budak, braća Došen,Rukavina itd.U vrbovanju nije sudjelovao samo Moša, već i ostali iz vrha KPJ, kao Đilas i Hembrang.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *