ТИТО ЈЕ ЈОШ 1962. године упозорио на распад СФРЈ!?

TITO JE JOŠ 1962. godine upozorio na raspad SFRJ!?

16 novembra 2017

Slovenački sociolog Sergej Flere, autor knjige „Da li je Jugoslavija morala da umre“, izjavio je u Novom Sadu da je raspad Jugoslavije počeo mnogo pre rata.

Kako navodi, to je počelo sukobima u „samom vrhu komunističkih struktura“ koje su upravljale Jugoslavijom.

„Upravo zbog neposrednih međunacionalnih sukoba u vrhu partije, oni su morali da civilizuju svoja ubeđenja. Taj oštar sukob u vrhu trajao je od samog početka 1943. godine, ali političke elite tada nisu još bile svesne kuda on vodi“, kazao je Flere na promociji knjige u Novom Sadu.

Objasnio je da knjiga koju je napisao zajedno sa kolegom sociologom Rudijem Klanjšekom predstavlja kratku studiju „umiranja“ Jugoslavije, koja taj proces posmatra kroz delatnost političkih i kulturnih elita oslanjajući se na „ogromnu literaturu“.

Flere je istakao da je „crvena nit knjige“ posvećena upravo pomenutim sukobima u vrhu tih dveju elita.

„(Josip Broz) Tito je još 1962. godine upozorio da će se Jugoslavija raspasti. To je bio jedan stalan elitni sukob nacionalizama koji je eskalirao i morao dovesti do toga da se taj sukob proširi u mase“, rekao je Flere.

Ocenio je da su dve elite vodile Jugoslaviju ka procesu raspada – komunistička svojim nastojanjem za sticanjem materijalnih dobara i kulturna koja je stalno isticala da je „narod tragičan i uskraćen“.

Upozorio je i da su u tom procesu čak i „pravo“ (pravna država) i Ustavni sud prestali da deluju.

Novinar Dimitrije Boarov rekao je da je knjiga „Da li je Jugoslavija morala da umre“ dobrodošla srpskoj javnosti, jer pokušava da uoči dubinske socijalne procese koji su razorili Jugoslaviju, a ne sadrži „teorije zavere, niti uobičajen istoriografski determinizam i prateće teorije kolektivne nacionalne osvete“.

On je rekao da je knjiga lišena „fenomena jugo-nostalgije“ i da govori o „formuli bratstva i jedinstva“, objašnjavajući da čak ni ta vrsta zajedništva nije mogla Jugoslaviji da obezbedi „kulturno jezgro“.

„Nije obezbeđeno kulturno jezgro Jugoslavije, jer je politička religija koja je trebalo da predstavlja agens tog jezgra, već potpuno propala u vreme razlaza republika. Ta politička religija bio je socijalizam, pa kada je on propao na univerzalnom planu, propala je i Titova Jugoslavija“, kazao je Boarov.

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić rekla je da knjiga nije sociološka analiza, već analiza političke istorije Jugoslavije, i da oslikava „atmosferu među političarima još mnogo pre samog raspada“.

„Pisana je za kvalifikovanu publiku, generacije koje se čak sećaju događaja opisanih u njoj. Nije istoriografska, nema datuma i otvara pitanje šta se desilo nakon rata – secesija, raspad ili umiranje zemlje“, dodala je Kostić.

Knjiga pokriva period od nastanka Jugoslavije u vreme Drugog svetskog rata do njenog raspada 1991. godine.

Autori u njoj ukazuju na to kako su nacionalizmi razbijali zemlju i kako su etničke komunističke elite kontinuitetom svojih svađa dovele do neizbežnog kraha SFRJ.

Knjigu je objavila izdavačka kuća Dan Graf, odnosno dnevni list Danas.

KOMENTARI5 komentara

 1. Vlada says:

  Haha Pa on je bio kreator tog raspada.

 2. Pitagora says:

  Tito je očekivao raspad Jugoslavije. Na neki način, on ga je priželjkivao, razlozi su psihološki, tiču se njegove sujete - on je smatrao da se bez njega ne može. Među intelektualcima se odavno o Titu govori kao o čoveku koji je uništio svoje delo. 1962 je bila aktuelna polemika između Dobrice Ćosića i Dušana Pirjevca, u kojoj je Dobrica branio jugoslovenske stavove, a Pirjevec pravo na otcepljenje. Kardelj je Dobrici jednom privatno rekao da je Jugoslavija za Slovence samo tranzit ka nezavisnosti. Bio je iskren. Nisam siguran da je Dobrica umeo da ceni tu otvorenost. On ne može drugoga da krivi za svoju sopstvenu naivnost. Dakle, želja za otcepljenjem postojala je još od rata, ona nije bila ništa novo ni čudno, raspad je za dalekovide ljude bio neminovan, ali SVI SU BILI IZNENAĐENI NJEGOVOM BRUTALNOŠĆU.

 3. Velika Metla says:

  Pa ovo i da je istina nije trebao pominjati,jer je upravo ON i Ustav 1974.godine taj raspad i doneo,pripremio!

 4. triglav says:

  nije on, njegovi gazde.

 5. goran says:

  Nacionaliosti nisu unistili Jugoslaviju, vec strane sile i bankarski krugovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *