Tito je planirao bekstvo 1948. godine

Tito je planirao bekstvo 1948. godine

28 januara 2014

tito-e1330580987251 - CopyNajnovija istraživanja pokazuju da je u vreme najvećeg pritiska Sovjetskog Saveza na Jugoslaviju 1948. godine, Josip Broz Tito razmišljao i o bekstvu iz zemlje.

Posle rezolucije Informbiroa i sukoba sa Sovjetskim Savezom, Josip Broz Tito je razmišljao čak i da napusti Jugoslaviju ukoliko je Sovjetski Savez napadne ili okupira.

– Britanski obaveštajci poslali su sa terena u centralu svoje tajne službe podatak da je za vreme najžešće krize i sukoba između KPJ i KP SSSR-a i njegovih satelita „Tito kontaktirao vlasti Švajcarske u nameri da sazna da li postoji mogućnost da dobije azil u toj zemlji” – navodi Goran Nikolić, autor knjige „Tajne službe Velike Britanije” koja će biti predstavljena javnosti u februaru.

Britanske tajne službe bile se veoma aktivne u Jugoslaviji četrdesetih i pedesetih godina, pa su njihovi agenti saznali i podatak o Titovom interesovanju za azil u Švajcarskoj, piše Blic.

Nikolić u knjizi navodi da je britanska služba imala ključnu ulogu u puču organizovanom 27. marta, za koji je bio zadužen obaveštajni oficir SOE Džordž Tejlor, koji je u Beograd stigao po ličnom naređenju Vinstona Čerčila.

– U zvaničnoj istoriji britanske tajne službe navodi se „da je puč bio ogroman uspeh britanske propagande, iako je nažalost kratko trajao i ubrzao nemačku invaziju na Jugoslaviju i Grčku” – kaže Nikolić koji u svojoj knjizi navodi i da su Britanci upozorili Jugoslaviju na napad 6. aprila 1941. koji će Nemačka izvesti.

(Telegraf)

KOMENTARIJedan komentar

  1. samo vas slušam says:

    Ništa novo o genocidnom krvoloku !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *