ТИТО О ХАПШЕЊУ ЧИЧА ДРАЖЕ: То су Срби опет ухапсили неког свог терористу!

TITO O HAPŠENJU ČIČA DRAŽE: To su Srbi opet uhapsili nekog svog teroristu!

21 marta 2015

draza-tito-e1426451676360Pre 69 godina pripadnici OZNA-e uhapsili su vođu četnika Dragoljuba Dražu Mihailovića u okolini Višegrada, a na montiranom sudskom procesu on je osuđen i streljan na nepoznatom mestu.

Lider jugoslovenskih komunista, Josip Broz Tito, navodno je tada na Brionima rekao francuskim novinarima “da su to Srbi opet uhapsili nekog njihovog teroristu”.

Čiča Draža je bio armijski general i načelnik štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Otadžbini, kao i ministar vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije u toku Drugog svetskog rata. Uhapšen je u okolini Višegrada 13. marta 1946. godine, a suđenje se održavalo od 10. juna do 15. jula iste godine.

Draža je, kako mnogi istoričari tvrde na montiranom suđenju osuđen za veleizdaju i kao ratni zločinac, a kazna je bila smrt streljanjem, trajan gubitak političkih i građanskih prava kao i oduzimanje celokupne imovine.

Streljan je na nepoznatom mestu 17. jula 1946. godine. Ni danas se ne zna gde je tačno njegov grob, a trenutno se pred Višim sudom u Beogradu vodi postupak za njegovu rehabilitaciju.

Tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata bio je oficir Srpske vojske u Kraljevini Srbiji. Posle Aprilskog rata, Mihailović je odbio da prizna kapitulaciju jugoslovenske vojske i sklonio se na Ravnu goru, gde je osnovao pokret otpora protiv okupatora. Ipak, već 1941. većinu svojih aktivnosti usmerio na uništenje partizana, pri čemu je bio prinuđen da sarađuje sa okupatorima i kvislinškim vlastima. Zbog toga je izgubio podršku zapadnih saveznika.

Prema fotografijama koje je Bezbednosno-informativna agencija prosledila Tužilaštvu, u hapšenju Draže Mihailovića učestvovalo je 12 oficira Ozne.

Na jednoj fotografiji, pripadnici tadašnjeg Odeljenja za zaštitu naroda su u partizanskim uniformama, a na drugoj u četničkoj garderobi, koju su oblačili da bi se ubacili u redove Mihailovićevog pokreta.

Među dokumentima koji su dostavljeni Tužilaštvu jeste i pismo četničkog komandanta Nikole Kalabića tadašnjem načelniku Ozne Slobodanu Peneziću-Krcunu, iz februara 1945. godine.

Ta prepiska bi, posle analize istoričara, mogla da rasvetli deo istorije s kraja Drugog svetskog rata.

Prema teorijama zavere, Josip Broz Tito je za vreme hapšenja bio na Brionima, a francuskim novinarima je prokomentarisao hapšenje rečima:

– To su Srbi opet uhapsili nekog svog teroristu.

(Telegraf.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Brozovi, Pavelići, Josipovići, Tuđmani, Todorići,...Svi rade isti posao i još nam se rugaju. U šta smo se mi to pretvorili?

 2. Zeljko , Zapresic says:

  Najgore je sto vi , Srbi , zivite u mitomaniji !

 3. triglav says:

  jošua ambrož majer tito (http://hr.metapedia.org/wiki/Josua_Ambroz_Tito)

 4. Apis says:

  NE MRZIM TITA, MRZIM SRBE TITOVE SARADNIKE! I ne žalim što je većinu tih ,,Srba" neke šutirao a neke pobio, zaslužili su svi. Tito je Hrvat, srpski neprijatelj od 1. svetskog rata i nikad to nije krio a srbi koji su sarađivali sa njim su veleizdajnici.

 5. SENTINEL says:

  NE MRZIM TITA, MRZIM SRBE TITOVE SARADNIKE! I ne žalim što je većinu tih ,,Srba“ neke šutirao a neke pobio, zaslužili su svi. Tito je Hrvat, srpski neprijatelj od 1. svetskog rata i nikad to nije krio a srbi koji su sarađivali sa njim su veleizdajnici." Sve istina i verujem da je i on bio neki podmetnuti cionista! ALi Ja za razliku od večine ne glorificiram dražu jer to samo izdajnici mogu! Ne zaboravljam, da je .."pri čemu je bio prinuđen da sarađuje sa okupatorima i kvislinškim vlastima." Istim okupatorima i izdajničkim vlastima koji su izvršavali i pomagali Jasenovce, Kragujevce itd itd STOKO KAKO VAS NIJE SRAMOTA! Saradjivao sa onima sto su radili i omogucavali Jasenovac i slično i danas ga jedni prozivaju herojem , pa Mi stvarno jesmo stoka od naroda!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *