ТИТО УСТАШАМА ОМОГУЋИО ДА СА СОВЈЕТИМА ОСЛОБАЂАЈУ СРБИЈУ! Ево како је Броз ПОНИЗИО СРБЕ и пустио НАЈГОРЕ ХРВАТСКЕ КОЉАЧЕ да се извуку некажњени!

TITO USTAŠAMA OMOGUĆIO DA SA SOVJETIMA OSLOBAĐAJU SRBIJU! Evo kako je Broz PONIZIO SRBE i pustio NAJGORE HRVATSKE KOLJAČE da se izvuku nekažnjeni!

30 jula 2018

U smiraj svog života, Ivo Andrić zapisaće da samo neuki i nerazumni ljudi mogu da smatraju da je prošlost mrtva i neprolaznim zidom zauvek odvojena od sadašnjice. Istina je, dodaće naš jedini nobelovac, naprotiv, da je sve ono što je čovek nekad mislio, osećao i radio, neraskidivo utkano u ono što mi danas mislimo, osećamo i radimo. Unositi svetlost naučne istine u događaje prošlosti, znači služiti sadašnjosti.Na našu veliku žalost, gotovo pola veka ta svetlost nije obasjavala jedan popriličan deo prošlosti u vezi sa Srbijom i srpskim narodom. Logikom našeg nobelovca, ti događaji nisu pomagali i služili razumevanju naše sadašnjosti. Ali zato su bili i ostali u funkciji hrvatskih političara i istoričara, od Vladimira Bakarića, preko Franje Tuđmana, pa sve do Kolinde Grabar Kitarović, i služili u ostvarenju „tisućvjekovnog sna“…

Vratimo se u 1944. godinu, tačno pre 74 godine. Crvena armije kreće u pohod kroz Srbiju, da je oslobodi „od nje same“. U ešalonima crvenoarmejaca su i dojučerašnje Pavelićeve ustaše, pripadnici 369. „vražje“ ustaške pukovnije, koji su godinu dana ranije bili poraženi i zarobljeni u bici kod Staljingrada. Staljinovi stratezi smislili su zanimljiv plan. U zamenu za život, ponudili su im da se pokaju što su sa Nemcima jurišali na njihovu zemlju tako što će da učestvuju u završnim operacijama u Jugoslaviji.

Definitivan dogovor o ovom „sovjetsko-ustaškom“ aranžmanu pao je u Moskvi na prvom susretu Staljina i Josipa Broza Tita između 21. i 28. septembra 1944. godine. Tito tih dana naređuje Veljku Vlahoviću, koji je, inače, rat proveo u Moskvi pri Kominterni, da novoformiranoj jedinici preda ratnu zastavu, kojom će „uveličati slavu Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije“. Istovremeno, iz Jugoslavije u Sovjetski Savez dolazi partizanski komandant Đuro Lončarević, koji će biti postavljen za političkog komesara.

I u nemačkom pohodu na Staljingrad i u Staljinovom i Titovom oslobađanju i osvajanju Srbije ovom jedinicom komandovao je isti čovek, vitez Marko Mesić, oficir predratne jugoslovenske vojske, koji se 1941. priključio Pavelićevim ustašama. Ponudio se Nemcima da za njihov račun ratuje na Istočnom frontu, pa je posle završene obuke već krajem te 1941. učestvovao u borbama za Besarabiju i Ukrajinu. Od oktobra 1942. borio se za Staljingrad, a nepuna tri meseca kasnije, 14. januara 1943, postavljen je za komandanta 369. pukovnije, ali su ga Sovjeti zarobili već posle dve nedelje.

– U vas su uprte oči naše domovine, budite svjesni da ovde izgrađujemo temelje svoje domovine. Ako dođe čas da ovdje moramo pasti, padnimo hrabro, kao junaci – kao Hrvati – uvijek za poglavnika i za dom spremni – govorio je ustašama kod Staljingrada.

Godinu dana pre nego što ga je Tito promovisao u oslobodioca Srbije, Mesića je Hitler odlikovao dvaput, a Pavelić tri puta. Hitler Železnim krstom drugog stepena i Železnim krstom prvog stepena, a Pavelić Vojničkim redom željeznog trolista četvrtog stepena, Vojničkim redom željeznog trolista drugog stepena, s pravom na naziv vitez i veliki vitez hrvatskog željeznog krsta, čime je automatski stekao pravo da titula vitez postane sastavni deo njegovog imena i prezimena.

Po povratku iz Moskve u Rumuniju, Tito je Mesiću u Krajovi priredio i ručak, a samo tri meseca kasnije, 1. decembra 1944, Odeljenje zaštite naroda, Ozna, pripremilo je strogo poverljivi dosije, u kome se pominje „ustaški faktor“ u ovoj jedinici i citira zagrebački „Hrvatski narod“ od 27. juna 1943, gde su objavljeni najvažniji biografski podaci o „Mesić vitez Marku“.

O Mesićevom ustašluku i Pavelićevim ordenima kojima ga je okitio, sasvim sigurno je, bar preko „Hrvatskog naroda“, bio dobro upoznat i Ivan Krajačić, glavni Titov i Staljinov obaveštajac u Zagrebu.

O dejstvu ove jedinice kolale su razne priče, od toga da su većinom izginuli u borbama s Nemcima, da su ih partizani, kada su saznali za njihovu prošlost, pohapsili ili streljali. Tvrdilo se da su se preživeli pripadnici ove „vražje“ pukovnije, posle odlaska iz Srbije, priključili Nemcima, s kojima su krajem januara 1945. učestvovali u zauzimanju Metkovića, Čapljine i Gabele.

I dok je ova ustaška formacija „prala obraz“ Hrvata za sve istorijske promašaje, „ratujući“ u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca, Tito je konačno dozvolio da se u Srbiji, poslednjoj u Jugoslaviji, održi Antifašistička skupština narodnog oslobođenja Srbije – ASNOS, posle dva meseca odlaganja i „prepiske“ sa Blagojem Neškovićem, sekretarom Pokrajinskog komiteta KPJ za Srbiju.

Odmah po oslobođenju Beograda, kada je otvoren Sremski front, na koji je poslata srpska mladež, početkom novembra 1944. godine, u Kolarčevoj zadužbini je počeo skup koji je trebalo da uspostavi vlast u Srbiji. Za razliku, recimo, od Hrvata, gde su učestvovali predstavnici Hrvatske seljačke stranke i drugih političkih partija, na ovom četvorodnevnom zasedanju bili su prisutni samo „politički probrani i obrađeni delegati“.

Deset minuta pošto su delegati zauzeli svoja mesta, u Kolarčevu zadužbinu ušao je Broz sa svojom svitom. Dvorana se prolama od ovacija, pokliča i tapšanja. On se uputio ka velikoj kožnoj fotelji u prvom redu, koja se i izgledom i veličinom upadljivo izdvajala od običnih tapaciranih stolica s metalnim naslonom za ruke, u koje su se smestili svi drugi gosti i delegati ASNOS. Sa njegove desne strane seda predsednik AVNOJ dr Ivan Ribar, a sa leve predsednik jugoslovenske kraljevske vlade dr Ivan Šubašić.

Titovo izlaganje, koje je trajalo samo pet minuta, dvanaest puta je prekidano klicanjem i burnim i dugotrajnim aplauzima. Hrvatsku je na ovom skupu u „Kolarcu“ predstavljao Andrija Hebrang. On je zamaglio istinu o pokolju nad Srbima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

– Spriječili smo ustaške planove o pokolju Srba!

Mesec dana pre dolaska na ASNOS, Tito je, na Kardeljev predlog, Andriju Hebranga smenio sa funkcije sekretara CK KP Hrvatske zbog „nacionalističkog zastranjivanja prema Srbima“.

Delegati obećavaju komunistima Hrvatske da će Srbija uložiti sve svoje snage za oslobođenje svih hrvatskih krajeva. I Slovencima ASNOS poručuje da će se srpski narod, rame uz rame sa svojom slovenačkom braćom, boriti za konačno oslobođenje čitave slovenačke zemlje, za slovenačko primorje, za Korušku.

Crnogorac Mitar Bakić rekao je da su Srbi i Crnogorci dva rođena brata, ali da Crnogorci sada postaju poseban narod, a Vojvođanin Jovan Veselinov saopštio je da se narod u Vojvodini izjasnio za autonomiju u okviru jedne federalne jedinice, a da njen slovenski narod želi da bude „u što boljim odnosima sa braćom Srbijancima, sa slobodnom demokratskom Srbijom“.

Predstavu kojom je reciklirana celokupna novija istorija Srbije overio je jedan profesor Beogradskog univerziteta. Preporučujući se novim vlastima, rekao je:

– Srbija je glavni stub reakcije na Balkanu i u čitavoj Evropi!

Zlatiborski prota Milan Smiljanić je rekao da nema nikakve opreke između crvene zvezde petokrake i njegovog crkvenog krsta, već, naprotiv, da ta zvezda petokraka sa zemlje na nebo diže njegov krst, diže ga od srpskog svetosavlja do jevanđelskog svehrišćanstva.

Govorio je i jedan nesvršeni student Medicinskog fakulteta, Dobrivoje Vidić iz Čačka, koji će pred kraj Titovog života biti i predsednik Srbije. On je rekao:

– Šest stotina pedeset hiljada streljanih Srba u Bosni i Hercegovini, to je dug koji je srpski narod platio za zločinačku politiku beogradskih vlastodržaca!

Pečat ovom skupu dao je jedan od najbližih Titovih saradnika, Sreten Žujović:

– Mi prvi put u istoriji stvaramo svoju rođenu, voljenu zemlju!

– Nikad Srbija nije bila Srbija srpskog naroda kao što je danas!

– Srbija je došla na vlast tek kad je i Srbin posumnjao u srpsko ime!

Skupština je posebno zahvalila i Staljinu i Titu. Staljinu za „srećnu budućnost“, a Titu je u njegovom prisustvu poslat telegram u kome je rečeno da je postao najbolji sin našeg naroda.

Na ovom skupu, na kome je ustašama oprošten genocid nad Srbima, na kome je Srbija prvi put postala „rođena, voljena zemlja“ srpskog naroda, na kome su srpski komunisti „posumnjali u srpsko ime“, Kosovo i Metohija i Sandžak nisu ni pomenuti.

(Večernje novosti)

KOMENTARI19 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Iz jedne okupacije, pređosmo u drugu, koja još traje.

 2. Moca says:

  Mi smo retardirana nacija puna izdajnika kako juče,tako danas,tako sutra do potpunog nestanka Srpskog korpusa.

 3. padre says:

  Vi nikako da prestanete!Sve su drugi krivi!

  • Stepa says:

   Dobra tekst, cisto da "susjedi" vide da je njihova "tisutljetna" istorija pocela pre pedestak godina i da je zasnovana na manipulacijama.

   • Željko says:

    @ Stepa Isti smo!! U ovom sudbonosnim i za Jugoslaviju velikim danima, kada pobedonosne armije Sovjetskog Saveza stoje na našoj granici s jedne strane, a američke i britanske s druge strane, kada je dan naše slobode u punom svanuću, pozivam sve Srbe, Hrvate i Slovence da se ujedinite i pristupite Narodnooslobodilačkoj vojsci pod maršalom Titom. (...) tom našom narodnom vojskom, koja je jednodušno priznata, podržavana i pomagana od naših velikih saveznika, Velike Britanije, Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država Amerike. Svi oni, koji se oslanjaju na neprijatelja protiv interesa svog vlastitog naroda i njegove budućnosti, i koji se ne bi odazvali ovom pozivu, neće uspeti da se oslobode izdajničkog žiga, ni pred narodom ni pred istorijom. Ovom mojom porukom vama, odlučno osuđujem zloupotrebu imena kralja i autoriteta krune, kojom se pokušavalo opravdati saradnja sa neprijateljem i izazvati razdor među borbenim narodom u najtežim časovima njegove istorije, koristeći time samo neprijatelju.[6] – Poziv kralja Petra II na pristupanje Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije (12. septembra 1944.)

   • Karital says:

    Mislim da je "ustaša", Mate jednom napisao da se vaspitate po pitanju ulaska crvene armije s jugoslavenskom brigadom u CCCR-u na teritorij Srbije, pa je napadnut od strane izvesnog stepe i filipa.

 4. Beli Orao says:

  Brozo volio da se slika i po Holivudu je šetao i slikao sebe,htio da bude glumac , odbili ta pa je došao u Srbiju i prodao se kao vođa ilegale komunista , uspio je kod balkaneza da se poturi i posta im predsjednik , prvo ratni pa poslije države JU. Gluma mu je dobro išla kod nas balkaneza a kako i nebi kad smo glupi !!! Slovenci su kao i Krvari znali ko je to i koji glumac ali su ćirilicom jer je radio za njihove interese ,ugažavao im put nezavisnosti , nacrtao granice! izgradio sa kreditima koje je i isto od glume kod zapadnjaka dobio a vi Srbi naivni tjerati bratstvo i jedinstvo , hahaaaaaaaaaaa!!!

 5. Beli Orao says:

  Ćirilica - ćutali ,bi trebalo da stoji!!!

 6. PASTOR AETERNUS says:

  BRAVO ! za ovaj tekst ! Ovo bi trebao da bude poziv beogradskoj čaršijskoj pseudo eliti i srbijanskoj akademskoj kvazi-inteligenciji da "pročačka" kakve veze u celoj priči ima GEORGI DIMITROV. Još kad bi takozvana ruska pravoslavna "braća" otvorili arhive onda bi u neko buduće vreme (ako bude SRPSKE inteligencije) da odgovori na pitanje Rimske Kurije iz Vatikana : zar je samo Vatikan kriv za nesreću Srba i koliko je u tom ZATIRANJU SRBA svoje prste imala Komunistička KOMINTERNA ?...još jednom svaka čast i BRAVO za tekst !

 7. PASTOR AETERNUS says:

  BRAVO ! za ovaj tekst ! Ovo bi trebao da bude poziv beogradskoj čaršijskoj pseudo eliti i srbijanskoj akademskoj kvazi-inteligenciji da "pročačka" kakve veze u celoj priči ima GEORGI DIMITROV. Još kad bi takozvana ruska pravoslavna "braća" otvorili arhive onda bi u neko buduće vreme (ako bude SRPSKE inteligencije) da odgovori na pitanje Rimske Kurije iz Vatikana : zar je samo Vatikan kriv za nesreću Srba i koliko je u tom ZATIRANJU SRBA svoje prste imala Komunistička KOMINTERNA ?...još jednom svaka čast i BRAVO za tekst !

 8. Ima pravde says:

  -Jedini kompletni srbijanski idioti mogu da proglasavaju Tita neprijateljem Srbijanaca. Tito je mogao da bira gde da bude zakopan a odabrao je Beograd ! -Tito je spashavao Srbiju,Srbijance i njihovog okupatorskog kralja (svinjarskog porekla Karadjordjevica) of osvete porobljenih Makedonaca, Hrvata I ostalih bratskih naroda.Srbija bi bila pod sljivom posle WWII da nije bilo upravo Tita.Totalna nezahvalnost od strane Srbijanaca, a valjda tako I treba ,valjda ima boga ,jer je Tito zasluzio sve najgore pa I to dabude vecito sa nezahvalnim srbijancima!

  • Kazarina says:

   Tito je bio lopov, ubica , lazov , okupirao je Srbiju zajedno sa staljinom i ustasama ....sve odluke koje je donela komunisticka vlast su pravno nistavne ... Karadjordjevic su srpska Kraljevska dinastija koje i danas postuju svi u svetu a tita je svet stavio medju 10 masovnih ubica u 20 veku ....

  • Miodrag says:

   Zanimljiv pristup i zakljucak jednog politicki tendencioznog tumaca medju-nacionalnih istorijslih odnosa,u poratno Titovo doba,dakle,pod vlashcu jednog autokrate.Prilicno faktografski i istorijski haoticno i zlonamerno sastavljeno shtivo,shto prosto odrazava nepotrebnu demagogiju jedne zlonamere i nekopententne intelektualne licnosti.

  • samostalan says:

   Tito je veci zlotvor za Srbe od Hitlera, sahranio se u Srbiji ne zato sto ju je voleo, nego je znao da ga niko drugi ne bi primio.

 9. jovica nedeljkovic says:

  Neznam za ostale delove Srbije ali na Juznom delu Srbije ili Kosovo, Tito je tu dao vlast Albancima a Balisti su dobili boracko osiguranje. Mogu da vam kazem da je za to vreme bio veliki pritisak na Srpski narod iz tog dela svete Srpske zemlje. Morali smo da se organizujemo i da se branimo kako smo znali i mogli, a bilo je tu i jakih hrabrih Srba od kojih su neki izgubili zivote. Pre mesec ili dva cuo sam da je umro jedan jak i hrabar Srbin zvali smo ga Racko. Bio je miran covek ali kao Dzin koji nije voleo nepravdu.

 10. pero says:

  Ovaj dio istorijski događaja i još mnogo toga, pratim već decenijama, a istinu nije teško prepoznati, pogotovo kad su još živi akteri događaja. Ljudi vole da prenose svoja saznanja i svjedočenja svoga vremena, pogotovo zadnjih godina, kada su sve manje zastrašeni.Najveći problem unose lažni istoričari, koji pišu istoriju koristeći falsifikovane dokumente.Zabrinut sam za budućnost ovog naroda, kada i pored toliko argumenata za masovne zločine,spasavanja ustaša,navođenje na bratoubilaštvo i još mnogo drugih stvari, što je Josip Broz uradio ovom nrodu,oni bi kažu da je živ ponovo ga izabrali za predsednika. Nevjerovatno.....

 11. Dane Radakovic says:

  dok beograd slavi tita u beogradu a MILANA NEDICA smatra za zlocincem i izdajnikom SRBIJE nema od srba i srbije NIS'TA

 12. Karital says:

  MI SMO TITOVI TITO JE NAŠ!

 13. Nije mi čudno što pet, šest sagovornika ima sasvim različito viđenje naše nove istorije. Tos e odnosi i na prethodnu sitoriju, pisanu ili još nenapisanu. Niko nikome ne veruje, ni preko tarabe, ni preko ulice, a nekmoli preko granice. Ustvari svima nam na tkzv."BalkanU", nedostaje kulturni obrazac. A to znači da niko ne zna ko je, ni odakle je, ni kakvog je porekla.Možda neki znaju i poseduju izvorna dokumenta (Tajni arhiv Vatikana)ali kriju istinu,jer vlada onaj ko zna. Možda neki slute? Kako bilo, sa zapada nam naučnici iz katoličkih univerziteta (ima ih oko 600 u svetu) pišu istoriju koja njima odgovora a naši bedaci od istoričara su ejdava dočekali da je prihvate, da bi uštedeli sopstvene muke oko istraživanja istine. Dok se istinska, istorijska i predistorijska priča ne napiše i ne prihvati od svih,ponašaćemo se i dalje kao besprizorni uličari. Mrzećemo se među sobom, glodati mrvice svog prirodnog bogatstva, živećemo kao jeftina radna snaga na svojoj baštini, slaže nas kao totpovsko meso da branimo sebične interese velikihs ila poc elom svetu i trebićemo se među sobom poput tupavih, navijačkih tabora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *