ТИТОВ ПАКЛЕНИ ПЛАН уништио економију Србије, а Хрватска и Словенија процветале

TITOV PAKLENI PLAN uništio ekonomiju Srbije, a Hrvatska i Slovenija procvetale

21 januara 2017

51443 65 tito 456

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) postavila je na internet 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti. Među njima je i izveštaj o transferu fabrika iz Srbije posle Drugog svetskog rata

Newsweek Srbija ekskluzivno je otvorio CIA dokument RDP80 – 00810A008600430009 – 4.

Da li je Josip Broz Tito naredio da se, ubrzanim tempom, srpska industrija prebaci u zapadne delove SFRJ posle Rezolucije Informbiroa (doneta 1948. u Bukureštu) u strahu od invazije SSSR, ili je nešto drugo imao u glavi – pitanje je na koje Beograd, Zagreb i Ljubljana već 60 godina nude različite odgovore.

CIA agentura u nekadašnjoj Jugoslaviji nije imala dilemu.

Revnosno prateći sve što se ticalo ekonomije, prosledila je šefovima 13. decembra 1955. izveštaj o transferu industrije u Sloveniju, primećujući da je oko ovog pitanja „planula“ dva meseca pre toga žestoka polemika između srpskog i crnogorskog rukovodstva Centralnog komiteta komunističke partije s jedne strane i slovenačkog, odnosno hrvatskog rukovodstva s druge.

U izveštaju CIA – RDP80 – 00810A008600430009 – 4 doslovno stoji da je sve rešio Tito. Navodno je „odložio pripreme za transfer srpskih fabrika u interesu jedinstva partije“, ali je bilo očigledno da je „podržao Slovence i Hrvate“.

Okosnica razdora, uz „transfer fabrika iz Srbije u Sloveniju kada stručnjaci za električnu energiju budu na raspolaganju“, bio je i „predlog za promenu rute dotadašnje Jadranske pruge“, koja je vodila od Beograda ka Baru, ka poželjnijem pravcu: Beograd – Sušak (danas deo Rijeke).

Jedna od omiljenih tvrdnji srpskih nacionalista tokom ratnih devedesetih godina je bila da su Slovenija i Hrvatska „ekonomski procvetale na račun Srbije u sklopu paklenog plana Josipa Broza i njegovog consigliere-a (savetnika) Edvarda Kardelja“. Na neki način je ovim izveštajem CIA dobila potvrdu: organizovano je premeštanje više od 70 fabrika iz Srbije.

Navodi se da je u Osijek otišla fabrika sapuna, u Zagreb fabrika baterija, iz Beočina su u Split poslati – postrojenje za proizvodnju cementa,a takođe u Split je za potrebe brodogradilišta prebačena divovska metalna presa iz Kragujevca (tada najveća na Balkanu), čitava jedna električna centrala iz Srbobrana završila je kod Kranja, između ostalog čak i ergela rasnih konja iz Stare Marovice kraj Bačke Palanke…

Ondašnji poznavaoci prilika tvrde da je „Fabrika automobila Maribor“, poznata po „tamićima“, osnovana odlukom Ministarstva teške industrije – fabrika kamiona iz Industrije motora Rakovica razmontirana je i s kompletnom tehničkom dokumentacijom premeštena u Sloveniju.

Srpski ekonomisti su devedesetih godina prošlog veka tvrdili da bi „Srbija danas bila balkanski Japan, a Hrvatska i Slovenija njeni Vijetnam i Laos“ da je srpsko i crnogorsko rukovodstvo na ovakve namere smelo da kaže odlučno – „ne“. Ali, Petar Stambolić i Blažo Jovanović, učesnici rasprave sa srpske i crnogorske strane, nisu se usudili Titu da kažu ni „a“. Predsednik SFRJ ih je zbog poslušnosti nagradio brojnim foteljama.

Stambolić je bio i ministar finansija Srbije, potpredsednik Vlade Srbije, predsednik Vlade Srbije, predsednik srpske Skupštine, ministar poljoprivrede vlade FNRJ, predsednik Savezne narodne skupštine, prvi čovek Saveznog izvršnog veća. Političku karijeru je obogatio i predsednikovanjem Predsedništvu SFRJ.

Blažo Jovanović nekada nije mogao ni da se seti koje je sve funkcije obavljao u Crnoj Gori i na saveznom nivou.

S druge strane, uz podršku Tita, kako konstatuje CIA, profitirali su sekretar CK SK Slovenije Miha Marinko i njegov kolega iz Hrvatske, Vladimir Bakarić, koji je vladao gotovo 40 godina.

(Branka Mitrović, Fakti)

KOMENTARI9 komentara

 1. Marko says:

  E mlogo vi fala za ovo podsjecanje...a lopovi i kriminalci u politici nisu nista krivi?znaci tito je kriv za sve sto bude u narednih stotinak godina

  • Mandrk says:

   Nije samo Tito,nego poltroni iz Srbistana koji su prodali i unistili Srbiju za manje od tri godine po zavrstetku rata. Ovdje u tekstu je izostavljena jedna od najvecih fabrika koja je iz Zemuna premjestena u Mostar i zvala se Ikarus. Jedina fabrika aviona na Balkanu je kompletno premjestena u Mostar i oformljen je tadasnji Soko. U isto vrijeme u fabrickim halama Ikarusa u Zemunu je,da bi smirili narod,oformljena fabrika pod istim imenom za sklapanje autobusa. Jad

  • ivanovic ivan says:

   Kaže 70 fabrika odneto i to je unazadilo Srbiju.Kao da je prostor Hrvatske i Slovenije bio pustara, Srbija,sve fabrika do fabrike.Ali na stranu sve to-davno bilo.Medjutim,ko će da objasni i snosi odgovornost što je 170 fabrika u Srbiji u poslednjih 30 godina zaistavljeno,rasprodato,raskomadano i,od svega toga,danas pod tudjom firmom radi 20% od svega toga,a otpušteno je blizu milion ljudi.Šta ćemo sa "grobljem" od oko 100 fabrika,koje su tu,stoje i zarastaju u korov.Da li je Tito i za to kriv? A,što se tiče podataka CIA,oni mogu,koliko sutra,da budu i drugačiji,zato bacimo pogled na ovo što nam je pred očima.

 2. ilija says:

  desu komunisti srpski koji jos ljube titi guzicu citaj te istinu a velite da ste dobro ziveli u titinom dobu jeste jer ste krali i lagali vucicu nedaj im penzije neka sad rade sto nisu u titino doba

 3. mik says:

  Istina sve vatikan je dobro sve to isplanirao da se Srbija unisti.

 4. QQ-LELE says:

  Iz Kacareva sela kraj Panceva za sloveniju i hrvatsku su odnesena 4 mlina

  • Lune says:

   Hm,hmm..zbog "ruske komunisticke invazije"..izmestani su industrijski objekti, stari nisu vraceni u Srbiju, dobili smo nova postrojenja, u obimu,koje i dan danas ne mogu da okrece niti rasprodaju "srbobriznici"..lazovi i fukare !

 5. Mile Nikolic says:

  Ovo je susta istina nezaboraviti da je naradio Srmski front i pobio sve fakultetski obrazovanu inteligenciju, mlade ljude iz Srbije. Da je naredio da se zbog toboznjeg turizma grade prvo putevi u Sloveniji, Hrvatskoj pa tek kasnije je bila namera da se to uradi u Srbiji i kada je sve izgradjeno tamo onda su te dve republike zatrazile da se odvoje.Toboze turisti dolaze sa Zapada. Slovenci i Hrvati nisu imali nameru da plate izgradnju fabrika po Srbiji i Makedoniji osamdesetih. Tako je doslo da su trazile razlaz i onda je Amerika to pogurala i prihvatila oberucke. I tako dalje nemoze se sve ovde reci sta je to "djubre" radilo da bi unistio Srbiju ..............

  • Lune says:

   Hm,hmm..istresao si neutemeljene tvrdnje,gomilu djubreta,a, putevi su bili potrebni, uvoz tehnologije i opreme..putevima iz prvca zapada..a, nije da i Srbija nije imala neke koristi od deviznog priliva hrvatske...itd..itd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *