Titova čudesna „kugla u kugli“

Titova čudesna „kugla u kugli“

13 maja 2014

cudesna kuglaTokom manifestacije “Noć muzeja”, Skupocena kineska kugla od slonovače, koja se čuva u Muzeju istorije Jugoslavije, biće izložena u Domu omladine Beograda, 17. maja, u okviru 11. Noći muzeja.

Publici u Domu omladine biće predstavljena Tao Čin kineska kugla, koju je Josip Broz Tito dobio na poklon od kineskog predsednik, Mao Cedunga, iako se nikada nisu sastali. Poklon je u ime predsednika NR Kine, jugoslovenskom predsedniku uručio kineski ambasador Vu Sju Čuan, u Beogradu, 27. juna 1955. godine.

Skupocenu kinesku kuglu od slonovače nazivaju još i “Čudesna kugla” ili “Misteriozna lopta”. Izrađena je kao dekorativni predmet koji se sastoji od više koncentričnih sfera od kojih je svaka, iako nezavisna i pokretna, načinjena od jednog komada materijala.

Tao Čin kugla se u Kini smatra za srećnu amajliju, zbog simbolične dekoracije i oblika beskrajnog kruga tj. lopte.

Slojevi mogu simbolizovati različite motive, od četiri strane sveta, do osnovnih elemenata (vatra-voda-vazduh-zemlja). Ukoliko je lopta ukrašena figurama zmaja i feniksa, smatra se da će uticati na slogu u braku i porodici i doneti sreću i blagostanje.

Jedanaesta Noć muzeja održava se 17. maja širom Srbije, a posetioce u Beogradu čeka 118 sadržaja. Cena ulaznice u pretprodaji važi za po jedan ulazak na svih 80 lokacija u Beogradu.

Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Eventima, na Trgu republike 5,TC Ušće, blagajni Doma omladine, Knjižari Delfi SKC, ali i na ostalim mestima. Cena je 400 RSD, dok će na dan manifestacije karta koštati 450 RSD.

Kao poklon grada Beograda, zahvaljujući Direkciji za javni prevoz, ulaznica Noći muzeja će biti ujedno i putna isprava. To znači da će se 17. maja od 17 sati pa sve do ponoći svi posetioci sa kartom Noći muzeja voziti besplatno kroz sve delove Beograda.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *