Titovi fakulteti

Titovi fakulteti

3 aprila 2014

ante_tomic1Piše: Ante Tomić

Zanimljiva se podudarnost dogodila u samo jednom tjednu. Dvije su osobe osuđene da su varale s fakultetskom diplomom, glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice da je prepisao diplomsku radnju, a bivša glasnogovornica splitske policije da je nema, i oboje su novinarima tvrdili isto, da su nedužni, da je sve nekakva nedokučiva urota, podla smicalica izdajničke, nehrvatske vlasti.

Za određenu vrstu ljudi ovo je kao nekakva univerzalna, „one size fits all“ isprika za sve svinjarije koje naprave.

I da ga žena uhvati s drugom u krevetu, glavni tajnik HDZ-a vjerojatno bi posegnuo za jednakim objašnjenjem.

„Ljubavi, stani! Nije ono što ti se čini! Ovo mi je Udba namjestila! Ja sam žrtva srbokomunističkog progona!“ vikao bi gol trčeći za gospođom.

I koji je srećković, ona bi mu povjerovala.

Pravi, iskreni Hrvati naprosto su bezgrešni i sve što je posljednjih dana rečeno u obranu glavnog tajnika Milijana Brkića i njegove nedvojbeno prepisane diplomske radnje bile su samo varijacije ovoga neobičnog moralnog aksioma, a najdalje su otišli njegovi nekadašnji suborci iz postrojbe Specijalne policije, poznatiji kao „Alfe“, pišući premijeru Zoranu Milanoviću.

Sve je to isti ološ

Zašto su pisali premijeru, ako je Brkić imao posla sa sudom, razlikuju li „Alfe“ izvršnu i sudsku vlast, vjerojatno je suvišno pitati. I vlada i pravosuđe, parlament i predsjednik, sve je to specijalcima isti četnički ološ.

Sadržaj njihova pisma još je i luđi. U dvadesetak redaka sadržana je sama srž domoljubne logike i etike, s posebnim osvrtom na akademsku izvrsnost. Kako tu stvar shvaćaju ratni veterani, ako se netko srčano borio za svoju zemlju, nema šanse da je bio loš đak.

Hrvatine zaslužuju samo petice. U svemu. Potresni i svečani završetak njihova otvorenog pisma vrijedi pročitati u cijelosti i bez kraćenja: „Moramo se referirati na tzv. plagijat diplome i slobodno Vam pojasniti da je gospodin Milijan Brkić svojoj životni rad i djelo započeo pisati još u ranoj mladosti suzama, znojem i krvlju, kada je nesebično s puškom u ruci s Alfama oslobađao gotovo svaki centimetar Lijepe naše.

Tih je godina žrtvujući sebe za slobodnu i neovisnu demokratsku Hrvatsku s mnogima od nas napisao i obranio svoj najbolji i najvredniji životni i završni rad!“

Pa, recite i sami, zar ovo nije nešto ekstra!

Ovakvu ispriku za manjkavost obrazovanja ne pamtimo još od vremena kad je drug Tito govorio da su zatvori bili komunistički univerziteti. Rat je, ako je vjerovati „Alfama“, naučio Milijana Brkića svemu što je trebao u kasnijoj policijskoj karijeri. Takozvani – pazite, takozvani! – plagijat samo je sitničavo i maliciozno maltretiranje jednog heroja koji je diplomu kriminalističkog fakulteta, da ima Boga i pravde, morao steći već činjenicom da je „oslobađao gotovo svaki centimetar Lijepe naše“.

Na ovome se mjestu neizbježno morate upitati: A zašto samo kriminalistika?

Zar se, po jednakoj logici, ne bi mogla kontati i ekonomija, pravo ili veterina? Zašto ne bismo odjebali bolonju i slične kerefeke i svih pet stotina tisuća registriranih branitelja promovirali u inženjere i profesore.

Piši pet…

Dobro, mnogima od njih to ne treba jer su u penziji, ali ako požele raditi, mogli bismo zaista napraviti da se svima ratni staž upiše kao visoka stručna sprema. Sudjelovanje u akciji Maslenica, na primjer, da se računa kao četiri semestra stomatologije, Bljesak kao šest semestara pomorstva, a za ranjavanje u Oluji dobijete čitav studij šumarstva.

Uzbudljivo bi bilo reformirati visoko školstvo u ovome smjeru. Napokon, ako ne ide na lijepe, branitelji bi se mogli poslužiti i oružjem koje još imaju u velikim količinama.

Zajoguni li se nekakav nacionalno neosviješteni profesor da studentu branitelju dade manju ocjenu, vjerojatno bi ga nešto pokolebalo da ovaj repetira kalašnjikov i strašnim glasom zaprijeti: „Piši pet, prčin ti mater četničku!“

(Slobodna Dalmacija – Split)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *