„ТО БИ ДОВЕЛО ДО РАТА СА РУСИЈОМ“: Пољски председник о великој препреци за НАТО и Украјину

„ТО БИ ДОВЕЛО ДО РАТА СА РУСИЈОМ“: Пољски председник о великој препреци за НАТО и Украјину

11 јула 2023

ПРЕДСЕДНИК Пољске Анџеј Дуда је данас изјавио да је у интересу његове земље да Украјина што пре уђе у НАТО, али да за то мора да се сачека крај рата.

– Пољској је у интересу да Украјина што пре уђе у НАТО. Она има јаку и искусну војску. Међутим, таква одлука неће бити донета на самиту у Вилњусу. НАТО неће формално позвати Украјину да се придружи. Мора да се сачека крај рата – рекао је Дуда у интервјуу за „Билд“.Истовремено, додао је да разуме страх немачке владе, која није за брзо придруживање Украјине, од сукоба НАТО-а и Русије.

– О томе не брине само Немачка. Таква забринутост постоји у многим земљама. Морате да будете свесни да би Украјина, уколико би данас током рата, била примљена у НАТО, прво захтевала да се активира Члан 5. Остале савезничке државе би онда морале да помогну у одбрани Украјине. Тада би дошло до рата – упозорио је Дуда.

Међутим, он не искључује могућност стационирања пољских трупа у Украјини у случају прекида ватре са Русијом.

– Све зависи од тога какви су споразуми. Ако се Украјина одлучи за мировне преговоре са Русијом и за мировну операцију у којој би се западни војници бринули о поштовању примирја, Пољска би учествовала. Ако би то била одлука НАТО-а, онда бисмо, као одговорна чланица, подржали ту одлуку – рекао је пољски председник.

Говорећи о председнику Русије Владимиру Путину, након неуспеле побуне паравојне групе „Вагнер“, Дуда је рекао да је његова будућност „потпуно отворена“.

– Све је могуће. То је Русија. Постоје различите силе које су у клинчу – навео је председник Пољске за немачки лист.
Он је додао да сматра да су и у самој Русији подељена мишљења.

– Тамо влада терор. Није само реч о томе да људи гину на фронту, већ да је било и мистериозних смрти – рекао је Дуда, поручивши да му је „људски жао обичних војника које Путин шаље на фронт са лошом опремом“.

Ипак, он наглашава да је Русија напала Украјину без разлога.

– Русија једноставно жели да освоји територију и да покори Украјину. То не можемо да дозволимо. Ово мора да се заустави – закључио је пољски председник.

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u