„ТО БИ ДОВЕЛО ДО РАТА СА РУСИЈОМ“: Пољски председник о великој препреци за НАТО и Украјину

„TO BI DOVELO DO RATA SA RUSIJOM“: Poljski predsednik o velikoj prepreci za NATO i Ukrajinu

11 jula 2023

PREDSEDNIK Poljske Andžej Duda je danas izjavio da je u interesu njegove zemlje da Ukrajina što pre uđe u NATO, ali da za to mora da se sačeka kraj rata.

– Poljskoj je u interesu da Ukrajina što pre uđe u NATO. Ona ima jaku i iskusnu vojsku. Međutim, takva odluka neće biti doneta na samitu u Vilnjusu. NATO neće formalno pozvati Ukrajinu da se pridruži. Mora da se sačeka kraj rata – rekao je Duda u intervjuu za „Bild“.Istovremeno, dodao je da razume strah nemačke vlade, koja nije za brzo pridruživanje Ukrajine, od sukoba NATO-a i Rusije.

– O tome ne brine samo Nemačka. Takva zabrinutost postoji u mnogim zemljama. Morate da budete svesni da bi Ukrajina, ukoliko bi danas tokom rata, bila primljena u NATO, prvo zahtevala da se aktivira Član 5. Ostale savezničke države bi onda morale da pomognu u odbrani Ukrajine. Tada bi došlo do rata – upozorio je Duda.

Međutim, on ne isključuje mogućnost stacioniranja poljskih trupa u Ukrajini u slučaju prekida vatre sa Rusijom.

– Sve zavisi od toga kakvi su sporazumi. Ako se Ukrajina odluči za mirovne pregovore sa Rusijom i za mirovnu operaciju u kojoj bi se zapadni vojnici brinuli o poštovanju primirja, Poljska bi učestvovala. Ako bi to bila odluka NATO-a, onda bismo, kao odgovorna članica, podržali tu odluku – rekao je poljski predsednik.

Govoreći o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, nakon neuspele pobune paravojne grupe „Vagner“, Duda je rekao da je njegova budućnost „potpuno otvorena“.

– Sve je moguće. To je Rusija. Postoje različite sile koje su u klinču – naveo je predsednik Poljske za nemački list.
On je dodao da smatra da su i u samoj Rusiji podeljena mišljenja.

– Tamo vlada teror. Nije samo reč o tome da ljudi ginu na frontu, već da je bilo i misterioznih smrti – rekao je Duda, poručivši da mu je „ljudski žao običnih vojnika koje Putin šalje na front sa lošom opremom“.

Ipak, on naglašava da je Rusija napala Ukrajinu bez razloga.

– Rusija jednostavno želi da osvoji teritoriju i da pokori Ukrajinu. To ne možemo da dozvolimo. Ovo mora da se zaustavi – zaključio je poljski predsednik.

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *