ТО ЈЕ ПРАВИ МИНИСТАР ФИНАНСИЈА И ПАТРИОТА: Варуфакис не жели да потпише споразум са кредиторима по цену живота!

ТО ЈЕ ПРАВИ МИНИСТАР ФИНАНСИЈА И ПАТРИОТА: Варуфакис не жели да потпише споразум са кредиторима по цену живота!

2 јула 2015

Yanis VaroufakisГрчки министар финансија Јанис Варуфакис изјавио је данас да ће поднети оставку уколико Грци на референдуму у суботу заокруже опцију „ДА“ која би значила подршку програму реформи ког од Атине захтевају међународни кредитори.

На питање телевизије „Блумберг“ да ли ће и даље бити министар финансија уколико на референдуму победу однесе опција „ДА“, Варуфакис је рекао: „Нећу, али ћу помоћи следећој власти у борби са дужничком кризом“, преноси агенција АП.

Прочитајте још:

Ово је Грк који ће рећи „НЕ“ Европској унији

Ево како је Варуфакис „увалио“ средњи прст Немцима (ВИДЕО)

Министар је додао да неће потписати никакав договор са кредиторима који не би подразумевао реструктуру грчког дужничког терета.

„Радије бих одсекао руку него потписао споразум који не укључује реструктуру дуга. Желимо да реформишемо земљу, али то желимо да урадимо уз рестуктуру дуга“, поручио је он.

„Грчку третирају као неку дужничку колонију која нема никаква права“, рекао је Варуфакис, напомињући да ипак очекује да ће Грци на референдуму заокружити „не“ и да ће, заједно са премијером Алексисом Ципрасом након референдума радити на обострано прихватљивом споразуму са остатком Европе.

Бонитетна агенција „Стандард и Пурс“ (С&П) упозорила је да би излазак Грчке из евозоне имао озбиљне последице по економију те земље, чији би бруто домаћи производ пао 20 одсто испод нивоа на ком се очекује да ће бити за четири године, а Атина би трајно изгубила приступ финансирању из Европске централне банке (ЕЦБ), што би изазвало озбиљан недостатак средстава у приватном и јавном сектору.

С&П ј еове недеље снизио кредитни рејтинг Грчке на ЧЦ- са ЧЦ, односно још дубље у неинвестициони статус, уз оцену да су изгледи за излазак Грчке из еврозоне порасли на 50 одсто.

Још једна бонитетна агенција, „Мудис“, снизила је синоћ кредитни рејтинг Грчке дубље у неинвестициону територију, на ниво Цаа3, упозоривши да су све мање шансе да ће међународни кредитори пружити подршку Грчкој без обзира на исход референдума заказаног за недељу.

Рејтинг Грчке је уз ново резање сада свега два степена изнад нивоа који означава банкрот и долази након што Грчка није вратила траншу дуга вредну 1,6 милијарди евра Међународном монетарном фонду (ММФ).

СВЕ ВЕЋЕ ГУЖВЕ ИСПРЕД БАНАКА

На улицама Грчке владају све веће гужве испред затворених банака, пошто су заустављени преговори грчке владе са кредиторима о решавању финансијске кризе у земљи, у очекивању референдума наредног викенда.

Банке су затворене целе недеље у настојању да се спречи превелико повлачење новца, али неколико их је поново отворено да би се помогло пензионерима који немају картице за подизање новца са аутомата, преноси АП.

Ипак банке и даље послују. Услови Европске централне банке за хитну готовинску помоћ Грчкој од 100 милијарди долара су и даље непромењени, иако је Грчка закаснила један дан са плаћањем дуга ММФ-у и њен програм спаса је истекао.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u