ТО ЈЕ ПРАВИ МИНИСТАР ФИНАНСИЈА И ПАТРИОТА: Варуфакис не жели да потпише споразум са кредиторима по цену живота!

TO JE PRAVI MINISTAR FINANSIJA I PATRIOTA: Varufakis ne želi da potpiše sporazum sa kreditorima po cenu života!

2 jula 2015

Yanis VaroufakisGrčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je danas da će podneti ostavku ukoliko Grci na referendumu u subotu zaokruže opciju „DA“ koja bi značila podršku programu reformi kog od Atine zahtevaju međunarodni kreditori.

Na pitanje televizije „Blumberg“ da li će i dalje biti ministar finansija ukoliko na referendumu pobedu odnese opcija „DA“, Varufakis je rekao: „Neću, ali ću pomoći sledećoj vlasti u borbi sa dužničkom krizom“, prenosi agencija AP.

Pročitajte još:

Ovo je Grk koji će reći „NE“ Evropskoj uniji

Evo kako je Varufakis „uvalio“ srednji prst Nemcima (VIDEO)

Ministar je dodao da neće potpisati nikakav dogovor sa kreditorima koji ne bi podrazumevao restrukturu grčkog dužničkog tereta.

„Radije bih odsekao ruku nego potpisao sporazum koji ne uključuje restrukturu duga. Želimo da reformišemo zemlju, ali to želimo da uradimo uz restukturu duga“, poručio je on.

„Grčku tretiraju kao neku dužničku koloniju koja nema nikakva prava“, rekao je Varufakis, napominjući da ipak očekuje da će Grci na referendumu zaokružiti „ne“ i da će, zajedno sa premijerom Aleksisom Ciprasom nakon referenduma raditi na obostrano prihvatljivom sporazumu sa ostatkom Evrope.

Bonitetna agencija „Standard i Purs“ (S&P) upozorila je da bi izlazak Grčke iz evozone imao ozbiljne posledice po ekonomiju te zemlje, čiji bi bruto domaći proizvod pao 20 odsto ispod nivoa na kom se očekuje da će biti za četiri godine, a Atina bi trajno izgubila pristup finansiranju iz Evropske centralne banke (ECB), što bi izazvalo ozbiljan nedostatak sredstava u privatnom i javnom sektoru.

S&P j eove nedelje snizio kreditni rejting Grčke na ČC- sa ČC, odnosno još dublje u neinvesticioni status, uz ocenu da su izgledi za izlazak Grčke iz evrozone porasli na 50 odsto.

Još jedna bonitetna agencija, „Mudis“, snizila je sinoć kreditni rejting Grčke dublje u neinvesticionu teritoriju, na nivo Caa3, upozorivši da su sve manje šanse da će međunarodni kreditori pružiti podršku Grčkoj bez obzira na ishod referenduma zakazanog za nedelju.

Rejting Grčke je uz novo rezanje sada svega dva stepena iznad nivoa koji označava bankrot i dolazi nakon što Grčka nije vratila tranšu duga vrednu 1,6 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

SVE VEĆE GUŽVE ISPRED BANAKA

Na ulicama Grčke vladaju sve veće gužve ispred zatvorenih banaka, pošto su zaustavljeni pregovori grčke vlade sa kreditorima o rešavanju finansijske krize u zemlji, u očekivanju referenduma narednog vikenda.

Banke su zatvorene cele nedelje u nastojanju da se spreči preveliko povlačenje novca, ali nekoliko ih je ponovo otvoreno da bi se pomoglo penzionerima koji nemaju kartice za podizanje novca sa automata, prenosi AP.

Ipak banke i dalje posluju. Uslovi Evropske centralne banke za hitnu gotovinsku pomoć Grčkoj od 100 milijardi dolara su i dalje nepromenjeni, iako je Grčka zakasnila jedan dan sa plaćanjem duga MMF-u i njen program spasa je istekao.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *