ТО ЈЕ ТА ЗАПАДНА ДЕМОКРАТИЈА – САДА НАМ ПРЕТЕ ЈЕР НЕ СМЕМО ДА РАСПОРЕЂУЈЕМО ВОЈСКУ

TO JE TA ZAPADNA DEMOKRATIJA – SADA NAM PRETE JER NE SMEMO DA RASPOREĐUJEMO VOJSKU

1 oktobra 2023

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan je tokom razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, izrazio zabrinutost zbog navodne „mobilizacije srpske vojske“ u blizini administrativne linije sa KiM.

Kurti je poziv ocenio kao ohrabrujući i zahvalio Salivanu na podršci Prištini i „obezbeđivanju granica“. On je, takođe, zatražio „povećanu pomoć protiv ratnih planova Srbije“.Da se Bela kuća baš zabrinula, preneo je i portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi i nazvao „veliko srpsko vojno raspoređivanje duž granice sa ‘Kosovom'“ destabilizujućim razvojem događaja, sa čime se složio i šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Reč je o navodnim srpskim planovima o kojima, reklo bi se, jedino Srbija ne zna ništa, ocenjuju analitičari za RT Balkan.

Štaviše, oni znaju da naša vojska nije u posebnom stepenu borbene gotovosti, a pogotovu nije u povišenom stepenu, ocenjuje potpukovnik KOS-a u penziji Ljuban Karan.

On navodi da u ovom trenutku niko nije razmišljao o upotrebi vojske, zato što situacija nije bila takva da bi to zahtevala: u pitanju je bila jedna operacija „zločinačke Kurtijeve paravojske ili policije na jedno selo i jedan manastir“.

„Upotreba naše vojske bi bila u situaciji da oni krenu sa ‘kosovskom Olujom’ i da pokušaju etnički da očiste KiM od Srba, ili da krenu masovno da ubijaju Srbe. Ovo nije takva situacija i oni se nisu uplašili, nego je to spisak nekakvih optužbi koje treba da se upute Srbiji, da bi se naša država predstavila kao agresor. To je bio cilj i akcije Prištine, da ‘pokaže’ da Srbija ubacuje teroriste na teritoriju KiM i da vodi agresivnu politiku“, ocenjuje Karan.

„Neko mora da zaustavi Kurtija“

Karan ističe da ćemo tek videti da li oni zaista planiraju vojno rešenje za KiM, jer neko mora da zaustavi ovo nasilje Kurtija.

„Kurti je proglasio sever KiM za zonu antiterorističkog delovanja i primenjuje sve moguće mere, napade, pritiske i hapšenja. Jednostavno, pravi nemoguće uslove za život Srba“, objašnjava naš sagovornik.

Podseća da je Kfor jedina ovlašćena vojna sila i jedini koji ima mandat da stvori uslove za normalan život svih ljudi na KiM. Ipak, oni to ne čine i dozvolili su Prištini da formira paravojsku i oružane formacije koji koriste silu prema Srbima.

„Ako ne zaustave Kurtija, onda dolazi realna opasnost da naša vojska mora da ga zaustavi. Ovo još nije ta faza, nego je u pitanju jedna besmislena optužba koja nije tačna. Mi tačno znamo kad je naša vojska u povišenom stepenu borbene gotovosti, to se nikada nije krilo i uvek je objavljivano preko sredstava informisanja. Kada naša vojska preduzima tako nešto ili državni vrh to naredi, to je uvek u funkciji odvraćanja i smirivanja situacije, a ne da se krene u oružane obračune„, poručuje Karan.Dakle, u pitanju je samo „jedna od laži na spisku lažnih optužbi koje pravi ne samo Kurti, nego i pojedine zapadne države koje ga podržavaju u tim akcijama“.

To ni laik ne bi uradio

General u penziji Božidar Forca takođe podseća za RT Balkan da je predsednik Srbije već objasnio da nema naređenja o podizanju borbene gotovosti niti operativne sposobnosti, iako vojska normalno prati bezbednosnu situaciju.

„Sve ovo što se desilo treba sad malo ‘navaliti’ na Srbiju, što više tih ‘nevaljalih’ elemenata i kamenčića. U to smislu je i ta njihova ‘zabrinutost’ za gomilanje vojske, mada tog gomilanja vojske nema. Dakle, ovo služi samo tome da se Srbija malo jače pritisne“, ističe Forca.

On navodi da nema šanse da postoji bilo kakvo gomilanje vojske jer bi to bilo potpuno kontraproduktivno.

„Pored svega što je učinjeno i što se desilo – na našu štetu – gomilanje vojske bi bila geopolitička šamarčina. To ni laik ne bi uradio“, zaključuje Forca.

KOMENTARI11 komentara

 1. Danilo vladika says:

  Neko prvo mora da ima vojsku da bi mogo da počne da ju gomila.

 2. Gagi says:

  Nema gomilanja vojske niti ce biti nase vojske na KiM, sve dok je dole baza Rimske legije. Ako se u svetskom obracunu koji sledi, ta baza eliminise, tada bi mi imali otvoren put da oslobodimo deo nase zemlje. Pre toga, nema sanse. Moze da bude neko pokazivanje nabildovanih misica i namrstenih pogleda, to je sve od postojeceg repertoara. Iskoristice Kurta ovu sansu da se obracuna sa nasim narodom, to je vec sigurno i izvesno. Nama je manevarski prostor suzen i nikada tezi, za sada jedino mozemo da igramo pipirevku i molimo dzelata da bude "human" jer cemo biti dobri i kooperativni. Nisam siguran da cemo umilostiviti dzelata, nikada to u istoriji nismo mogli ni uspeli. Jedino sto nasem narodu preostaje,to je, da izuzetno ozbiljno pristupimo uredjenju naseg unutrasnjeg stanja za nadolazece izazove. Danas nam je izuzetno tesko unutrasnje stanje, bas skoro istovetno kao pre II rata i okupacije svaba. Svako vuce na neku "svoju" stranu, politicki pogledi su dijametralno suprotni a fitilj vec dogoreva. Narod je u strasnoj depresiji, to se vidi na svakom koraku, u saobracaju narocito. Sve se to planski podgreva i dozira, izivljavanje i bahacenje je dostiglo epske i nekontrolisane razmere. Namerno se stvara tenzija u narodu i drzavi da bi bili jos vise razjedinjeni i slabiji. Dosta toga se radi podmuklo i organizovano.

  • Zeka says:

   Gagi, prvi put sam apsolutno saglasan sa tvojim komentarom u celini. U par rečenica si sasvim pravilno skenirao aktuelnu situaciju i objasnio. Pri tome si precizno locirao uzroke i posledice naših srpskih nevolja. Svaka čast!

 3. Becki konjusar says:

  Izdala je Srbija KiM davno kao što su izdali RSK i 20% RS.

 4. eksilencija Hill of shit says:

  Ko je kriv Srbiji kada oduvek ima mnogo "pametnu" vlast i ne ulazi u ruski vojni savez nego nastavlja politiku hrvata-ustaše tita tzv.neutralnosti.

 5. da da says:

  Nemamo mi ni vlasti srpske,a ni srpske vojske.Inače bi bilo kao neki dan kao sa nagorno karabahom,vojska ulazi i rešava otporne tačke,ostali se predaju i počnu poštovati srpsku vlast i državu.Ovde toga nema i sve je jasno.

  • eksilencija Hill of shit says:

   Ali bitno je da imamo srpsku policiju koja na nslog zapadnih banaka isteruju žene sa decom.i starce iz stanova i kuća, reketare narod,sprovode lokdaune a stajali bi oni bes problema i pred trzne centre, bolnice, škole, benz.pumpe da pregledavaju ko ima sertifikat od redovne vakcinacije a ko nema, a za ze bi oni bez problema bili i čuvari u logorima. To su takvi...takve kreature.

   • Zeka says:

    Ko ti je to i gde tražio "sertifikat redovne vakcinacije"? Šta izmišljaš!

  • Apis carnica says:

   Sve je na časti i ljubavi višjih oficira, polkovnika do rodne grude. Mi Slovenci bi davno pušili Ljubljano, da nije bilo majorja Švabiča..sa 1000 Srba na konjih,zarobljenika - Kamnik,je uplašio celu italjansko armado, povukla se do Logatca.. Naša slavna XIV. divizija 3000 boraca ne bi zarobila ustaše u Pliberku, da so slušali komandu...Ivan Kovačič Efenka mladi podpolkovnik i Simo su harali maja 45te.

 6. Pingback: TO JE TA ZAPADNA DEMOKRATIJA – SADA NAM PRETE JER NE SMEMO DA RASPOREĐUJEMO VOJSKU – Sedma Sila

 7. Beli Orao says:

  Šipci pripremite se za bežanje u albaniju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *