ТО НЕ РАДЕ НИ ОКУПАТОРИ: Бугари хоће да пишу устав СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ

TO NE RADE NI OKUPATORI: Bugari hoće da pišu ustav SEVERNE MAKEDONIJE

8 aprila 2023

Ministar spoljnih poslova Bugarske Nikolaj Milkov rekao je da zvanična Sofija želi da bude uključena u proces pripreme i usvajanja ustavnih amandmana u Severnoj Makedoniji kako bi taj proces „protekao bez problema“.

U pitanju su amandmani kojim se reguliše status bugarskih građana, što je Sofija postavila kao uslov Skoplju za nastavak pregovora o priključenju EU.Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je taj zahtev ocenio kao „skandalozan“.

„Ni okupatori ne postavljaju takve zahteve zemljama, teritorijama ili državama koje okupiraju. U 21. veku je neprimereno mešanje u unutrašnje političke i ustavnopravne procese bilo koje zemlje„, rekao je Pendarovski.

Severna Makedonija trenutno priprema važnu ustavnu promenu koja podrazumeva da se Bugari uključe u najviši pravni akt kao konstitutivni narod, budući da bugarsko rukovodstvo preti da će obustaviti pregovore Severne Makedonije sa EU ukoliko se Ustav ne promeni.

Bugarska, koju je tada predvodio premijer Bojko Borisov, od 2020. godine blokira početak pregovora za prijem Skoplja u EU, pri čemu je iznela primedbe za prijem te u blok na blizu 900 strana.

Na zahtev Bugarske nadovezale su se i albanske parlamentarne partije, koje traže promenu člana Ustava koji se odnosi na status albanskog jezika u Severnoj Makedoniji.

Albanci, naime, zahtevaju da njihov maternji jezik dobije status službenog jezika, te da se izbaci deo da se albanski jezik koristi kao službeni u opštinama gde ima 20 odsto građana albanske nacionalnosti.

Kako piše „Balkan insajt“, do novih trvenja između Sofije i Skoplja dolazi u trenutku u kom se Skoplje priprema za težak i nepopularan zadatak izmene ustava „kako bi umirili Bugarsku“.

Vlada Severne Makedonije ranije ove nedelje najavila formiranje specijalne komisije sastavljene za rad na nacrtu dopune Ustava, pri čemu tek treba da ubedi većinu u parlamentu da odobri promene.

Hristijan Mickoski, lider opozicione VMRO-DPMNE, ponovio je krajem prethodne godine stav da neće dozvoliti promenu Ustava da bi se u njega uneli Bugari, istakavši da se bugarski političari ne odnose iskreno prema Makedoniji i njenom narodu.

Mickoski je više puta kritikovao podršku bugarskog rukovodstva otvaranju bugarskih klubova u Severnoj Makedoniji s imenima negovatelja fašizma i zločinačke politike nad makedonskim narodom u vreme Drugog svetskog rata.

(RT Balkan)

KOMENTARI4 komentara

  1. Kosovac says:

    Život je nemilosrdan. Ili možda u neku ruku pravedan - tako treba da bude. Vidite, kako su Makedonci svoje sugrađane Srbe upisivali kao Makedonce, sada će Evropska Unija i NATO Makedonce upisivati kao Bugare.

  2. Gagi says:

    Bas je sve isto kao u II ratu. Svaki vojni koalicioni partner dobija svoj deo kolaca. Opet ce Srbi iz Makedonije shvatiti da im bez matice nema zivota. Svi beze na sve strane kada je Srbiji tesko i kada je u problemima, tada ce sve uraditi da ne budu Srbi. Na kraju te podvale i ujdurme, opet svi shvataju da su Srbi, da drugo nikada nisu bili niti su to mogli biti. Otcepljeni od matice Srbije, mali i nemocni, lak su plen za hijene koje nasrcu da raskomadaju Srpsko bice. Doduse, jos davno su vas komunisti udaljili i odvojili od Srbije, sve ovo je samo nastavak tog projekta da se Srbija na sve nacine raskomada i oslabi. Parola im je bila: " Slaba Srbija - jaka Jugoslavija". Kao sto vidimo, Jugoslavije nema a Srbija ostade slaba i raskomadana, podmuklo nema sta.

  3. Petrovgrad says:

    Stvar je resena. To da ce severni da rese nesto, pa oni se ne pitaju nista. Čim su pristali na prve ustupke, tu je kraj. Tako i Crna Gora, ćim je promenila ime, ukinula ćirilicu, zabranila gusle. Više se ove bivse SR Republike ne pitaju ni zašta. Pitawe je samo koliko će divizija poslati na neki novi Staljingrad, naravno bez povratka, jer takva je turistička destinacija prema Staljingradu. To čeka sve satelite NATO alijanse, mislim da će se Mađari suprostaviti tome, dok ovi ostali ima da trčeko će pre da stigene. Ali podesećam samo u jednom pravcu, kao njihovi dedovi 41-45.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *