ТО НЕ РАДЕ НИ ОКУПАТОРИ: Бугари хоће да пишу устав СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ

ТО НЕ РАДЕ НИ ОКУПАТОРИ: Бугари хоће да пишу устав СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ

8 априла 2023

Министар спољних послова Бугарске Николај Милков рекао је да званична Софија жели да буде укључена у процес припреме и усвајања уставних амандмана у Северној Македонији како би тај процес „протекао без проблема“.

У питању су амандмани којим се регулише статус бугарских грађана, што је Софија поставила као услов Скопљу за наставак преговора о прикључењу ЕУ.Председник Северне Македоније Стево Пендаровски је тај захтев оценио као „скандалозан“.

„Ни окупатори не постављају такве захтеве земљама, територијама или државама које окупирају. У 21. веку је непримерено мешање у унутрашње политичке и уставноправне процесе било које земље„, рекао је Пендаровски.

Северна Македонија тренутно припрема важну уставну промену која подразумева да се Бугари укључе у највиши правни акт као конститутивни народ, будући да бугарско руководство прети да ће обуставити преговоре Северне Македоније са ЕУ уколико се Устав не промени.

Бугарска, коју је тада предводио премијер Бојко Борисов, од 2020. године блокира почетак преговора за пријем Скопља у ЕУ, при чему је изнела примедбе за пријем те у блок на близу 900 страна.

На захтев Бугарске надовезале су се и албанске парламентарне партије, које траже промену члана Устава који се односи на статус албанског језика у Северној Македонији.

Албанци, наиме, захтевају да њихов матерњи језик добије статус службеног језика, те да се избаци део да се албански језик користи као службени у општинама где има 20 одсто грађана албанске националности.

Како пише „Балкан инсајт“, до нових трвења између Софије и Скопља долази у тренутку у ком се Скопље припрема за тежак и непопуларан задатак измене устава „како би умирили Бугарску“.

Влада Северне Македоније раније ове недеље најавила формирање специјалне комисије састављене за рад на нацрту допуне Устава, при чему тек треба да убеди већину у парламенту да одобри промене.

Христијан Мицкоски, лидер опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, поновио је крајем претходне године став да неће дозволити промену Устава да би се у њега унели Бугари, истакавши да се бугарски политичари не односе искрено према Македонији и њеном народу.

Мицкоски је више пута критиковао подршку бугарског руководства отварању бугарских клубова у Северној Македонији с именима неговатеља фашизма и злочиначке политике над македонским народом у време Другог светског рата.

(РТ Балкан)

KOMENTARI4 коментара

  1. Косовац says:

    Живот је немилосрдан. Или можда у неку руку праведан - тако треба да буде. Видите, како су Македонци своје суграђане Србе уписивали као Македонце, сада ће Европска Унија и НАТО Македонце уписивати као Бугаре.

  2. Gagi says:

    Bas je sve isto kao u II ratu. Svaki vojni koalicioni partner dobija svoj deo kolaca. Opet ce Srbi iz Makedonije shvatiti da im bez matice nema zivota. Svi beze na sve strane kada je Srbiji tesko i kada je u problemima, tada ce sve uraditi da ne budu Srbi. Na kraju te podvale i ujdurme, opet svi shvataju da su Srbi, da drugo nikada nisu bili niti su to mogli biti. Otcepljeni od matice Srbije, mali i nemocni, lak su plen za hijene koje nasrcu da raskomadaju Srpsko bice. Doduse, jos davno su vas komunisti udaljili i odvojili od Srbije, sve ovo je samo nastavak tog projekta da se Srbija na sve nacine raskomada i oslabi. Parola im je bila: " Slaba Srbija - jaka Jugoslavija". Kao sto vidimo, Jugoslavije nema a Srbija ostade slaba i raskomadana, podmuklo nema sta.

  3. Petrovgrad says:

    Stvar je resena. To da ce severni da rese nesto, pa oni se ne pitaju nista. Čim su pristali na prve ustupke, tu je kraj. Tako i Crna Gora, ćim je promenila ime, ukinula ćirilicu, zabranila gusle. Više se ove bivse SR Republike ne pitaju ni zašta. Pitawe je samo koliko će divizija poslati na neki novi Staljingrad, naravno bez povratka, jer takva je turistička destinacija prema Staljingradu. To čeka sve satelite NATO alijanse, mislim da će se Mađari suprostaviti tome, dok ovi ostali ima da trčeko će pre da stigene. Ali podesećam samo u jednom pravcu, kao njihovi dedovi 41-45.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u