ТО СУ ИНВЕСТИЦИЈЕ У СРБИЈИ, ТО ЈЕ ЕВРОПА: Раднике у „Геоксу“ два пута пуштају у тоалет и зову их циганима!

TO SU INVESTICIJE U SRBIJI, TO JE EVROPA: Radnike u „Geoksu“ dva puta puštaju u toalet i zovu ih ciganima!

17 jula 2016

e-toalet_620x0Vranjanka Gordana Krstić (50), kao iskusan obućar, u novembru prošle godine počela je da radi u fabrici obuće „Geoks“, što se ubrzo pretvorilo u noćnu moru. Gordana tvrdi da je ostala bez posla jer se borila za radnike i zato iznosi u javnost detalje o, kako kaže, pravoj psihičkoj torturi koju zaposleni proživljavaju svakodnevno, a o svemu ćute, jer su zarade u proizvodnji koje se kreću od 24.000 do 35.000 dinara za mnoge pravo bogatstvo.

– Pre „Geoksa“, radila sam u „Koštani“, „Kosportu“ i u jednoj privatnoj fabrici u Vranju. Kompanija sa takvim imenom je za mene izazov i bila sam puna elana. Malo mi je vremena trebalo da shvatim da je sve to „trulo“ i da se radnici ne poštuju i često tretiraju kao robovi – govori Gordana.

Ruke joj drhte, oči su pune suza kaže da ne žali za poslom, naprotiv, žali zbog toga što je doživela da se u svom gradu oseti kao građanin drugog reda. Ona je na početku kontrolisala kvalitet prozvoda, pratila je proizvodni proces i rad oko 300 ljudi u dvema sekcijama.

– Radnici su u stalnom strahu. Mogu samo dva puta u toalet, ne smeju da se žale, ne smeju da pitaju, tu su da ćute i često trpe uvrede. Nazivaju ih „lokalcima“, „ciganima“ i stalno prete otkazom – kaže Gordana i dodaje da kada bi primetili da neko više od dva puta ide do toaleta, šefica Ticijana Ćesoni je radnicima govorila da nose „pampers“ pelene i čak je demonstrirala kako se one stavljaju.

Gordana tvrdi da je često dolazila Hitna pomoć.

U martu ove godine, posle rasprave zbog greške jedne radnice, svi su dobili gomilu uvreda i pogrdnih reči. Gordana je izašla iz kompanije i uputila se u policiju. Posle toga je, kaže, odlazak na posao postao noćna mora, pa je prestala da radi. Posle svega, kaže da ne želi da se vrati u ovu kompaniju. Kaže i da će pokušati da zakaže prijem kod premijera Vučića, jer smatra da treba da sazna istinu o tome kako se tretiraju radnici u Vranju.

Više puta smo pokušali da dobijemo odgovore od uprave „Geoksa“, ali tamo kažu da „nemaju komentar“. U policiji nisu želeli da nam kažu dokle se stiglo sa istragom u ovom slučaju. Kako saznajemo, više od deset radnika „Geoksa“ dosad je zatražilo pomoć policije.

VEĆ POVUKLI 8,5 MILIONA EVRA

„GEOKSU“ je 2012. odobrena subvencija u ukupnom iznosu od 11,25 miliona evra za investiciju od 15,8 miliona evra i zapošljavanje 1.250 radnika u Vranju. Dosad su povukli 8.437.500 evra.

– Ministarstvo privrede i Razvojna agencija Srbije kontrolišu ugovorne obaveze investitora, transfer novca, opreme, izgradnju fabrike i zapošljavanje, a one se do sad ispunjavaju. Do nas nisu stizale žalbe zaposlenih, ali ako postoje, treba da budu adresirane na nadležne inspekcije rada – kažu u Razvojnoj agenciji.

U RAS-u kažu da bi investitor mogao da ostane bez dela subvencije samo ako ne ispuni obaveze iz ugovora.

(S. B. / Večernje novosti)

KOMENTARI20 komentara

 1. japaja says:

  Dodjite u Prokuplje u jedinu stranu fabriku,ime nezelim ni da pomenem da vidite kako rade srpski robovi

 2. Ajduk s says:

  Nama treba kolektivna ponoc strucnog lica, 2000000 je dalo glas otmicaru cele drzave! J.. Stolhomski sindrom!

 3. Jovan says:

  Svuda i u svim fabrikama imperijalnog kapitalizma Novog Svetskog Poretka se radnici tretiraju kao robovi. To je ta neprekidna nit ropstva od robovlasnickog Rima- Pax Romana, preko Hitlerovih radnih logora- Arbeit Macht Frei, i do danas Pax Amerikana(sa prekidom u XIX veku kada se radnici oslobadjaju ropstva na kratko). Ali radnici u Srbiji su trazili i zeleli bas taj imperijalni kapitalizam, zar ne!!?Trazili ste- sad uzivajte! (Isto kao i radnici u Libiji, Iraku, Africi, Latinskoj Americi, a sve manje prava imace i radnici u Evropi).

 4. vrangel says:

  A zašto sve to trpimo, ponosni srpski narode, koji si prvi počeo revoluciju prtiv turskog ropstva, zar mi nismo u stanju da zbacimo ovu lopovsku vlast, sve prethodne obavezno procesuirati i oduzeti im stečeno, pa da kao Island ,krenemo u svetliji život i budućnost, ne zbog nas, već naših potomaka.Valjda verujete , vučiću, a ako je tako, napred u pampers pelene, nervne bolnice, samoubistva, umiranje od gladi i hladnoće, da ne nabajam sve bede koje doživljavamo i tek nas čekaju.Stupaj srpski rode, lepa budućnost je pred tobom,ali zajednički i hrabro.

 5. Mali says:

  P A M P E R S R E V O L U C I J A !

 6. Kvante says:

  Dok ne počnu da lete kapitalističke glave, nema promena u Srbiji. Da li su životi miliona vredniji od nekoliko kapitalističkih bitangi?

 7. Baja says:

  Aj nekakajte Pa vi i jeste cigani

  • japaja says:

   PAonda ti je ciganin kreso kevu do lidila pa je tebe abortirala

 8. doka says:

  Zajednički smo jaki,eto ti ga zajedno smo jaki,! primer g-đa. Koštana,Jumko,Simpo samo u Vranju, gde su zajedno smo jaki.Ova vrana gavran ispred možda je i u pravu i jeste i da prizna sebi svoje poreklo možda je i on cigan,ali oni nisu zli kao ovaj Bata.

 9. Max says:

  Ostavi adresu da dođem grkljan da ti izvadim, da ti pokažem ko je ciganin, govedo retardirano!!!

 10. Mali says:

  nije vam bio dobar socijalizam...sad ste ostvarili sanjani napredak.

 11. boja says:

  srbi su za evropu cigani a cedo jovanovic je srbinsrbiji treba ustanak vlada dolje

 12. Miki 2 says:

  Odnos prema radnicima zavisi od ponude i tražnje. Da imamo veliku zaposlenost i manjak radnika na tržištu, poslodavci bi poštovali zaposlene. Ovako na radno mesto radnika sa platom 30000 dinara, javi se 50 kandidata od kojih je bar 10 završilo fakultet. Činjenica je da ovakvo ponašanje nije moguće u nekoj od zemalja EU ali je činjenica da je kod nas nezaposlenost neverovatnih razmera, naročito kod mladih.

  • Jovan says:

   Jedna od debilskih mantri koje prosipaju zapadni ispiraci mozgova i menjaci svesti naroda je ta o trzistu koje navodno samo regulise odnos ponude i traznje. Slicno ko mantra o demokratskom Zapadu, slobodnim medijima, ljudskim pravima, a sve je to velika prevara (laz 99% obavijena sa 1% istine pa nije vidljiva na prvi pogled). To sto su te ucili nije tacno zato sto oni(lihvari, nato,..) prave trziste ponude i traznje onako kako njima treba. Oni svojim laznim novcem ili golom silom okupiranjem neke zemlje postavljaju i regulisu trziste radne snage(iliti robova). Oni unistavaju svaku nezavisnu proizvodnju koja nije pod njihovom kontrolom, bilo zakonima bilo golom silom. Odnos ponude i traznje kod nas je takav jer su prvo sankcijama, zatim okupacijom unistili sto hiljada drzavnih preduzeca da bi napravili "trziste" za njihove radne logore koje vi zovete "strane investicije". Tako je i u svim drugim zemljma-kolonijama, a EU sve vise krece u tom smeru i radnici svakog dana gube neka prava koja su imali u drugoj polovini XXveka u korist kapitlista(od povecanja radnog vremena, smanjenje plata i lako gubljenja posla).

   • Miki 2 says:

    Pričam o činjenicama o velikom broju nezaposlenih kod nas, jasno je da su oni (Zapad)najviše kumovali tome ali učestvovali su u uništavanju preduzeća i naši ljudi. Mi smo tu gde jesmo, globalni tokovi i izrabljivanje radnika nije naš problem. Naš problem je da bude više zaposlenih da poslodavcu bude problem da nađe radnika u tom slučaju možemo da očekujemo ozbiljna radnička prava. Ukoliko je istina da je bilo provokacije na nacionalnoj osnovi, treba uskratiti boravak toj ženi ali generalno nije moguće tražiti prava u zemlji u kojoj ne radi 50% omladine. Naučite se civilizovanom rečniku, neko bi mogao da kaže debilizam je kada nismo spremni da vidimo činjenice, umišljamo da nam svi rade o glavi a u stvari sami to sebi radimo. Tih 100.000 preduzeća svojom tupavom politikom do ivice je doveo Milošević, onda su nastavili još tupaviji petooktobarci i uništili sve i to je to. Ko je nama kriv što smo verovali budalama koje ne shvataju da je privreda osnova za sve.

    • Jovan says:

     Postovani g. Miki2 to sto si ti napisao ne stoji ni po jednoj tacki, a evo i zasto. Ja se jedino mogu sloziti sa tobom da je debilizam(idiotizam, imbecilnost,...)kada pojedinac ili grupa ne moze da vidi cinjenice i siru sliku pojave ili stvari. Ostalo sve netacno, jer ne vidis sta je uzrok a sta su posledice. Prvo, globalni tokovi i izrabljivanje radnika jeste naš problem jer smo mi deo istih tim "stranim investicijama" i "trzistem" koje nam nasilno namecu vladari NSP. Drugo, i ti ponavljas zapadnjacku propagandnu mantru da je Milosevic kriv za sve, a upravo za sve je kriv Zapad(cia, nato,lihvari,...). Razbijanje SFRJ, sankcije i vodjene ratova(medijsko i vojno) na prostoru vodili su Nato fasisti u celini i u pojedinostima. Milosevic je samo pokusavao(neupesno) da spreci razbijanje srpskog naroda u 8 kolonija kao potlacenu manjinu i odbio da preda resurse zemlje Srbije(a to su bas ta preuzeca, rudnici,voda, zemlja,..)lihvarima i fasistima zapadnim. Milosevic je odbijao pretvaranje Srbije u koloniju a radnike u robove. Uostalom to je bio i eksplicitan uslov naveden u Rambujeu, ali ti izgleda ne znas to. Zato je platio zivotom kao i svi oni koji su branili slobodu Srbije. Danas u koloniji Srbiji jedino uzivaju u bogatstvu saradnici nato okupatora, a budale su oni koji misle da je ovo slobodna trzisna ekonomija, da postoje slobodni main stream mediji i demokratija prava.

 13. japaja says:

  Abortirani pitaj mamu kako joj je bilo sa ciganima

 14. Kosta says:

  SKOTOVIMA UGASITI MASINE! Nema te sloge... znam, krivo je siromastvo. Secam se kad sam u jednoj nemackoj firmi za sobom poveo preko 300 Jugoslovenki. Predradnici i svi ostali rukovodioci su penili i derali se da se vratimo, NE, mi smo izasli jer smo bili slozni/jedinstveni. Sto je najlepse, sutradan nam niko nije rekao reci, cutali su ko popisani, jer u prethodnom danu tvorili proizvodnju. Boje se pacovi da ne izgube koje zrno zita. SKOTOVIMA UGASITI MASINE!

 15. ralence says:

  Sela prazna,zemlja ne obradjena,nema ko da pece kestenje I semenke. U Komunizmu ocevi sve pokrali a sada unuci nemaju sta. Ako hoces da si Gazda vrat se u Selo I Radi.

  • Jovan says:

   To sto ti hoces da budes na selu i cuvas ovce(samo ni tad neces biti Gazda vec samo Cobanin), ne znaci da treba cela Srbija. A Srbiju su pokrali nato kapitalisti posle 5. oktobra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *