ТО ЗАПАД НЕМА: Русија спрема „сатаниног сина“ и „воз смрти“

TO ZAPAD NEMA: Rusija sprema „sataninog sina“ i „voz smrti“

6 jula 2017

Rusija je spremna da započne serijsku proizvodnju nove superrakete RS-28 „Sarmat“, kojeg je NATO već prozvao „satanom 2“, a takođe i „voza smrti“ — železnički raketni sistem „Barguzin“.

„Sarmat“ će, prema najavama, biti najveći nuklearni projektil na svetu, sposoban da sravni sa zemljom teritoriju površine Francuske ili Engleske.

Nova balistička raketa bi trebalo da zameni legendarnog „vojvodu“ RS-20V (po klasifikaciji NATO-a SS-18, mod. „Satana“), koji već četvrt veka čini osnovu nadzemne grupe strateških nuklearnih snaga i koji se proizvodio u ukrajinskom „Južmašu“. Novi proizvođač projektila je krasnojarski zavod „Krasmaš“, a planirano je da raketa bude testirana u četvrtom kvartalu ove godine.

Sa proizvodnjom nove rakete, kao i „raketnog voza“, prema rečima potpredsednika Vlade Rusije Dmitrija Rogozina, započeće se ako budu uključeni u državni program naoružanja 2018-2025. godine.

Govori se da će „satanin sin“ biti dva puta lakši od „vojvode“, da će biti ubojitiji i da će prevazići prethodnika i po energetskoj efikasnosti, što će toj raketi omogućiti da pogađa ciljeve na bilo kojoj tački sveta. Moći će da se lansira praktično sa svakog mesta i u svim pravcima.

Poboljšanje karakteristika omogućiće da se „Sarmat“ opremi dodatnim sredstvima za savladavanje američke PRO.

Ruski vojni eksperti su uvereni da će serijska proizvodnja početi iduće godine i da rokovi stavljanja u upotrebu neće biti probijeni.

„Uložen je ogroman rad ne samo u krasnojarskoj fabrici, nego i Moskovskom institutu za termalne tehnologije, sve se odvija prema planu“, rekao je za Sputnjik vojni analitičar Aleksej Leonkov.

„Sarmat“ je projektovan da eliminiše protivraketnu odbranu protivnika, pa ga nazivaju „ubicom raketnih štitova“. Osim toga, može biti ojačan bojevim glavama koje imaju sposobnost manevrisanja, koje će biti teže za presretanje.

Nova ruska raketa na Zapadu već izaziva paniku. Zapadni mediji je već nazivaju „oružjem Sudnjeg dana“, „maskiranim đavolom“ i „oružjem nuklearnog pakla“, kaže ekspert i dodaje da će „Sarmat“ biti pouzdano sredstvo nuklearnog odvraćanja.

„Neka je nazivaju kako hoće. Raketni kompleks, koji će biti uveden u naoružanje, sistem je pete generacije, a njegove karakteristike su toliko impresivne da ga se naši oponenti opravdano boje. Ova raketa ima domet, prema nekim procenama, do 18.000 kilometara i 10 do 15 bojevih glava, gde je svaka kapaciteta do 750 kilotona. Do cilja će leteti hipersoničnom brzinom i imaće mogućnost manevrisanja, a postojeći američki protivraketni sistem, kao ni oni u perspektivi, neće biti u stanju da ih presretnu“, kaže Leonkov.

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Doslo je vreme da "Satanin sin" siri pravoslavlje.

  2. Astrim says:

    vreme je da se kaatolicima potpali lomaca

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *