ТО ЗАПАД НЕМА: Русија спрема „сатаниног сина“ и „воз смрти“

ТО ЗАПАД НЕМА: Русија спрема „сатаниног сина“ и „воз смрти“

6 јула 2017

Русија је спремна да започне серијску производњу нове суперракете РС-28 „Сармат“, којег је НАТО већ прозвао „сатаном 2“, а такође и „воза смрти“ — железнички ракетни систем „Баргузин“.

„Сармат“ ће, према најавама, бити највећи нуклеарни пројектил на свету, способан да сравни са земљом територију површине Француске или Енглеске.

Нова балистичка ракета би требало да замени легендарног „војводу“ РС-20В (по класификацији НАТО-а СС-18, мод. „Сатана“), који већ четврт века чини основу надземне групе стратешких нуклеарних снага и који се производио у украјинском „Јужмашу“. Нови произвођач пројектила је краснојарски завод „Красмаш“, а планирано је да ракета буде тестирана у четвртом кварталу ове године.

Са производњом нове ракете, као и „ракетног воза“, према речима потпредседника Владе Русије Дмитрија Рогозина, започеће се ако буду укључени у државни програм наоружања 2018-2025. године.

Говори се да ће „сатанин син“ бити два пута лакши од „војводе“, да ће бити убојитији и да ће превазићи претходника и по енергетској ефикасности, што ће тој ракети омогућити да погађа циљеве на било којој тачки света. Моћи ће да се лансира практично са сваког места и у свим правцима.

Побољшање карактеристика омогућиће да се „Сармат“ опреми додатним средствима за савладавање америчке ПРО.

Руски војни експерти су уверени да ће серијска производња почети идуће године и да рокови стављања у употребу неће бити пробијени.

„Уложен је огроман рад не само у краснојарској фабрици, него и Московском институту за термалне технологије, све се одвија према плану“, рекао је за Спутњик војни аналитичар Алексеј Леонков.

„Сармат“ је пројектован да елиминише противракетну одбрану противника, па га називају „убицом ракетних штитова“. Осим тога, може бити ојачан бојевим главама које имају способност маневрисања, које ће бити теже за пресретање.

Нова руска ракета на Западу већ изазива панику. Западни медији је већ називају „оружјем Судњег дана“, „маскираним ђаволом“ и „оружјем нуклеарног пакла“, каже експерт и додаје да ће „Сармат“ бити поуздано средство нуклеарног одвраћања.

„Нека је називају како хоће. Ракетни комплекс, који ће бити уведен у наоружање, систем је пете генерације, а његове карактеристике су толико импресивне да га се наши опоненти оправдано боје. Ова ракета има домет, према неким проценама, до 18.000 километара и 10 до 15 бојевих глава, где је свака капацитета до 750 килотона. До циља ће летети хиперсоничном брзином и имаће могућност маневрисања, а постојећи амерички противракетни систем, као ни они у перспективи, неће бити у стању да их пресретну“, каже Леонков.

KOMENTARI2 коментара

  1. goran says:

    Doslo je vreme da "Satanin sin" siri pravoslavlje.

  2. Astrim says:

    vreme je da se kaatolicima potpali lomaca

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u