ТОKОМ KРИЗЕ НИKАДА НИЈЕ УРАДИЛА ЈЕДНУ СТВАР: Зашто цео свет опет гледа у Ангелу Меркел, иако су јој многи одбројавали дане

TOKOM KRIZE NIKADA NIJE URADILA JEDNU STVAR: Zašto ceo svet opet gleda u Angelu Merkel, iako su joj mnogi odbrojavali dane

25 aprila 2020

Politički sahranjena, nemačka kancelarka Angela Merkel digla se iz mrtvih, a borba protiv korone donela joj je veliki ugled kako u zemlji tako i u svetu, ocenjuje DW.

Nakon slabog izbornog rezultata CDU na izborima za Bundestag 2017. i posle odstupanja s funkcije šefice CDU 2018. nakon pokušaja njenog bivšeg konkurenta Fridriha Merca da preuzme političko vođstvo, kritičari su Merkelovoj odbrojavali dane, piše DW i dodaje da su čak i „njeni ljudi“ u klubu poslanika CDU/CSU očekivali povlačenje sredinom 2019, ali da se to nije dogodilo.„Jer, Angela Merkel je poput stare Folksvagenove bube: pouzdana, jednostavna, bez ukrasa i pomalo neudobna“, navodi DW.

Konstatuje i da Merkelova odavno nije bila popularna kao sada, kako u zemlji tako u inostranstvu i tome u prilog navodi izjavu Amišaia Štajna, dopisnik izraelskog javnog TV-servisa da mediji u Izraelu „vide Merkelovu kao jednu od najjačih liderki sveta“.

„U vreme korone na kancelarku Merkel se gleda kao na vodeću političku ličnost „koja je u stanju da na razumljiv način objasni situaciju“, dodaje Štajn, a ta se novinarska procena podudara s komentarima iz štampe širom sveta, kao i političkim ocenama ili glasovima sa društvenih mreža.

U martu je, na primer, New Zealand Herald pisao o to me da su Nemačka i Merkelova „pobednici“ u krizi i sa svojom strategijom uzor u borbi protiv pandemije.

Pohvale Merkelovoj stižu i iz Velike Britanije i SAD, navodi DW.

„Nemačka šefica vlade već sedmicama koristi svoju karakterističnu racionalnost, kombinovanu sa atipičnom sentimentalnošću“, navodi se u podužem članku koji je objavio Atlantic.

Kad je reč o Nemačkoj, DW ocenjuje da je tu sva pažnja usmerena na vreme nakon Angele Merkel.

Kada se sredinom aprila približavala 20. godišnjica od kako je Merkelova preuzela predsedavanje CDU gotovo da nije bilo nikoga ko bi na to podsetio, primećujeautor teksta

Dodaje, međutim, da je zahvaljujući pandemiji korone Merkelova u poslednjem ARD-ovom istraživanju javnog mnenja postigla najviši stepen popularnosti od 2017. godine.

Na pitanje zašto Merkelova uživa poštovanje širom sveta, član Bundestaga Andreas Nik kaže: „Za razliku od mnogih nas u Nemačkoj međunarodni posmatrači i kolege iz drugih parlamenata prepoznaju sa puno više dubine i pronicljivosti posebnost Angele Merkel i njenog načina odlučivanja i vođenja zemlje“.

On ukazuje i na to da Merkelova ima „pragmatičan pristup, uvek analitičan, pažljivo razmatran, protestantski trezven i osvežavajuće nesujetan“.

„Tokom ove pandemije Angela Merkel se nikada nije pojavila sa zaštitnom maskom. Ona je jednostavno Merkel i možda kao političarka nikad pre nije bila u toj meri naučnica kao sada“, ukazuje DW, ali i upozorava da mnogi gledaju na vreme nakon Merkelove.

U tom smislu DW pominje priču o koroni u Nemačkoj koju je je u poslednjem izdanju objavio „Sunday Times“, a koja, tvrdi autor, više nije priča o kancelarki.

Naime, fotografija prikazuje Angelu Merkel i bavarskog premijera Markusa Zedera, a naslov je „Korona-Kajzer u jurišu za naslednika Angele Merkel“, a Štajn iz Tel Aviva dodaje: „Drugi razlog za pažnju koju kancelarka uživa na međunarodnom planu je taj što se još ne zna ko dolazi posle nje…“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Marko kraljević says:

    More babetina se našla da kroji gaće evropi, ima da gleda iz groba kako joj se nemačka rasturava...

  2. Kosovac says:

    Evo kako sorošoidni rodno ravnopravni jezik oštećuje srpski jezik: Morao je novinar da napiše „vide Merkelovu kao jednu od najjačih LIDERKI sveta“. Nije mislio valjda da je Merkel najjača od svih žena liderki u svetu. Pa je Merkel bolja čak i od liderke Novog Zelanda. ……….Evo pozvali smo u pomoć Google prevodioca: „vide Merkelovu kao jednu od najjačih LIDERKI sveta“. = they see Merkel as one of the strongest LEADERS in the world. …..„vide Merkelovu kao jednu od najjačih LIDERA sveta“. = „they see Merkel as one of the strongest LEADERS in the world. ……….Znači, ako je tekst na Engleskom jeziku izrekao tu tvrdnju LEADERS o Merkel, ovaj rodno ravnopravni novinar je visoko kotiranje sposobnosti Merkel sveo na gradaciju u odnosu samo na liderke, to i nije kompliment za gospođu Merkel. ……….Da je vlast u Srbiji neka, oni bi trebali ove rodne lopovčiće i kvaritelje srpskog jezika procesuirati po povišenoj krivičnoj odgovornosti. Možda bi vlast to i radila, ali te kukavice na vlasti imaju nenormalan strah od „međunrodne“ zajednice. Koja i čuva leđa ovom odredu pete kolone u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *