Tолико читамо и идемо у позориште као да живимо у EУ

Toliko čitamo i idemo u pozorište kao da živimo u EU

17 decembra 2016

290811

Građani Srbije čitaju knjige i idu u pozorište koliko i prosečni žitelji Evropske Unije, što je podatak iz istraživanja o kulturnim potrebama i navikama građana Srbije, a istraživale su Bojana Subašić i Bogdana Opačić iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Bojana Subašić je za Tanjug rekla da se istraživanje koje je uradila sa koleginicom odnosi na 2015. godinu, te da ej ovo treći put u proteklih pet godina da se takvo istraživanje sprovodi.

„Imamo stabilnu publiku u kulturi. Oni koji vole i posećuju događaje iz kulture čine to isto i 2010. godine i 2015. godine. To je čitavih 17 procenata od ukupnog broja stanovništva“, kazala je Subašić.

Ona kaže i da pasivnu publiku čini 30 odsto građana Srbije, te da na njih treba usmeriti svu animaciju.

Kada uporedimo naša istraživanja sa sličnim istraživanjima Eurobarometra vidimo da se naši građani ponašaju kao prosečni žitelji EU, što važi za posetu pozorištima, odlazak u biblioteku…navodi Subašić.

Daleko su lošiji utisci kad je reč o poseti baletskim predstavama i operi.

Tu razlog nije nezainteresovanost građana, već nepostojanje infrastrukture i to naročito u ruralnimsredinama, kaže Subašić, a Bogdana Opačić ističe da u Srbiji gotovo 40 odsto građana niti ima želju da posećuje kulturne događaje niti ih posećuje.

Zato, uverena je, treba da se radi na tome da se građani zainteresuju za kulturne događaje i to pre svega treba da čine obrazovne ustanove, turističke zajednice i udruženja građana, naravno, zajedno s ustanovama kulture.

Za nju je, kaže, intresantan podatak da građani Srbije čitaju koliko i prosečni žitelji Evropske Unije

„Čak 60 odsto građana Srbije je u proteklih godinu dana pročitalo barem jednu knjigu, a četvrtina je pročitala i do tri knjige. Žene su više zainteresovane za sadržaje iz kulture, a zatim mladi i visokoobrazovani građani. Najstariji imaju želju i volju ali ne posećuju dovoljno“, kazala je Opačić

Televiziju, međutim, kako navodi, gleda gotovo 93 odsto građana Srbije i to najviše filmove, političke i informativne emisije i kvizove. Emisije iz kulture gleda 45 procenata građana.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *