TOLIKO O PRAVIMA MANJINA – Mađari u Srbiji menjaju Ustav, Srbi u Mađarskoj imaju jednog poslanika bez prava glasa

TOLIKO O PRAVIMA MANJINA – Mađari u Srbiji menjaju Ustav, Srbi u Mađarskoj imaju jednog poslanika bez prava glasa

23 marta 2014

hungary_flags_desktop_1440x900_hd-wallpaper-4772601Srbi su u političkom životu Mađarske aktivno učestvovali još od Ugarskog sabora, davne 1792. godine, pa sve do mađarskog parlamenta, 1990. godine. Na narednim izborima, Srbi posle 24 godine dobijaju pravo na svog predstavnika u tom zakonodavnom telu našeg severnog suseda.

Srbi koji žive na prostoru našeg severnog suseda očekuju da će se posle izbora, koji su zakazani za 6. april, njihov glas mnogo bolje čuti, iako će u mađarski parlament zbog nedovoljnog broja glasača umesto poslanika sesti srpski portparol, koji će zastupati interese našeg naroda.

„Mađarski zakon omogućava da 13 priznatih manjina dobije svog zastupnika u parlamentu. Iako postoji mogućnost za punopravnog poslanika, manjine, među kojima je i srpska, to ne mogu da ostvare. Za jedno poslaničko mesto potrebno je najmanje 20.000 glasova, a svega 10.000 Srba živi u Mađarskoj“, za „Alo!“ objašnjava Ljubomir Aleksov, nosilac srpske liste na narednim parlamentarnim izborima.

On dodaje da zakon ipak omogućava zastupnika u parlamentu, ili poslanika bez prava glasa, koji ima pravo da učestvuje u radu parlamenta samo ako tema dotiče manjinsko pitanje, što parlamentarni odbor prethodno odobrava.

Predviđen je specijalni odbor zastupnika manjina, koji će moći da se uključi u pripremanje svih zakona koji se tiču manjinskog pitanja. Srbi ulaskom u parlament očekuju proširenje manjinskih prava, kao i druge promene koje se odnose na prava nacionalnih manjina koje žive na prostoru te države, članice EU.

„Ambasada Srbije u Budimpešti podržava sve naše napore. U narednom periodu, srpska vlada i parlament mogu da insistiraju kod mađarskih vlasti da se naše pravo proširi i da dođe do punopravnog zastupništva, kao što ga u Srbiji imaju nacionalne manjine. Mađarska manjina u Srbiji je mnogo bolje organizovana od Srba u Mađarskoj. Oni su punopravni članovi srpskog parlamenta, što je trenutno za Srbe u Mađarskoj na osnovu važećeg izbornog zakona praktično neostvarivo“, ističe Aleksov.

Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, rekao je za „Alo!“ da njegova stranka sa Srbima u Mađarskoj ima veoma dobru saradnju i da će nastojati da se odnosi mađarske nacionalne manjine u Srbiji i srpske u Mađarskoj i dalje poboljšavaju. On kaže da je, dok je bio u nacionalnom savezu Mađara, imao institucionalnu saradnju sa Zemaljskom samoupravom Srba u Mađarskoj, zbog čega odlično poznaje statuse te dve manjine, kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj.

„Manjkavost izbornog zakona u Mađarskoj je svakako u tome što nacionalne manjine ne mogu ući u skupštinu, ali je problem takođe to što Srbi nemaju političku stranku u Mađarskoj. Mislim da se Srbija može ugledati na Mađarsku u smislu podrške svojim sunarodnicima koji žive na teritoriji drugih država. Mađarske manjine u drugim državama od svoje matice dobijaju mnogo veća sredstva nego što srpska zajednica u Mađarskoj dobija od Srbije. To je potrebno da bi ti ljudi mogli da očuvaju svoj identitet, kulturu i jezik“, rekao je Pastor.

Iz Srbije 40.000 glasova

Mađarske vlasti procenjuju da im čak oko 40.000 glasova stiže iz Srbije. Glasači u dijaspori moći će da glasaju na biračkim mestima u Mađarskoj, diplomatskim i konzularnim predstavništvima, pa čak i pojednostavljenom procedurom slanjem glasačkog listića putem pošte.

(Alo)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *