ТОМА ФИЛА ИЗЈАВОМ „ЗАПАЛИО“ ЈАВНОСТ У СРБИЈИ: „Мој возач је чувао Калабића и знам да је издао Дражу“

TOMA FILA IZJAVOM „ZAPALIO“ JAVNOST U SRBIJI: „Moj vozač je čuvao Kalabića i znam da je izdao Dražu“

29 maja 2017

Rehabilitacija Nikole Kalabića komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini, ne samo što je izazvala oštre reakcije i negodovanje kako državnih funkcionera, tako i istoričara, već je i ponovo pokrenula pitanje kako je četnički komandant završio život, kao i večito pitanje – da li je on izdao Dražu Mihailovića.

Jedan od naših najpoznatiji advokata Toma Fila ispričao je za današnje izdanje lista „Alo“, da zna pravu sudbinu Nikole Kalabića, a da je to tog saznanja došao igrom sudbine. Naime, vozač njegovog oca, takođe jednog od najpoznatijih beogradskih advokata Filote File, bio je čovek koji je čuvao Kalabića u vreme suđenja Draži Mihailoviću.

„Nikolu Kalabića Ozna je držala u stanu na poslednjem spratu jedne zgrade u Kosovskoj ulici, odmah iza Skupštine. On ne samo da je bio veliki zločinac, nego je i izdao Držau Mihailovića. Bio je živ kada su Dražu streljali, a to znam jer je čovek po imenu Josif, koji ga je čuvao, prvo bio vozač mog oca, a potom i moj“, rekao je Fila.

U presudi Višeg suda u Valjevu po kojoj je Kalabić rehabilitovan, navodi se da je on stradao u jednoj od pećina u okolini Valjeva pre nego što je Draža Mihailović uhapšen. Međutim, Kalabićeva izdaja je po decenijama već opšte mesto „nezvanične istoriografije četničkog pokreta“, ali pouzdanih podataka o tome kako je skončao Kalabić nema.

„Veoma dobro znam šta se dešavalo u tom stanu. Moj nekadašnji vozač Josif, koji je u međuvremenu preminuo da mu ne spominjem prezime, jer je iza njega ostala porodica, bio je zadužen tada za Kalabića. Pazio ga je 24 sata dnevno, pili su rakiju i razgovarali o svemu. Krcun je Kalabiću obećao život, ali izgleda da nije održao obećanje. Verujem da je likvidiran na Adi ili Ratnom ostrvu, gde i mnogi drugi,, ali to mogu samo da pretpostavim, dok je sve ostalo što sam rekao istina. Kalabić je bio živ kada su steljali Dražu Mihailovića“, rekao je Fila.

(nedeljnik.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Kosovac says:

  Toma Fila je vrhunski pravnik, uživa veliki ugled u javnosti. Zato ne razumem zašto se upušta u rekla-kazala i time prodaje svoj ugled. Bolje da je to što je utvrdio da je Kalabić bio živ u momentu kada je Draža ubijen, potkrepio nekim dokumentom…. Ako postoji dokumentacija OZNE, a ta dokumenta se i dalje kriju i nedostupna su, onda je odluka o rehabilitaciji Kalabića potpuno ispravna….. Dalje, vrhunski matori pravnik Fila treba da zna da komunisti nisu osudili Kalabića zato što je „izdao“ Dražu, već su ga osudili zato što se Kalabić borio za oslobođenje Srbije kao pripadnik elitnih četničkih jedinica….. Sada je pravda, čudo jedno, zadovoljena. Ako Kalabić treba da odgovara za izdaju Draže, za to neka mu zasebno sude četnici….. Taj šofer Filinog oca je poznati ubica komunistički egzekutor, tako da ni njegovoj priči, ako je Fila nije izmislio, ne treba verovati. A ja pitam, u kakvom je to odnosu bio Filin otac sa tim koljačem koji je znao da vozi auto? U veoma dobrom, takođe i sa njegovim šefovima.

 2. BL says:

  U poslednjih nekoliko dana titini komunisti ili njihova deca se sama javljaju(odaju)!!!I naravno svi su oni redom-PROTIV SRPSKIH PATRIOTA I RODOLJUBA.Trebalo bi ovih dana napraviti spisak ovih koji se protive rehabilitaciji,jer tako se sami odaju,da rade protiv SRPSKOG NARODA.Sram neka je tomu fila(mala slova nisu greska,a uostalom kakvo je to prezime fila,odakle dolazi,sta je on ustvari???)Jos jedan izdajnik!?

 3. Jaooo says:

  Fila nije Srbin on je cincar

  • Kosovac says:

   @ Jaooo,…. Cincari su važan deo Srpskog korpusa, nemoj da ih teraš od nas….. Ima nekih koji sada sebe zovu Srbijanci koji takođe kažu da nisu Srbi oni koji nisu iz Beogradskog pašaluka.

  • novosadista says:

   Misliš Grk?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *