ТОМА ФИЛА: Следи смејурија, дочек Насера Орића као да је херој и његово пуштање

TOMA FILA: Sledi smejurija, doček Nasera Orića kao da je heroj i njegovo puštanje

25 juna 2015

2403-2014-kosovo-toma-filaBeograd može da traži od Bosne i Hercegovine da procesuira Nasera Orića. Bosna može da mu sudi po dogovoru dva tužilaštva, Srbije i Bosne, o uzajamnom progonu ratnih zločinaca, kaže za Sputnjik advokat Toma Fila.

Komandant muslimanskih jedinica u Srebrenici i bivši haški optuženik Naser Orić biće izručen Bosni i Hercegovini. Ovo je danas potvrdila i Federalna kancelarija za pravosuđe Švajcarske.

Ekstradicija Nasera Orića Bosni i Hercegovini za advokata Tomu Filu nije neko iznenađenje. On kaže da je zbog činjenice da je Orić državljanin Bosne, ova država faktički imala prednost u odnosu na Srbiju.

„Alternativa je bila da ga puste — potpuno. Naša jedina prednost sada je što ćemo gledati smešnu priču kako ga u Bosni dočekuju kao heroja, i naravno, odmah pustiti“, kaže Fila.

On ističe da pravno gledano Srbija ne može da ga potražuje od Bosne i Hercegovine.

„Bosna može da mu sudi po dogovoru dva tužilaštva, Srbije i Bosne, o uzajamnom progonu ratnih zločinaca. Srbija može da traži od BiH da procesuira Nasera Orića, prema podacima koje imamo“, objašnjava Fila uz konstataciju da oni to naravno neće učiniti, već će ga javno 11. jula u Srebrenici prikazivati kao nacionalnog heroja.

Profesor Pravnog fakulteta Milan Škulić je prethodno izjavio da su mu sumnjivi motivi BIH za izručenje Orića, s obzirom na to da je tamošnje tužilaštvo svoju istragu protiv njega objavilo tek kada je postalo izvesno da je Srbija zatražila njegovo izručenje.

„Pre toga se nikada javno nisu o tome oglašavali. Prema tome, izgleda da je motiv zahteva BiH za izručenje Orića da se spreči njegovo izručenje Srbiji“, naveo je profesor, navodeći da sama ta činjenica dovodi u pitanje argumente BiH za odluku o izručenju da je on njihov državljanin.

Srbija je poternicu za Orićem raspisala 2014. zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Informacija da je podnet zahtev za izručenje Srbiji objavljena je 21. juna, a dan kasnije Tužilaštvo u BiH je saopštilo da vodi istragu „Naser Orić i drugi“, koja je pokrenuta 2006.

Prema tvrdnjama bosanskog tužilaštva, Orić je ispitan 2008. po zahtevu Okružnog tužilaštva Bijeljina, a 2009. je odlukom Suda BiH predmet prešao u nadležnost Tužilaštva i Suda BiH.

S obzirom na to da se radi o osobi koja je državljanin BiH i dostupan pravosudnim organima, kao i da se odaziva na pozive pravosudnih organa, Tužilaštvo BiH, kako je objašnjeno, nije tražilo određivanje pritvora ili drugih mera.

Orić je bivši komandant muslimanskih snaga, kojeg je Haški tribunal osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dve godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje jedanaest srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.

Nakon žalbe na presudu, Orić je proglašen nevinim, pošto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo da „nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu“.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI3 komentara

  1. Bruno Dajic says:

    Zalosno,zalosno,zalosno

  2. Matija says:

    “Bakir Izetbegović: Spreman sam da odem na svako mesto stradanja Srba u BiH, i izvinim se..”!? Bakir Izetbegović, ratni nadimak Zuti, rukovodio izgradnjom tunela ispod aerodromske piste Butmir. Tunel su kopali Srbi logorasi iz Silosa Tarcin, Hrasnica, Viktor Bubanj I mnogih logora grada Sarajevo. Licno je gledao ubijanja logorasa “Silos” (kopali tunel) od muslimanskih strazara: Milana Krstica, Ranka Varagica, Slavoljuba Kapetinu…. Bakir Izetbegović je upravo na jednom od najvecih mjesta ubijanja Srba civila, koji su ostali na muslimanskoj teritoriji a to je Sarajevo. Pored ubijanja srpskih civila u: Tuzli, Zenici, Srebrenici, Gorazdu, Trnovu, Tarcinu,Konjicu, I duz Neretve (tamo nema Srba) u Sarajevu su pobijeni Bakirove komsije,profesori,doktori, skolski drugovi I mnogi koje on licno poznaje! Spiskovi su u Hagu, znaju se nalogodavci I muslimanski djelati. Samo po informacijama UNPROFOR-a do kraja 1993. Godine je u Sarajevu pobijeno I nestalo (11000) jedanaest hiljada Srba. Bakir je u tome ucestvovao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *