TOMA FILA: Vlada Srbije pravi veliku grešku u vezi Šešelja

TOMA FILA: Vlada Srbije pravi veliku grešku u vezi Šešelja

2 jula 2014

vlada-srbije-seselj_660x330Vlada Srbije spremna je da pruži garancije za Vojislava Šešelja, ako se on obaveže da će poštovati sve uslove koje mu odredi sudsko veće Tribunala.

Vlada Srbije spremna je da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, optuženog pred Haškim tribunalom, pod uslovom da se on u pravno obavezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi ili sa njim dogovori nadležno sudsko veće Tribunala, saopštila je danas Vlada.

“U dosadašnjoj praksi Vlada Srbije je uspešno sprovela sve naloge o privremenom puštanju na slobodu državljana Srbije optuženih pred Haškim tribunalom”, navodi se u saopštenju izdatom posle sednice Vlade.

Vlada je, povodom zahteva Haškog tribunala da se izjasni o garancijama za privremeno puštanje Šešelja na slobodu, navela da je po Zakonu o saradnji sa tribunalom davala garancije za sve državljane Srbije optužene pred tim sudom koji su se zahtevom obratili i tražili da Srbija garantuje da će ispuniti sve uslove koji budu bili određeni u odlukama sudskih veća tribunala.

Fila: Srbija mora da garantuje samo da ne napusti zemlju

Advokat Toma Fila ovaj slučaj ocenjuje kao specifičan. Uvek do sada zahtev za puštanje na privremenu slobodu išao je od odbrane i optuženog, a Vlada Srbije davala je garanciju jer, po Zakonu o saradnji, država mora dati garancije za svakoga ko se dobrovoljno predao, kaže Fila za Radio B92:

“To što Tribunal traži, poseben uslove – da bude zatvoren u kućni pritvor, da mu se stavi nanogica i slično – to je nešto što Vlada Srbije ne mora i ne treba da prihvati. Po Zakonu o saradnji država Srbija može da garantuje i mora da garantuje da Šešelj neće da napusti zemlju, i to je sve što treba Republika Srbija da uradi.

Posebni zahtevi – da bude u kućnom pritvoru, da bude ovamo-onamo – moraju naići na oštro protivljenje naše zemlje. Zato što je apsolutno jasno da je ovo jedan trik, jedna prevara… Sud pokušava da svoj problem reši tako što će ga prebaciti na Srbiju. Oni znaju dobro da Šešelj nikada neće prihvatiti uslove, da ih on ne prihvata… To znači, ako dođe u Srbiju, skinuće tu narukvicu, izaći će kroz prozor, ako treba i kroz vrata, napraviće incident, onda bi Srbija morala da ga hapsi, i da ga vraća, na silu, nazad…“

Fila kaže da bi na taj način Tribunal želeo da “pokrije sebe za ono što je neviđeni, nezapamćeni, istorijski skandal da neko sedi ovoliko godine bez presude“.

“Pošto se Šešelj dovoljno opravdao, oni mogu jednostavno da ga puste, da dođe za Beograd i čeka nastavak suđenja i presudu pod uslovima koje je Šešelj rekao. Znači da samo garantuju da neće pobeći iz Srbije i da će se pojaviti pred Tribunalom kada bude to Tribunal tražio. To je jedina stvar koju Srebija može da uradi“, zaključio je Fila.

KOMENTARI9 komentara

 1. Zoran says:

  Mislim da je Fila hiljadu posto u pravu. Detaljno sam pročitao objašnjenje. Ni po Ustavu ni po Zakonu nemoze vlada da prihvati te garancije. Samo napuštanje zemlje. Inače sam član SNS i smatra da je Šešelj ležao u Hagu toliko godina ni kriv ni dužan. Pitam se samo sa kakvim je apetitom osoba potpisivala za sve izručene SRBE.

 2. mladen says:

  bravo TOMO to je jedino resenje koje se moze mmomentalno uraditi ,nego to su zlotvori koji bih voleli mozda da umre da rese slucaj ,ali TVRD JE ORAH VOCKA CUDNOVATA ZUBE POLOMI ALI ORAH NE SLOMI

 3. Mirjana Djordjevic says:

  Sve, apsolutno sve receno korektno !!!! G.din Fila poznaje odlicno sve zakonske, a i vanzakonske KVAKE, tako da njegovo objasnjenje apsolutno pokazuje klimu u vladi u odnosu na Seselja !!!! Vlada bi trebalo dobro da se zamisli !!!!!

 4. marijana* says:

  vlada je u haosu,i ne znaju šta da rade i koga da slušaju,pa su odlučili,izgleda,da slušaju sve,pa čak i nas,ako im se ukaže za shodno da u tome vide izlaz... pristali su,izgleda,kad su se sami i doveli u takvu poziciju,da trpe~da trpe ko"trulo magare",pa neka se i svi smeju... ja se samo pitam,u ime čega? i sve mi se čini,ma nije moguće,sad će se slegnuti ova buka i vika,i mi ćemo biti ti koji su se prevarili u rasudjivanju...više bih volela da je tako,nego da trpim sram što sam ovde

 5. ivan says:

  Samo onaj ko je ludji od Seseja moze da garantuje nesto u njegovo ime

 6. voja says:

  nije seselj lud on je hrabar i pametan covek mnogo odudara od ostalih pamecu i odvaznoscu pa se vama dragi moji cini da je lud. nije lud..........................

 7. rocko says:

  al ste svi pametni,da je ovo rekao neko drugi a ne toma fila,ispljuvali bi ga da bi se udavio u pljuvacini,bice sto biti mora,a mi samo mozemo da pisemo,do sledecih izbora.

 8. Djole says:

  Zoran Says: "po Ustavu ni po Zakonu nemoze" pise se odvojeno - " NE MOZE" "Inače sam član SNS" na kraju si objasnio zasto si nepismen..

 9. mirko says:

  kakva republika,]kakav ustav,kakav zakon,dali braco srbi shvatate da smo vec ne protektorat nego kolonija,svi vrsljaju po srbiji,strane vojske vam setaju po jugu...zaprasuju vas,truju,a vladaju sa vama hostapleri,bagra,oni koji dadose zivote za slobodu se prevrcu u grobu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *