Tomislav Nikolić odlikovao šest stranih državljana

Tomislav Nikolić odlikovao šest stranih državljana

5 septembra 2013

Tomislav Nikolic(1)Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je Ukaze o dodeli šest odlikovanja za zasluge stranim državljanima – Vladimiru Jakunjinu iz Rusije, Favzi Abdulaziz Ahmad Al-Džasemu iz Kuvajta, Vagifu Mustafajevu iz Azerbejdžana, Melisi Bin iz SAD, Pjer Anri Binelu iz Francuske i Leonidu Ivašovu iz Rusije, saopštila je danas Pres služba predsednika Repulike.

Vladimir Ivanovič Jakunjin iz Rusije, generalni direktor Železnica Rusije, odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima – organizovanje humanitarne pomoći za Kosovo i Metohiju, jednomesečni boravak dece sa KiM u Rusiji, organizovanje obilaska i izveštavanje sa Kosova i Metohije za eminentne ruske novinare.Bivši ambasador Kuvajta Favzi Abdulaziz Ahmad Al-Džasem, odlikovan je ordenom srpske zastave drugog stepena za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kuvajta.

Azerbejdžanski režiser Vagif Mustafajev odlikovan je ordenom srpske zastave trećeg stepena za zasluge u unapređenju saradnje u oblasti kulturnog stvaralaštva i razvijanju prijateljskih odnosa Srbije i Azerbejdžana, za prikazivanje i afirmaciju srpske kinematografije u Azerbejdžanu.

Melisa Bin iz Sjedinjenih Američkih Država odlikovana je ordenom srpske zastave trećeg stepena za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Bivša kongresmenka Demokratske partije isticala se zalaganjem za odbranu srpskog naroda i crkve i javno je istupala protiv politike svoje stranke prema Srbiji i danas se aktivno zalaže za jačanje privrednih i poslovnih veza između Srbije, srpske dijaspore i američkih kompanija.

Bivši francuski obaveštajni oficir Pjer Anri Binel odlikovan je zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Kao član francuske delegacije NATO-a pri Generalštabu u Briselu, predao je srpskom vojnom licu poverljiva dokumenta o potencijalnim ciljevima za bombardovanje Srbije i zbog toga je osuđen na kaznu zatvora od pet godina.

Ruski general pukovnik u penziji Leonid Grigorjevič Ivašov, odlikovan je zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Ivašov je specijalista u oblasti geopolitike, međunarodnih odnosa i vojne istorije, bivši načelnik Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije od 1996. do 2001. godine.Ukaze o dodeli odlikovanja predsednik Nikolić doneo je 2. septembra, navedeno je u saopštenju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *