TOMISLAV NIKOLIĆ: Sad se mnogi češu po glavi zbog Kosova

TOMISLAV NIKOLIĆ: Sad se mnogi češu po glavi zbog Kosova

18 jula 2014

dos-Tomislav Nikolic 744Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je ocenio da je regionalni samit u Dubrovniku bio veoma dobar skup, a govoreći o učešću nemačke kancelarke Angele Merkel na skupu, rekao je da je ona po prirodi stvari najodgovornija u EU i da se od nje očekuje da čujemo istinu. Nikolić rekao da uvek ima problem kad ide na takve skupove, zato što su obavezni za predsednicu privremenih institucija iz Prištine Atifetu Jahjagu.

“Tu dilemu sam sebi odavno razrešio. Neću sebe da lišim toga da kažem na tom skupu šta mislim, a izdržaću da slušam šta govori predstavnica koja kaže da dolazi u ime nezavisnog Kosova i koju većina tako prihvata”, rekao je Nikolić.

On je naveo da je danas to slika i Evrope i sveta i da mi u tome moramo da se snađemo, da ne naljutimo one koji su priznali Kosovo, a da ne damo ono što je naše.

“Ja mislim da je gospođa Merkel dobro shvatila i nisam imao nikakav pritisak na tu temu. Ona je veoma pozitivno ostalima govorila o Srbiji, o tome šta smo uradili. Ima tema o kojima je briljantno obaveštena, a na ponešto sam morao da joj skrenem pažnju”, rekao je Nikolić.

Nikolić je objasnio da se na takvim skupovima ne govori o članstvu Kosova u UN zato što tu svi čine ustupak. “Gde god se pojavi predsednica Kosova, mi se svi lišimo svojih funkcija. Tu temu izbegavaju svi jer je o toj temi nezgodno govoriti”, rekao je Nikolić.

Nikolić je ukazao je da više od 90 odsto svetskih država ne bi nikada priznalo nijednu otcepljenu teritoriju kao državu da nije pritisaka. Naveo je da je, kada je reč o Kosovu, učinjen presedan i da se “sad češkaju po glavi” oni koji su ga učinili.

Nikolić je poručio je i da je tema razgovora život na Kosmetu, koji pod nadzorom EU mora da bude uređen tako da građani imaju mogućnost za zaposlenje, mir i bezbednost.

Govoreći o zajedničkoj spoljnoj politici EU, Nikolić je rekao da je pitao kako to da, kada je reč o Kosovu, pet članica EU ne sledi tu politiku.

“Koja je sankcija prema njima? Ako mogu da budu u EU a da ne priznaju Kosovo, možemo i mi da uđemo u EU a da ne priznamo Kosovo kao nezavisnu državu”, rekao je Nikolić, navodeći da će to biti naš stalni problem koji ćemo u kontinuitetu morati da rešavamo.

(NSPM)

KOMENTARI2 komentara

  1. blago says:

    ne može se ući u EU sa nedefiniranom državnom granicom, dakle Srbija ulazi u EU ili sa Kosovom ili bez njega. Trećeg nema

  2. LJuba says:

    -Batali tvoju priču štasi pričao u izbornoj kampanji.Tisi svoj cilj postigao postao si presednik Srbije a srbi na Kosovu su dali zakletvu Kosovu pa da ti je navedem: „Ja, poslanik Skupštine Republike Kosova, zaklinjem se da cu casno i privrženo obaviti svoj zadatak i dostojanstveno predstavljati narod, da cu raditi u interesu Kosova isvih njenih građana, da cu se angažovati za zaštitu i poštovanje ustavnosti i zakonitosti, za zaštitu teritorijalne celovitosti i institucionalnog integriteta Kosova, za garantovanje sloboda i prava coveka, u skladu sa zakonima zemlje i evropskim standardima.“ pustime više vaše priče pogazili ste predizborno obećanje i stalno lažete 20 godina.A najmanje od vas mo očekivali daće te pružiti ruku teroristima OVK i Tačiju.Kako ćete proći videćete i sami....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *