TOMISLAV NIKOLIĆ: Zapad i NATO nam se nisu izvinili za agresiju, ja takve stvari ne mogu zaboraviti

TOMISLAV NIKOLIĆ: Zapad i NATO nam se nisu izvinili za agresiju, ja takve stvari ne mogu zaboraviti

24 marta 2014

Tomislav NikolicTomislav Nikolić, povodom 15 godina od napada NATO, istakao da do sada „nismo čuli iskreno izvinjenje“ za to bezobzirno raketiranje mosta na verski praznik.

Predsednik Srbije je položio venac na spomen obeležje stradalima od bombardovanja u Varvarinu.

„Od mene ne očekujte da zaboravim šta se dešavalo za vreme agresije na Srbiju, 78 dana i noći, od 24. marta do 9. juna 1999. godine. Ni to, da su vazdušne snage NATO 30. maja iste godine, na dan verskog praznika Svete trojice i velike nedeljne pijace, oko 13 časova sa četiri projektila bombardovali most na Velikoj Moravi“, rekao je Nikolić.

On je dodao da većina nas nije zaboravila i oprostila, a možda bi neko to i učinio, „ali nismo čuli iskreno izvinjenje“.

Nikolić je podsetio da je tada poginulo desetoro ljudi, da je 17 teško, a više desetina lakše ranjeno.

„Svih ovih godina nabrajamo žrtve ostvarivanja političkih ciljeva silnika. Kada bismo uz imena hiljada nevinih žrtava koje pominjemo i žalimo svi, a ne samo porodica, saznali ime makar jednog kažnjenog dželata, naredbodavca ili izvršioca, bilo bi nam lakše. Čudan smo narod mi Srbi, možda bismo većini i oprostili „, istakao je Nikolić.

Predsednik Srbije je prokomentarisao da se bezdušno nazvana akcija „Milosrdni anđeo“ obrušila uglavnom na nedužne i da su avioni 18 zemalja članica NATO, kao u virtuelnim igrama, bacali bombe uništavajući civilne ciljeve, decu i stare, a propagandna mašinerija ih je nazivala kolateralnom štetom.

„Naša je obaveza da nikada ne bude zaboravljena nepravda koja je okončala život svih nevinih koji su stradali na području Srbije i koju je nemoguće ispraviti za čitavu večnost“, rekao je Nikolić.

On je posebno istakao da tražimo istinu po svaku cenu „zbog mira u duši koji je moguć i pomirenja koje je i nama potrebno“.

Tokom 78 dana bombardovanja, u Rasinskom okrugu poginulo je ukupno 52 osobe, od čega 39 vojnih rezervista, aktivnih vojnika i rezervnih policajaca, kao i jedno civilno lice koji su život su izgubili na Kosovu i Metohiji.

Dve osobe poginule su prilikom bombardovanja mosta u Trsteniku, a na Varvarinskom mostu poginulo je 10 ljudi.

Na teritoriji Kruševca i okolnih opština porušeno je većina važnijih mostova i više industrijskih postrojenja i stambenih objekata.

KOMENTARI3 komentara

  1. Longin says:

    Ne trebaju se oni izvinjavati, jer od toga mi ništa nemamo, nego trebaju odgovarati za zločin koji su učinili i da plate štetu kako materijalnu, tako i štetu koju su u duhovnom smislu nanijeli.

  2. velimir says:

    TOMISLAVE MENI NE TREBA NJIHOVO IZVINI ONI SAMO ODU KOD SVEŠTENIKA DAJU 1000 EURA I ON IM OPROSTI GREHE. TREBA DA STAVIŠ PAPIR U MAŠINU I OTKUCAŠ TUŽBU PROTIV NATO DRŽAVA I ONDA ĆEŠ POSTATI DOŽIVOTNI PREDSEDNIK SRBIJE.

  3. Srbin Pravoslavac says:

    Izdajnicki presednice okupirane Srbije, sam si potpisao okupaciju I kapitulaciju. Ti mislis da ce okupatori I agresori da se tebi izvinjavaju, kao sto si se ti izvinjavao svima misleci da si time nesto postigo, a samo si ponizio sebe I Srbiju. Izdao si svetu srpsku zemlju, tj ti I Vucic ste prodali Kosovo I Metohiju. Posto je tvoj pulen Vucic dobio na iyborima , a pokrao je izbore a patriotske snage iybacio iz skupstine,da mu se niko nebi mesao u daljem cepanju Srbije. Nadamo se uz Boziju pomoc da necete ni ti ni on da vladate dugo. Kako radili tako Vam Bog pomogao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *