„ТОМПСОНИЗАЦИЈА“ ХРВАТСКЕ: Усташтво цвета, а Европа ћути!

„TOMPSONIZACIJA“ HRVATSKE: Ustaštvo cveta, a Evropa ćuti!

30 maja 2017

Hrvatsko društvo je tokom 2017. godine nastavilo sa ustašizacijom dnevnog života, a svakodnevni „incidenti“, uvredljive prozivke na nacionalnoj ili verskoj osnovi, ksenofobija i veličanje ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) postali su (sve manje polemično) opšte mesto u javnosti.

Čak su i hrvatski ekolozi zagazili u odbranu ustaša. Poslanik u Saboru general Željko Glasnović poručio je tako građanima Hrvatske na protestu ekoloških udruženja u centru Zagreba da „svi moraju biti – za dom spremni“.

– Ne smemo dozvoliti da nam državu vode redizajnirani komunisti, udbaši i perverzno policijsko plemstvo koje je Hrvatsku dovelo do ovakvog stanja. Rekao bih samo ovo: ‘Bog i Hrvati, svi moramo biti za dom spremni’ – rekao je Glasnović okupljenima na Trgu bana Jelačića.

Ekološka udruženja s područja Splitsko-dalmatinske županije protive se izgradnji gasne termoelektrane u Hrvacama i izgradnji Centra za upravljanje otpadom u opštini Lećevica, a ustaški pozdrav „Za dom spremni!“ je, eto, postao i neka vrsta ekološke mantre.

Domagoj Culej, sin saborskog poslanika Steve Culeja, citirao je na svom „Fejsbuku“ ustašku pesmu „Jasenovac i Gradiška Stara“ i veličao ubijanje Srba.

Novu godinu i praznike Domagoj je svojim prijateljima na „Fejsbuku“ čestitao citirajući pjesmu „Jasenovac i Gradiška Stara“, koja veliča ubijanje Srba u ustaškim logorima za vreme Drugog svjetskog rata:

„Oj Neretvo teci mi na stranu, nosi Srbe plavome Jadranu!!!! Sretna vam Nova“, poručio je sin saborskog poslanika.

Postavljanje tabli za ustaškom ikonografijom, te otvorene i prikrivene aluzije na NDH postale su svakodnevnica u ovoj zemlji EU, u kojoj u Ustavu piše da baštini antifašizam.

U Hrvatskoj postoji niz huškačkih portala i organizacija koje svakodnevno negiraju stvarnost ustaškog logora Jasenovac i lažno edukuju nove generacije, a dnevnici javne televizije, po pravilu, istu pažnju posvećuju Danu antifašističke borbe i stradalima u Jazovki.

Simpatizeri ustaškog pokreta i NDH, po ko zna koji put predvođeni hrvatskim glumcem Božidarom Alićem i saborskim poslanikom Željkom Glasnovićem fotografisali su se ispred Spomen-područja Jasenovac pred tablom na kojoj se nalazi ustaški pozdrav „Za dom spremni!“.

Hrvatski režiser Jakov Sedlar, autor falsifikata „Jasenovac – istina“, u kome je izneo niz istorijskih laži u pokušaju da rehabilituje ustaški režim, postao je posebni savetnik za kulturu rektora Univerziteta u Zagrebu Damira Borasa.

Sedlar je žestoko kritikovan i tužen zbog falsifikata koje je koristio u radu na filmu o koncentracionom logoru Jasenovac.

Na Sedlarov „rad“ burno su reagovali brojni stručnjaci – istoričari, predstavnici srpske i romske zajednice u Hrvatskoj, kao i Centar „Simon Vizental“, koji se bavi nacističkim zločinima.

Hrvatski političari šalju konfuzne i nejasne poruke kada je reč o ustaškom dobu Hrvatske u strahu da ne izgube dominantno desno orijentisano biračko telo u zemlji.

Tako zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavljuje podizanje spomenika žrtvama Holokausta, ali za nagradu Grada kandiduje filmskog režisera Jakova Sedlara, koji je napravio filmski falsifikat o Jasenovcu.

Hrvatski predsednik Kolinda Grabar Kitarović imenuje posebnog savetnika za Holokaust, a istovremeno tokom posete Jasenovcu nije u stanju da javno kaže šta se tamo zaista dogodilo, odnosno ko je ubijan.

Predsednik hrvatske Vlade Andrej Plenković žali što manjinska i antifašistička udruženja ne prisustvuju službenoj komemoraciji u Jasenovcu, ali nije donio odluku o zabrani ploča sa ustaškim pozdravom, sa akcentom na onoj kod jasenovačkog spomen kompleksa.

Marko Perković Tompson, hrvatski muzičar koji se proslavio pevajući proustaške i ksenofobične pesme, sada tvrdi da su mu stihove o Jasenovcu i druge slične „kompozicije“ podvalili drugi, pre svega Hrvatska televizija, da bi ga kompromitovali.

Ova „ikona“ neoustaša suočena je sa zabranom svakog koncerta van Hrvatske zbog neprimerenih pesama – ali vrh hrvatske politike javno ga brani i poručuje da ga rado sluša (Kolinda Grabar Kitarović).

Strani mediji sve češće pišu o ustašizaciji hrvatskog društva, posebno evropski. Ali, nedavno se tekst o tome pojavio i u američkom magazinu „Smitsonijan“, čiji je izdavač najveći muzejski i istraživački centar na svetu.

– Hrvatska se nalazi na raskrsnici između negiranja i stvarnosti, dok u toj zemlji raste neofašizam – piše taj magazin.

U tekstu je objašnjeno da je hrvatska jevrejska zajednica bojkotovala obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta u znak protesta zbog neuspeha hrvatske Vlade u borbi protiv današnjeg nacizma.

irektor Centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof u više navrata poručuje da Evropa ne sme da ćuti na ustaštvo i ocenjuje da se hrvatski političari plaše da nedvosmisleno osude ustaške zločine.

Zurof je rekao da je Hrvatska veoma malo uradila po pitanju učenja o zločinima ustaša ili borbe protiv „ustaške nostalgije“.

On ocenjuje da Evropa ne ćuti samo kada je reč o ustašama, nego je nema i na iskorenjivanje istine o Holokaustu u mnogim zemljama EU.

Zurof navodi da je u NDH stradalo 30.000 Jevreja, od 40.000 koliko ih je bilo 1941. godine, a da su 20.000 ubile ustaše u samoj Hrvatskoj, dok je preostalih 10.000 deportovano u Aušvic.

(Blic)

KOMENTARI3 komentara

  1. Kulak says:

    U današnjoj EU na vlasti su potomci poraženih fašista i nacista iz 2.svetskog rata.Pa kakvu reakciju treba očekivati od takvih na hrvatski ustašluk?

  2. Svetislav Surina says:

    Srbi svjesno ulaze u koalicije sa onima koji će za nekoliko mjeseci postaviti drugu ploču HOS-a u Jasenovcu.

  3. Milojica i još dvojica says:

    Hrvatska služba državne bezbednosti radi punom parom za Hrvatsku stvar dok naše bezbednosne strukture diluju drogu po Nišu,Lazarevcu,Resniku i Rakovici ubijaju sopstveni narod. Gomila debila koja poput Mosada nije sposobna da uhapsi jednog Haradinaja jer zaboga treba blejati po splavovima sa silikonkama. Slikati se za fejs i razne druge društvene mreže. Hrvati kao švajcarski sat precizno svakim danom urade po nešto za svoju državu. A mi penzionerima smanjujemo penzije da penzioneri umiru kao snoplje. Izvršen je genocid nad sopstvenim narodom. 50000 mladih pobegne iz Srbije godišnje dva puta toliko umre penzionera a sa desetinama hiljada abortusa godišnje mi nemamo šta da pričamo o ustaštvu u Hrvatskoj i o jednom Tompsonu tupsonu. Genocid je u toku i traje mnogo dugo. A Vučić bije po patetici i priča BDP i statistici i matematici u koju se jedino on razume i koju razume armija njegovih botova. Otvorio je 50 fabrika AV a zatvorio i prodao i uništio 5000 giganata. Asfaltirao je 100km puteva a propalo je na hiljade km. I sad nam ustaše krive.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *