Томпсону суд одобрио да широм Хрватске пева са покличем „За дом спремни!“

Tompsonu sud odobrio da širom Hrvatske peva sa pokličem „Za dom spremni!“

2 maja 2018

PEVAČ Marko Perković Tompson danas je u Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je tokom izvođenja pesme „Bojna Čavoglave“ na proslavi godišnjice vojno-policijske akcije „Oluja“ 2017. godine u Slunju uzviknuo „Za dom spremni!“.

Prekršajni sud, kako stoji u presudi, smatra da Tompson time „nije podsticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti“, i to iako je to bio službeni pozdrav „totalitarnog režima NDH i njene fašističke ideologije“, prenela je agencija HINA.

Ni na čitanje presude danas, kao ni na ročište s izvođenjem dokaza, nisu došli predstavnici tužilaštva i Policijske stanice Slunj, niti je iko najavio žalbu, za šta je rok osam dana.

Tompsonov advokat Davorin Karačić je po objavljivanju oslobađajuće presude izjavio novinarima da je odluka suda potvrda da je odbrana dokazala da se uzvik „Za dom spremni!“ u sklopu pesme „Bojna Čavoglave“ ne može tumačiti jednoznačno i isključivo povezivati s totalitarnim režimom NDH“.

To su, naglasio je, „stihovi u kontekstu veličanja Domovinskog rata“, tim pre što okrivljeni Tompson „nije spomenuo ni NDH, ni ustaše“, niti je tada bilo „neprimjerene simbolike, ni veličanja NDH“.„U Domovinskom ratu to je bio izraz bunta i poziv na mobilizaciju, borbeni poklič za plašenje neprijatelja i taj ‘Za dom spremni’ nema nikakve veze s onim koji veliča NDH“, rekao je Karačić.

„I što se mene tiče, eventualna sramota tog pozdrava isprana je u Domovinskom ratu, a preporučio bih svima da se već jednom okanu NDH, jer ova Hrvatska je sve ono što NDH nije bila“, rekao je novinarima Karačić i ponovo odbacio bilo kakvu povezanost tog pokliča iz pesme svoga branjenika s „totalitarnim, fašističkim i sramotnim režimom NDH“, prenela je HINA.

Na koncertu u Slunju su novinarske ekipe snimile skandiranje ustaških pozdrava i pevanje neprimerenih pesama, odeću i zastave dela publike s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“, glasno skandiranje te parole, što niko nije prekidao čak ni tokom govora ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Pesma „Bojna Čavoglave“ koju je pevao Tompson, počinje uzvikom „Za dom spremni!“ zbog čega je 2016. godine, na proslavi „Oluje“ u Kninu, Tompson bio prekršajno novčano kažnjen.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *