Тому Хенксу награда за животно дело

Тому Хенксу награда за животно дело

13 октобра 2016

EE British Academy Film Awards 2014 - Red Carpet Arrivals

Свечаним уручењем награде за животно дело америчком глумцу и оскаровцу Тому Хенксу, у Аудиторијуму Парка музике у четвртак увече свечано почиње 11. Међународни филмски фестивал у Риму.

Једном од највећих глумаца данашњице приређена је и велика ретроспектива од 16 пробраних филмова у којима је играо од 1996. до 2013. године, од „That Thing You Do!” (1996), преко „Филаделфије”, „Фореста Гампа”, „Апола 13”, „Спасавања редова Рајана”, „Ухвати ме ако можеш”, до „Капетана Филипса” (2013).

У част Хенкса Римски фестивал је у оквиру своје увертире приказао и последњи његов филм – „Инферно” Рона Хауарда.

Том Хенкс је само један од овогодишњих гостију фестивала у Риму који је од прошле године, од када је на његово чело дошао нови уметнички директор Антонио Монда, задржао само награду публике, постао нетакмичарски „народни фестивал”, велики празник филма посвећен директним разговорима гледалаца са ауторима.

А таквих ће разговора, под називом „Блиски сусрети”, до 23. октобра бити чак четрнаест.

Осим са Хенксом, између осталих и са: Бернардом Бертолучијем, Мерил Стрип, Робертом Бенинијем, Дејвидом Меметом, архитектом Данијелом Либескиндом…

И са Оливером Стоуном који не само што ће у Риму представити филм „Сноуден”, већ ће главна тема „Блиских сусрета” са њим бити „Америчка политика”.

Такав је и назив једне од три велике ретроспективе, у оквиру које ће се, осим Стоунових филмова „Никсон” и „Сноуден”, наћи и филмови Грифита, Алтмана , Ешбија, Капре, Ван Сента…

Заказани „Блиски сусрет” са редитељем Анджејом Вајдом, који је нажалост пре неколико дана преминуо, римски фестивал је претворио у комеморативни омаж и одавање почасти овом великом пољском уметнику и ствараоцу који је задужио европски филм.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u